• Nytt Boende
  • Hemma hos
  • Inredning
  • Hus & Hem
  • Trädgård
  • Våra Mässor
  • Annonsera
  • Kontakt
  • Arkiv
Annie Skarpnord, July 5 2024

Baka med jordgubbar

Inget smakar väl mer sommar än just jordgubbar, detta älskade bär som tar oss med storm varje år när de dyker upp! Njut av sommarens härligaste recept med jordgubbar som tema.   

Annie jobbar till vardags som redaktör på Nytt Boende, men älskar att baka och driver på fritiden bakkontot @annie.elvira på Instagram. Vill du baka fler av hennes recept, kika in där!  


Vaniljbullar med rabarber- och jordgubbskompott 

ca 30 st
Somriga bullar med kompott av jordgubbar & rabarber – en smakkombination som verkligen gifter sig.  

Bulldeg 
1 msk kardemummakärnor
3 dl mjölk
50 g jäst
1,5 dl strösocker
0,5 tsk salt
150 g mjukt smör, mjukt
1 ägg
11-12 dl vetemjöl special 

Smörfyllning 
300 g mjukt smör
1 dl rörsocker
2 tsk vaniljsocker 

Rabarber- och jordgubbskompott 
5 dl skivade rabarber
5 dl skivade jordgubbar
3 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
1 citron (saften)
2 msk vatten

1 ägg till pensling
Pärlsocker till garnering 

Steg 1: Bulldeg Stöt kardemummakärnorna fint i en mortel.  Värm mjölken till fingervärme, 37 grader. Smula ner jästen i en bunke eller bakmaskin och lös den med mjölken, strösocker och salt.  Rör i smör och ägg.  Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman tills degen börjar släppa från kanten av bunken. Jäs degen i bunken under bakduk i 45–60 minuter. 

 Steg 2: Rabarber- och jordgubbskompott Koka rabarber, jordgubbar, strösocker, vaniljsocker, citronsaft och 2 msk vatten till en kompott. Koka tills nästan all vätska kokat bort (ca 30 minuter) och låt svalna. 

Steg 3: Baka ut bullarna Sätt ugnen på 200°.  Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord. Kavla ut degen till en 1 cm tunn rektangel. Rör ihop det mjuka smöret med råsockret och vaniljsockret och bred detta på degen. Gör ett treslag, dvs vik den två gånger in mot mitten. Skär 1,5cm breda strimlor. Tvinna varje strimla och rulla sedan ihop den till en platt snäcka. Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper och jäs under bakduk i 45–60 minuter. Gör en grop i mitten av bullarna med t.ex. en mortel och häll i kompotten, ca 1-2 tsk på varje bulle. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker. Grädda bullarna i mitten av ugnen i cirka 15 minuter. Låt svalna på galler.  

Jordgubbsglass  8-10 personer 

En enkel och fantastiskt god jordgubbsglass med cheesecakekaraktär tack vare färskosten. Dessutom behövs ingen glassmaskin. 

500 g jordgubbar (1 l)
5 dl vispgrädde
400 g sötad kondenserad mjölk
200 g färskost naturell
1 msk citronsaft 

- Dela jordgubbarna och lägg i en kastrull. Låt koka i några minuter tills de mjuknat. Ta jordgubbarna från plattan, häll i citronsaften och mixa slätt. Låt svalna i kylskåp. 
- Vispa grädden till mjuka toppar i en skål. Vispa ihop färskosten med den kondenserade mjölken i en annan skål. Häll färskostsmeten över grädden och vispa till en jämn, tjock smet. Vispa slutligen ner ca 350 g av jordgubbssåsen (ungefär tre fjärdedelar).
- Häll smeten i en form som rymmer ca 2 L, exempelvis en brödform. Ringla över lite till av jordgubbssåsen på toppen och gör ett fint mönster. Spara resten av jordgubbssåsen till servering. Ställ in formen i frysen i minst 6 timmar.  
Vid servering: Låt tina ca 15 min, skopa upp glasskulor och häll på lite av jordgubbssåsen.  

Pavlova med flädercurd & limemarinerade jordgubbar 

10-12 st minipavlova 

Söt, somrig och alldeles ljuvlig är denna dessert som passar både stora och små. Görs med varmvispad schweizisk maräng som blir seg i mitten och krispiga utanpå. Lägg på rikligt med grädde, flädercurd & jordgubbar för den perfekta smakbalansen. 

Steg 1: Limemarinerade jordgubbar
500 g jordgubbar 
2 lime (både skal & saft)
1-2 msk strösocker efter smak
Mynta (går att utesluta)

Dela jordgubbarna i 4 delar och lägg i en skål. Pressa över limesaft och rivet skal och blanda runt med socker och några grovhackade myntablad. Låt marinerad i kylskåpet i ca 2-3 timmar.   

Steg 2: Flädercurd 
1,5 dl koncentrerad flädersaft
3 msk strösocker
2 hela ägg
75 g smör 

Vispa ihop saft, socker och ägg i en bunke över vattenbad tills curden tjocknar. Ta bunken från värmen och rör ner smöret lite i taget tills du får en slät curd. Häll upp i en rengjord glasburk med tätt lock. Förvaras i kylskåp.  

Steg 3: Marängskålar  
150 g äggvita
300 g florsocker
20 g majsstärkelse 

Sätt ugnen på 100° över- och undervärme. Klä en plåt med bakplåtspapper. Värm äggvitorna och florsockret över vattenbad till 60°. Rör om hela tiden. Ta av från vattenbadet och vispa på maxhastighet tills marängen är helt kall. Vispa till sist ner majsstärkelsen. Lägg marängen i en spritspåse. Spritsa 10-12 små bottnar med en liten kant så att det blir som en skål. Grädda i mitten av ugnen ca 1 timme.  

Steg 4: Vispad grädde 
3 dl vispgrädde som vispas till mjuka toppar.  

Steg 5: Montera desserten
Bred ut flädercurd i botten av marängskålarna. Klicka på grädde. Låt jordgubbarna rinna av något och fördela rikligt på varje pavlova. Dekorera med mynta.  

 

Recept, styling & foto:  Annie Skarpnord 

Written by

Annie Skarpnord

Tags

Previous En husdröm på Öland
Next Bella Porcile – de vilda drinkarnas drottning