• Nytt Boende
  • Hemma hos
  • Inredning
  • Hus & Hem
  • Trädgård
  • Våra Mässor
  • Annonsera
  • Kontakt
  • Arkiv
Annie Skarpnord, July 5 2024

Bella Porcile – de vilda drinkarnas drottning 

Med resväskan i ena handen och ätbara växter i andra, reser Bella Porcile land och rike runt för att förmedla sin kunskap om vilda drinkar. Inspirationen hittar hon i den skiftande naturen, från norr till söder, och drinkarna anpassas efter årstidernas växlingar. Möt den prisbelönta bartendern, författaren och naturälskaren Bella Porcile som har rötter i Kalmar, men lever för friheten.  

 – Jag bor i Stockholm, men är aldrig där. Jag packar upp och packar ner igen och sen i väg, hela tiden, skrattar Bella när jag ringer henne för en intervju.  

Hon har precis varit i Halland och jobbat, men i sitt arbete åker hon runt till alla delar av Sverige mest hela tiden.  

– Att vara egenföretagare innebär i mitt fall väldigt varierade arbetsuppgifter. Jag besöker destillerier och restauranger, står på outdoorfestivaler, jobbar som bartender och utformar drinkrecept. Hela Sverige är min arbetsplats och jag älskar det, säger hon.  

Vilda drinkar är ett koncept som Bella själv utformat och lever efter med full passion. Inspirationen kommer från hennes många resor i Mexico där kockarna jobbar nära naturens ingredienser och drinkarna ofta innehåller blommor.  

– Det vilda i drinkarna innebär att jag använder min kunskap kring allt ätbart som finns i naturen och skapar drinkar utifrån det. Blommor, bär, örter och det som är i säsong. Dessutom torkar och förädlar jag mycket så jag kan använda det året om.  

– Min grej är att sätta smak på platsen jag befinner mig på. När jag jobbade en sommar på Hotell Borgholm till exempel tog jag fasta på de lokala öländska råvarorna och använde dem i drinkarna. Jag passade perfekt in i deras örtträdgård, skrattar Bella.   

 Vilda drinkar är också titeln på Bellas drinkbok som gavs ut för två år sedan. Boken fick både nationell och internationell uppmärksamhet och har vunnit flera priser. 

 – Vilda drinkar innehåller både recept och är en guide över ätbara växter. Det kommer förmodligen en uppföljare till boken framöver, avslöjar Bella.  

 Att lära ut sina kunskaper är något Bella brinner för och hon är bjussig med att dela med sig av sina hemligheter. Många av hennes uppdrag går ut på att åka till restauranger och barer och utbilda personalen på plats. Hon anordnar även workshops.  

 – Då går vi ut i naturen, hittar ätbara växter och skapar vilda, härliga drinkar tillsammans. Det är så roligt att möta människor och lära ut hur man kan använda naturens resurser direkt från jord till bord, säger Bella.   

Hela juli och en bit in i augusti spenderar Bella på Gotland där hon jobbar som bar- och dryckesansvarig, samt skapar event och lokala anknytningar på Bonden & Bönorna i Slite – en restaurang som ägs av hennes vän Stephanie Henning och där hon varit delaktig från start.  

– Det är fint att ha en fast punkt under några veckor, skapa sommarens drinkmeny och möta restauranggästerna. När jag skapar en drink tänker jag på helheten så att gästen ska få så lokal anknytning som möjligt. Allt från spriten, till glasen och även underlägg samt vilka smaker jag plockat runtomkring, säger Bella. 

Hon trivs med friheten i sitt jobb, att få åka till olika platser och njuta av naturen och miljön just där.  

– Det känns som semester varje gång jag åker på jobb, för jag har så mycket vackert runtomkring. Drömboendet är en timrad stuga mitt i ingenstans, nära skog och fjäll, säger hon. 

Naturintresset har Bella fått med sig från barnsben, dels från sin danska morfar, dels från sin italienska pappa.  

– Intresset ökade efter många år i mat- och dryckesbranschens stressiga miljöer. Då insåg jag att det är i naturen jag kunde samla kraft, att naturen läker, säger Bella. 

Som sista fråga undrar jag såklart vad Bella själv har för favoritdrink. Hon svarar utan att tveka.  

– Jag gillar stiffa drinkar, som Negroni. Gärna starka som man kan sippa på länge.  

Vill du följa Bella på hennes drinkresor genom Sverige och kanske få ett och annat tips, spana in hennes instagram: @mixedbybella.  

Bellas bästa sommardrinkar 


Viol & Lavendelmargarita  

(2 drinkar)
Detta är en klarifierad Milkpunch och Bellas signaturdrink. Den kräver lite förarbete men när den väl är färdig är det bara att hälla. Håller på flaska ett par månader.  

6 cl infuserad tequila 1800 silver (se recept nedan)
4 cl viollikör
4 cl lavendelsockerlag (se recept nedan)
6 cl citronjuice

Mät upp allt i en glasburk. 
Häll sedan i 8 cl mjölk och se det skära sig. Låt stå någon timme. 

I en annan burk sätt på kaffefilter och sila sen vätskan igenom. Första dropparna kan vara lite grumliga. Sätt då ett litet glas i burken för att fånga upp dem sen ta bort när vätskan som rinner är klar och genomskinlig. 

Servera 10 cl med rund isboll i cocktailglas och pynta med den sockrade torkade lavendel, färsk lavendel och en pensé eller viol.
 

 Lavendelinfuserad 1800 silver tequila: 
Jag tar en hel flaska så jag har till många. Häll tequilan i en bunke och lägg i torkade eller färska lavendelblommor. Ca 1 dl torkade eller 15–20 färska kvistar. Lägg i ca 10 torkade Butterfly Pea-blommor för färgens skull. Finns att köpa i välsorterade asiatiska butiker, eller som pulver i hälsokostbutiker. Låt dra ett dygn sila sen av blommorna. 

 Lavendelsockerlag 5 dl:  Värm upp 50/50 vatten och socker och lägg i ca 20 st hela lavendelblommor. Dra av från plattan och låt stå i ett par timmar. Plocka sen ur blommorna. Om du vill kan du torka dem i ugnen på 50° över natten, de blir som ätbara lavendelklubbor.  


Hallonspritz  
(1 drink)  

6 cl O.P Petronella hallon

3 cl hallonsyrup (se recept nedan)
2 cl citronjuice 
Några myntablad 
Torrt mousserande vin  

Fyll ett vinglas med is.

Häll i O.P Petronella, hallonsockerlag och citronjuice och rör om.  

Toppa upp med mousserande vin.  

Lägg i myntan och garnerna med ett par färska hallon.  

 Hallonsyrup:
Lägg frysta eller färska hallon i en burk med lock. 

Fyll på med lika del socker och skaka om – öka eller minska andelen socker beroende på hur sött du vill ha det. 

Låt stå ett par dagar tills det blivit till en härlig hallonsyrup. 

Sila bort hallonen. Dessa kan sparas och användas till ett no waste hallongodis: mosa de bortsilade hallonen och lägg i en torkugn på ca 50° över natten.  

Snabb hallonlag: Har du inte tid att vänta ett par dagar kan du även koka upp lika delar vatten, socker och hallon. Sila och låt kallna. 

Honey Bee mine 

(1 drink) 

3 cl Boge Bränneri 1829 malört (eller gin)
2 cl fläderlikör
2 cl lokal honung (spä ut med lite hett vatten för rinnande konsistens)
3 cl citron
1/2 äggvita
Bipollen och ätbar gul blomma som pynt 

Pensla glas med honung och rulla i bipollen. Sätt in i frysen. 

Skaka allt i en shaker eller glasburk med lock, först utan is och sen med is.  

Dubbelsila upp i glasen. 

Pynta med blomma och liten honungspinne 

 

 

 Recept: Bella Porcile 
Foto: Stephanie Henning 

 

 

Written by

Annie Skarpnord

Tags

Previous Baka med jordgubbar
Next Lilla Manilla öppnar upp