• Nytt Boende
  • Hemma hos
  • Inredning
  • Hus & Hem
  • Trädgård
  • Våra Mässor
  • Annonsera
  • Kontakt
  • Arkiv
Annie Skarpnord, September 4 2024

Inspiratören Karl Fredrik: ”Jag vill ha grepen i den ena handen och champagneglaset i den andra!” 

Karl Fredrik Gustafsson är den folkkäre trädgårdsinspiratören och tv-personligheten som satt sitt österlenska paradis Eklaholm på kartan. För Nytt Boende berättar han om det nya huset, inredningsintresset och drömmen om Italien. Den 7 september förgyller han dessutom Nytt Boende Mässan med både föredrag och bukettbindning.  

– Under mässan ska jag hålla två olika föredrag. Dels det som berör den förra boken Mitt blomsterår på Österlen och dels föredraget Vårkänslor & Trädgårdsmagi som är kopplat till den nya boken som kom ut i år. Föredragen följs av varsin kortare bukettbindning, säger Karl Fredrik när jag ringer upp honom en varm sommareftermiddag.  

Han har som alltid många strängar på sin lyra och har under sommaren haft fullt upp med både tv-inspelningar, inköpsresor runt Medelhavet och butiken på Eklaholm med allt vad det innebär. Och så det nya fritidshuset såklart, dit Karl Fredrik och fästmannen Petter Kjellén gärna åker när de behöver koppla av och landa lite.  

Det är tredje sommaren som vi har detta underbara fritidshus. Vi har vårt älskade Eklaholm som vi vill ha kvar och utveckla, men när vi har öppet så mycket under hela året behöver vi få lediga stunder. Det är så härligt med alla glada människor vi träffar varje dag, men vi behöver byta miljö för att kunna koppla av. Att ha två fantastiska hus är verkligen ett privilegium och inget vi tar för givet, säger Karl Fredrik.  

Huset, ett 149 kvm stort stenhus från 1932, ligger längs bygatan i en mindre by i mitten av Skåne, bara drygt 40 minuters bilkörning från Eklaholm. På nedre plan finns kök, matsal, vardagsrum och läshörna. Övervåning rymmer sovrum, två mindre gästrum och sällskapsrum. Paret har med varsam hand totalrenoverat alla ytskikt men försökt behålla originaldetaljer intakta. De har tagit hand om huset från insidan och ut, förbättrat planlösningen och bytt värmeanläggning. Den nybyggda altanen med murad sockel i natursten är inspirerad av kriminalserier från den engelska landsbygden. I trädgården på framsidan står ett vackert litet orangerie, smakfullt färgmatchat med huvudbyggnaden i ljust cremegult och antikgrönt, och perfekt för gemytliga bjudningar med bubbel och bakelser.  

– Framsidans mindre trädgård kan man njuta av redan från gatan. Där har vi prunkande rabatter och klättrande rosor för att det ska vara vackert för de som går förbi. Innergården är vår privata sfär, omgärdat av murgrönshäckar och ett lastbilsgarage. Det låter inte så sexigt med ett gammalt garage, men det känns som en charmig provencalsk ladugårdsbyggnad, säger Karl Fredrik och skrattar. 

Just det provencalska ligger Karl Fredrik varmt om hjärtat och han har en fäbless för estetiken kring Medelhavet över lag. När paret började leta efter ett hus för några år sedan riktades blickarna söderut. De föll för en 700 kvm stor 1700-talsgård utanför Palermo i Italien med en hektar mark, pinjeträd och panoramavy över den italienska landsbygden.  

 – Trots renoveringsbehovet blev vi helt lyriska och bokade direkt in oss på visning, minns Karl Fredrik. Jag började planera trädgården i huvudet och visste genast var hortensiagången skulle ligga. Det var en dröm som nästan blev sann. 

Olika omständigheter gjorde att de fick släppa drömmen om Italien, i alla fall tillfälligt. När huset i Skåne dök upp såg de genast potentialen att skapa medelhavskänsla på plats.   

– Jag älskar den medelhavsinspirerade livsstilen! Känslan av att samlas kring det dukade bordet, leva livet utomhus och i uterum, solen, växterna – ja allt! Att våga inreda med färg, både i dova och skarpa toner. Estetiskt är det både praktiskt och vackert, avskalat och dekorativt på samma gång. Det så härligt, säger Karl Fredrik.  

– Målet var att skapa lilla Italien här i Sverige. Vi vill fortfarande till Italien, men det får bli i framtiden. Nu är vi oerhört nöjda med hur det blev och tycker så mycket om huset. Vi bor sjönära i det nya och havsnära på Eklaholm. Det är perfekt, fortsätter han.  


För Karl Fredrik är det viktigt att skapa vackra miljöer omkring sig, både interiört och i trädgården. Han njuter av att få inreda ännu ett hem tillsammans med Petter.   

– Jag brinner för att hitta läckra saker och göra det så mysigt och fint som möjligt, njuta och bjuda in vänner som jag kan dela allting med, säger han.  

Stilmässigt faller han för det rustika och praktiska. Träytor, stengolv, handslaget kakel, mässingsdetaljer, äkta material som blir vackrare ju mer man nöter. Blandat med gamla pampiga guldramar, mässingsbadkar och lyxiga detaljer skapar han en unik stil, som bäst kan beskrivas som rustikt med guldkant.

– Jag föredrar rustikt före fancy. Det genuina har alltid lockat mig. Samtidigt gillar jag kontrasterna i olika stilmöten. Jag vill ha grepen i den ena handen och champagneglaset i den andra. Det är kontrasterna som gör livet extra värt att leva, säger Karl Fredrik.  


Inredning hittar han på auktioner, mässor och antikmarknader, både på hemmaplan och utomlands. Han reser alltid med extra bagage för att få plats med fynd.  

– Det gäller att ha ögonen med sig hela tiden. Jag är en konstant sakletare och har tränat i många år, till Petters förtret men också glädje, skrattar han.  

– Egentligen har jag inget emot att köpa nytt, men i gamla saker finns ett värde och en själ som tillför ännu mer hemkänsla. Saken i sig berättar något som är vackert. Dessutom är det ofta en helt annan kvalitet. Förr handlade det inte bara om att producerat så billigt som möjligt, utan att saker och ting skulle hålla över tid. Det vill man ta om hand och förvalta. 

I fyra säsonger har det populära tv-programmet Karl Fredrik på Österlen sänts. Nu är Karl Fredrik aktuell med en ny bok och spelar dessutom in flera nya tv-projekt som är hemliga än så länge. Dessutom har han spännande framtidsplaner för Eklaholm.  


– Om ett par år har vi renoverat sista delen på gården, den gamla torken där man torkat säd. Det är en liten byggnad i vit puts. Där vill vi göra en fransk-italiensk bistro där gästerna kan avnjuta lyxiga och rustika rätter med medelhavstema. Menyn ska vara liten men naggande god, säger Karl Fredrik och tillägger att det även ska finnas möjlighet att fika goda bakverk. 

Drömmen om Italien ligger också och gror.  

– I vinter åker vi till Ligurien och tittar på ett hus. Det är ett luftslott just nu, men kanske blir det verklighet längre fram. Det är spännande att leva, säger han.  

Här bor: Karl Fredrik Gustafsson, 37, och fästmannen Petter Kjellén, 42. 
Hus: Ett fritidshus från 1932 i mitten av Skåne och gården Eklaholm på Österlen.   
Gör: Karl Fredrik är florist, trädgårdsmästare, författare, inredare och tv-profil. Petter är ekonomichef.  
Aktuell: Med ny bok, flera tv-projekt och som föreläsare på Nytt Boende Mässan i Kalmar den 7 september.  
Instagram: @karlfredrik.se 

 

 

 

Written by

Annie Skarpnord

Tags

Previous Lilla Manilla öppnar upp
Next Konstnären Markus Åkesson: ”Mina mönster är ett sätt att berätta en historia”