• Nytt Boende
  • Våra Mässor
  • Annonsera
  • Sociala Medier & Event
  • Läs Nytt Boende online
  • Om oss
  • Kontakt
Emilia Thor, May 24 2019

Johan Göransson om Ölands framtid

Efter ett halvår i rollen som Ölands nye turistchef börjar Johan Göransson bli varm i kläderna. ”Jag trivs jättebra. Det finns så mycket härliga människor och ett fantastiskt engagemang på Öland. Det gör att man får massa energi”.

Johan Göransson kommer ursprungligen från Blekinge men flyttade till Kalmar för fotbollen och så småningom till Öland för kärleken. Nu har han bott i Färjestaden i över tio år och stortrivs. När han i höstas blev erbjuden jobbet som Ölands nye turistchef var det därför en självklarhet att tacka ja.

–Det kan låta lite klyschigt, men jag lockades av att få jobba med ett starkt varumärke. Öland är ju ändå ett av Sveriges största besöksmål. Dessutom kändes det skönt att kunna få arbeta på hemmaplan, säger Johan Göransson när vi träffas på Borgholms slottsruin en grå och regnig dag i början på maj.

Han framhäver också de många eldsjälar och det engagemang som finns på ön. Och en viktig del av arbetet kommer just handla om att föra samman det ideella med näringslivet och det offentliga. Annars handlar jobbet främst om att arbeta vidare med de två turiststrategier som togs fram redan innan Johan började. En del handlar bland annat om att se till att Öland blir bättre på att ta emot internationella gäster.

–Majoriteten av Ölands turister är svenskar men det är även många tyskar, danskar, holländare och norrmän som besöker oss. I framtiden kommer det vara viktigt med fler internationella gäster och därför är det viktigt att vi jobbar med värdskapet och ser till att vi har information, skyltar och menyer på rätt språk, säger Johan.

Johan Göransson kommer senast från Destination Kalmar där han arbetade med Ironman och andra idrottsevenemang. Tidigare har han bland annat arbetat på Smålandsidrotten och Riksidrottsförbundet. Idrott ligger onekligen varmt om hjärtat och ska man prata idrottsturism på Öland så är det främst cyklingen som kommer vara i fokus den närmsta tiden. Inom kort invigs nämligen projektet ”Cykla fyr till fyr” som pågått sedan 2011. På hemsidan cyklapaoland.se kan man planera sin cykelrutt och få förslag på bra vägar.

–Det har satsats cirka 95 miljoner kronor på infrastruktur och cykelvägar. Detta är något som kommer gynna alla, oavsett om man är vardagsmotionärer, cyklar elcykel eller MTB. Det kommer vara fantastiska cykelvägar där man kan cykla längs vattnet. Dessutom är cykling ett hållbart sätt att resa, säger Johan.

Det finns även ett pågående projekt med syfte att främja lokal- och närproducerad mat. Destinationsutvecklaren Stefan Ahlgren med flera har bland annat startat upp en plattform som heter ”Smaker på Öland” där man ska kunna se vad det finns för olika matställen och vilka öppettider de har. Här handlar det mycket om att digitalisera – något som kommer vara en viktig fråga överlag.

–Idag är det många som söker information på nätet, så det är viktigt att vi finns där, och att vi hjälper alla små företagare med att marknadsföra sig. Samtidigt har vi över 60 000 besökare på våra turistbyråer varje år, så det är viktigt att hålla igång driften där också, säger Johan.

Vad är det bästa med Öland?
–Mångfalden. Öland är som ett Sverige i miniatyr och det finns någonting för alla. Här finns stränder som håller Mallorcaklass, fantastisk natur med plats för vandring och fiske. Vill man ha puls finns det, vill man ha lugn och ro finns det. Och just stillheten är något jag tror man kommer vilja ha mer av i framtiden. Jag tycker det finns en väldig potential i att använda Öland som hälsoretreat, säger Johan.

Var är Öland om 10 år?
–Då hoppas jag att Öland har bibehållet sin fina charm och natur, med extra krydda för de internationella gästerna. Vi kommer även behöva titta på infrastrukturen. Det måste vara enkelt att pendla till jobb och skola, säger Johan.

En eller två kommuner?
–Personligen så är jag för en kommun men det är en demokratisk process som får ta sin tid, säger Johan.

Johan Göransson
Ålder: 37 år.
Familj: Fru Denise och barnen Liam 9 år och Maja 6 år.
Bor: Färjestaden.
Intressen: Familjen, fotboll, Kalmar FF och Färjestadens Goif, Padeltennis.
Smultronställe på Öland: Sandbergen, Äleklinta, Ölands olika stränder.
Sommarplaner: I år blir det arbete så familjens resplaner blir att boka resa efter sommaren.

Text: Emilia Thor, Foto: Mårten Ekblad

Written by

Emilia Thor

Previous Månadens hantverkare: Läderhantverkarna Annette och Anette
Next Sommarlunch vid poolen