• Nytt Boende
  • Hemma hos
  • Inredning
  • Hus & Hem
  • Trädgård
  • Våra Mässor
  • Annonsera
  • Kontakt
  • Arkiv
Nytt Boende, June 28 2019

Frihet på fyra hjul

För några år sedan förverkligade Victoria och Anton drömmen om att leva ”vanlife”. De köpte en Volkswagen Transporter som de sedan byggde om till en liten husbil. ”Det absolut bästa är friheten”, säger de.

Ända sedan Anton Strand var liten har han varit intresserad av gamla folkabussar. Inte av bilarna i sig, men av livet och friheten de medför. 2016 fick han veta att han hade ett medfött hjärtfel och var tvungen att opereras. Det blev startskottet och en liten spark i baken för att äntligen ta tag i drömmen om en egen bil. Tillsammans med flickvännen Victoria Holgersson köpte han en Volkswagen Transporter som han sedan började bygga om till en liten husbil.

–Från början var tanken att hitta en gammal folkabuss, men eftersom vi inte kan mecka så bestämde vi oss för att köpa en lite nyare bil. De nya är lite mer pålitliga och så går det att köra i samma hastighet som en vanlig bil. Dessutom kändes det kul att köpa ett tomt skåp och få bygga lite själv, säger Anton.

Första sommaren slängde de bara in en madrass och gav sig ut på tur. Då hade de möjlighet att känna efter hur de ville ha det och kunde sedan påbörja byggnationen av inredningen. De hittade massa inspiration på internet, bland annat på Youtube och i olika forum för folk som lever ”vanlife”. Anton hade även turen att ha ett par kompisar med ett garage där han kunde hyra in sig, låna verktyg och även få hjälp. Men det mesta har han gjort själv.

–Egentligen är det inte så svårt, man klarar sig ganska bra med en skruvdragare och en sticksåg. Men eftersom jag är lite av en perfektionist och har varit väldigt noga, så tog det lite tid. Jag skulle uppskatta att det tog cirka sex månader, säger Anton.

I bilen hittar man nu det mesta man behöver. Här finns en soffa som om kvällarna förvandlas till en säng, gott om förvaring, ett kylskåp på 24 liter, en diskho med 20 liters rinnande vatten, en 12 liters slaskhink, en spis med en gasolplatta, en portabel gasolspis som går att ta med sig ut samt solceller på taket. I bilen finns till och med en liten toalett, som står där rakt upp och ner, bara övertäckt av en filt.

–Vi funderade länge på om vi skulle ha toalett eller inte, men alternativt skulle annars vara att man är tvungen att stå någonstans där man har närhet till toa, eller att man får sätta sig i skogen. Och då kom vi fram till att det nog faktiskt är ganska skönt att ha toalett, eftersom vi oftast campar i det fria och aldrig på camping, säger Victoria.

Just toalettbestyren är det många som är nyfikna på och paret får ofta frågor om hur de löser detta.

–Det är inget för den som är pryd, utan det gäller att man är bekväm med varandra. Men oftast brukar den andra få gå iväg en stund med hunden om man vill gå på toaletten. Och finns det en toalett i närheten så använder vi den såklart, detta blir mer som en reservgrej, säger Victoria.

När man bor på en liten yta med begränsade resurser blir man väldigt medveten. I bilen har Victoria och Anton en vattentank på 20 liter och anpassar sig efter det. Det går till exempel inte att diska under rinnande vatten.

De beräknar att bilen har kostat cirka 60 000 kronor totalt. Själva bilen kostade 23 000 kronor och resten har gått till nya däck, inredning, solpaneler och taklucka med mer. Och det är ett ganska billigt sätt att semestra på. Förra sommaren var Victoria och Antons största kostnad hyran hemma i lägenheten. Men det absolut bästa med att leva vanlife är friheten.

–Ja, den största charmen är att man kan vara väldigt spontan. Det är bara att sätta sig och känna efter vart man vill åka.  Vi har alltid vårt hem och vår säng med oss, säger Anton.

–Sen så är det väldigt mysigt att bo så här. Och eftersom vi fricampar väldigt mycket hittar vi så mycket vackra platser. Det är helt fantastiskt att köra in på någon liten grusväg och sedan ställa sig vid en sjö, säger Victoria.

De berättar att det också finns en stark gemenskap med andra personer som bor i vans, och livsstilen bjuder in till många samtal. I sommar kommer de till exempel åka på en stor vanträff i Kinnekulle Stenbrott, precis som de gjorde förra året.

 –Det blir nästan som en stor festival - alla som var där var i extas efteråt. Det är även många som inte har en van, men som är nyfikna på det livet, som är där för att inspireras, säger Anton.

Och till dem som är nyfikna på livet på fyra hjul har Anton och Victoria framförallt ett råd:

–Bara gör det! Tycker du att det låter inspirerande så är det bara att testa. Det är ett fantastiskt sätt att upptäcka nya ställen på. Det behöver inte vara så komplicerat, ta en bil du har, fäll ner sätena och prova, säger Victoria.

Om kvällarna förvandlas soffan till en dubbelsäng. Täckena förvaras dagtid i kuddfodral och får agera prydnadskuddar på soffan. Som kuddar används örngott som fylls med kläder och andra mjuka saker. ”Vi försöker spara på all förvaringsyta”.

Victoria Holgersson & Anton Strand
Ålder: Victoria är 29 år, Anton 28 år.
Gör: Båda två pluggar på Linnéuniversitetet. Victoria läser programmet Nutrition och livsmedelsvetenskap. Anton läser till webbprogrammerare och har precis tagit examen.
Bor: Lägenhet i Funkabo, Kalmar.
Kommer från: Victoria kommer från Vetlanda, Anton kommer från Tibro.
Intressen: Victoria gillar mat, att springa och att vara ute i naturen. Anton gillar att bygga bilar och att programmera. Tillsammans har de även hunden Algot.
Bil: Volkswagen T4 från 2002, 2,5 TDI.
Instagram: @jerrythevan

Victoria och Antons tips till dig som är sugen på vanlife

Om somrarna lever Victoria och Anton ”vanlife” och brukar både åka runt i Sverige och i Europa. Några favoritställen är Simrishamn, Laholm och Vombsjön i Skåne. ”Det finns så mycket fina platser i Sverige som man kanske inte tänker på”, säger dem.

Text: Emilia Thor, Foto: Mårten Ekblad

Written by

Nytt Boende

Previous Sommarlunch vid poolen
Next Knut Knutsons loppistips