• Nytt Boende
  • Hemma hos
  • Inredning
  • Hus & Hem
  • Trädgård
  • Våra Mässor
  • Annonsera
  • Kontakt
  • Arkiv
Annie Skarpnord, July 5 2024

Lilla Manilla öppnar upp

Det gamla Nordenområdet blir i framtiden Manillastaden med både restaurangstråk coola butiker och bostäder i industriell anda. Blombruket och Folks Interiör har redan flyttat in, och nu ansluter Kalmars senaste tillskott i den kulinariska sektorn, Lilla Manilla, som satsar på hantverksbageri och mötesplats i urbana lokaler. Nytt Boende träffade gänget bakom nysatsningen och fick en rundtur i både smak och upplevelse. 


Mikael Karlsson, Linn Beyerböck och Sebastian Balck möter oss med stora leenden bakom den rosa disken i korrugerad plåt. Det är premiäröppning för Lilla Manilla och fullt med folk både inne och ute. Genom den gröna dörren kliver man in i en luftig och öppen industrilokal. Takhöjden är otrolig, liksom ljusinsläppet. Väggarna är klädda i plywood målade i rosa rutmönster och mitt i lokalen ligger bageriet helt öppet. Där står bagaren Alice och snurrar bullar vid bakbordet. Att få kika in och se processen är en upplevelse i sig.  

– Alla ska känna att de får ta del av skapandet som sker i bageriet. Det är viktigt för oss att inte jobba med stängda dörrar, här är allt öppet, säger Linn med ett leende. 

Idén om Lilla Manilla väcktes när Sebastian, Mikael och Linn träffades i ett annat jobbsammanhang och personkemi uppstod.  

 – När vi träffade Sebastian första gången insåg vi direkt att vi ville göra något nytt tillsammans, säger Mikael, som även driver Nomono Studio tillsammans med Linn.  

 – Sebastian är en riktig gastronominörd och vi delade samma bild av vad som saknas i Kalmar. Vi har velat göra det här länge och nu var tiden kommen. 

 – Sen hittade vi den här lokalen och det kändes rätt direkt, säger Linn. Den öppnar upp för kreativitet och sätter inga ramar. Vi ville skapa en urban mötesplats som tillåter ett flöde av folk och som möjliggör spontana idéer. Konserter, mat, marknader – vi vill att det ska hända mycket här! 

 Trion fann varandra i sin gemensamma vision, där Sebastian, som även driver kafferosteriet Balck Coffee, är proffs på kaffe och Mikael och Linn kan allt om att bygga varumärken.  

 – Det var en perfect match! Alla kan inte vara bra på allt, men det finns så många bra människor man kan samarbeta med där ute. Vi har valt att jobba med personer som är passionerade i det de gör, säger Mikael.  

Tillsammans har trion hittat kreativa lösningar för lokalen och de har byggt och gjort i ordning nästan allting själva. Inspiration har de fått överallt; i magasin, på sociala medier och från andra platser i olika städer. Målet var att anpassa inredningen till lokalen, men samtidigt få in både färg och levande material som trä på väggarna och träd i stora krukor. Olika idéer pusslades ihop, och vips var stilen på Lilla Manilla ett faktum.  

– Vi har experimenterat och testat oss fram. Inget har varit hugget i sten utan vi har hela tiden frågat oss hur vi kan hitta nya kreativa vinklar, säger Mikael och berättar att när de fick tillgång till lokalen vid årsskiftet var det först 6 ton padelbana som skulle bilas bort.  

– Det krävdes mycket jobb, men det har varit värt det, säger han. Samtidigt måste man hitta en balans i det industriella och väga upp det med andra stilinfluenser.

Lilla Manilla bjuder in till möten, umgänge och goda smaker där allt är bakat från grunden. Här kan man njuta av nybakade bullar av olika slag, bakverk med fransk touch och surdegsbröd med olika matiga pålägg. Bland annat finns mackor med jordnötssmör och sylt – denna amerikanska klassiker som på ett lekfullt sätt tar sin plats på menyn.  

– Surdegsbrödet är Lilla Manillas hjärta, säger Linn. Det har inte funnits något hantverksbageri i Kalmar innan, och vi har saknat det. Alice, vår bagare, är fantastisk på att baka och har både tävlat i SM och varit med i juniorbagarlandslaget. 

Bakom ägartrion finns många fler eldsjälar. Tobias, som jobbar i bageriet med Alice, är kock och en mästare på magiska lunchmackor, Elin är en prisbelönt barista som är sjukt duktig på kaffe och så ett helt glatt gäng serveringspersonal såklart.  

– Vi vill ha ett levande sortiment med ett fåtal bröd som är jättejättebra. Fokus är bra råvaror och kvalitet. Just kvaliteten är för oss mycket viktigare än kvantiteten, man kommer sjukt långt på bra råvaror när de är i händerna på rätt människor, säger Linn och berättar att sortimentet kommer att variera efter säsong.


 

– Framöver har vi ambitionen att utöka utbudet av mat, fyller Mikael i. Tanken är att servera både fika och lättare lunch. Vi har även en butiksdel med Balcks kaffe till försäljning, tillsammans med alla tillbehör man kan tänka sig för att kunna brygga riktigt gott kaffe även hemma.  

 Det ljuder ett behagligt sorl i lokalen. En ljuvlig doft av nybakade bullar sprider sig och kaffemaskinen fräser och pyser, från högtalarna hörs skön musik. Klirr i glas och klingande skratt vittnar om att gästerna trivs.  

 – Den här typen av mötesplats har verkligen behövts i den här stan, säger Linn. Vi märker att många har burit på en längtan efter den här typen av ställe och responsen har varit otroligt positiv. Att möta alla glada gäster är otroligt roligt och nu ser vi fram emot att driva Lilla Manilla vidare! 

Vill du veta mer om Lilla Manilla och hålla koll på öppettiderna, kika in på deras Instagram: @lillamanilla  

 Foto: Alexander Hall 

Written by

Annie Skarpnord

Tags

Previous Bella Porcile – de vilda drinkarnas drottning