• Nytt Boende
  • Våra Mässor
  • Annonsera
  • Sociala Medier & Event
  • Läs Nytt Boende online
  • Om oss
  • Kontakt
Nytt Boende, June 28 2019

Sommarlunch vid poolen

Sommar, sol och lata dagar vid poolen. Då passar det bra med fräscha rätter och läskande drycker som är enkla att slänga ihop. Här bjuder Helena Elm på sommarlunch hemma hos bloggaren Inredningsfrun.

Italiensk brödsallad med burrata, 4 portioner

Fräsch sallad som toppas med mozzarellaostens lyxiga kusin burrata. Hittar du ingen burrata går det precis lika bra med buffelmozzarella.

Tillagningstid: ca 25 min

----------

250 g cocktailtomater
2 msk pinjenötter
6 skivor surdegsbröd
olivolja att ringla över brödet
ca 200 g färsk spenat
1 basilikaplanta
2 st burrata alt. buffelmozzarella
Salt
Peppar

----------

Dressing:
ca 0,5 dl olivolja
ca 2 tsk flytande honung
ca 1 tsk vit balsamvinäger

Gör så här:
Sätt ugnen på 175C. Halvera cocktailtomaterna och lägg dem med snittytan uppåt i en ugnsfast form. Salta och peppra lite, och ringa över lite olivolja. Låt stå i mitten av ugnen ca 15 minuter medan du förbereder resten.

Rosta pinjenötterna i en torr stekpanna tills de börjat dofta och fått färg. Lägg åt sidan.

Dela brödskivorna i mindre bitar med händerna. Stek brödbitarna i olivolja tills de fått fin färg och blivit lite knapriga.

Rör ihop dressingen.

Blanda tomater, stekta brödkrutonger, spenat och basilikablad på ett stort uppläggningsfat. Strö över pinjenötterna. Lägg burratan i mitten på salladen. Salta och peppra och ringla över dressing. Servera gärna lite charkuterier vid sidan av.

Pan con tomate, 4 portioner:

En av spanjorernas nationaltapas som både stora och små gillar. I originalversionen gnids en tomathalva mot brödet, här serveras tomatröran vid sidan av för att brödet ska behålla sin knaprighet.

Tillagningstid: 15 min

----------

4 normalstora tomater
2 msk olivolja
Flingsalt
Grovmalen svartpeppar
6 skivor surdegsbröd
1 vitlöksklyfta
Ca 16-20 skivor spansk serranoskinka

Gör så här: Börja med tomatröran. Halvera tomaterna och lägg dem i en mixer. Mixa några varv, några sekunder räcker, så att tomaterna krossas till en lite grövre röra. Smaka av tomatröran med olivolja, salt och peppar.

Skiva och halvera surdegsbrödet så att du får 12 st halva brödskivor. Skiva brödet tunt, och rosta skivorna i brödrost.

Halvera vitlöksklyftan och gnugga dess snittyta mot de rostade brödskivorna.

Lägg upp tomatröran i en skål och servera ihop med brödet. Bjud serranoskinka till.


Jordgubbs- och champagnegranité, 4 portioner

En festlig och fräsch vuxendessert som läskar gott i värmen, gjord på den alltid lika uppskattade smakkombinationen jordgubbar och champagne.

15 min + tid i frys

----------

500 g färska jordgubbar
0,75 dl strösocker
3,5 dl champagne

Gör så här:
Skölj och snoppa jordgubbarna, lägg dem i en mixer ihop med strösocker och champagne. Det är bra om mixern rymmer strax över en liter vätska, annars går det bra att mixa det i två omgångar. Mixa till en slät röra, och frys i minst 6 timmar, gärna över en natt.

TIPS! Har du sådan här granité i frysen och vill göra en snabb välkomstdrink till sommarfesten? Lägg en sked granité i botten på varje champagneglas, fyll upp med bubbel och rör runt! Funkar även toppen med en sked köpt sorbet med bärsmak.


Rosésangria med fläder, mango och röda bär, 4 portioner

Somrigt och fräscht! När sangrian tagit slut kan kannan med fördel fyllas på med till exempel vanligt rosévin för en omgång till.

Tillagningstid: 5 min

----------

1 liten apelsin
0,5 färsk mango (alt 1 dl fryst mango i bitar)
0,5 dl frysta hallon eller jordgubbar
2 kvistar mynta
Isbitar
0,5 dl konc. flädersaft
1 flaska mousserande rosévin

Gör så här:
Skiva apelsinen och mangon och lägg skivorna i en stor tillbringare. Tillsätt frysta hallon, myntakvistar, isbitar och flädersaft. Fyll upp med mousserande rosévin.


Rabarberpaj, 6 portioner

Hemligheten med denna pajen är att inte snåla på kanelen. Kanel och rabarber smakar ljuvligt tillsammans!

Ca 600 g rabarber
0,5-1 dl socker (beroende på hur syrlig rabarbern är)
2 tsk kanel
1 rågad tsk vaniljsocker
0,5 tsk kardemumma

Smuldeg:
150 g smör
1,5 dl socker
3 dl vetemjöl

Gör så här:
Sätt ugnen på 225C, och börja med att blanda samman smuldegen. Nyp smöret i mindre bitar och blanda det med sockret och mjölet med hjälp av fingrarna till en smuldeg som du sedan ställer i kylen.

Skölj rabarbern och skala den lite om det behövs. Skär den i centimeterstora bitar och lägg bitarna i en bunke.

Strö över 0,5-1 dl socker och hysta runt rabarbern med sockret och vaniljsockret i skålen, så att rabarberbitarna blir sockertäckta runt om.

Häll över den sockrade rabarbern i en smord pajform. Pudra över rejält med kanel och lite kardemumma, och strö sedan över smuldegen.

Grädda pajen i mitten av ugnen tills den har fått fin färg, ca 20 min. Servera med vaniljsås eller vaniljglass.

Recept och foto: www.baraenkakatill.se Instagram: @baraenkakatill

Written by

Nytt Boende

Previous Johan Göransson om Ölands framtid
Next Frihet på fyra hjul