• Nytt Boende
  • Hemma hos
  • Inredning
  • Hus & Hem
  • Trädgård
  • Våra Mässor
  • Annonsera
  • Kontakt
  • Arkiv
Emilia Thor, November 22 2019

Skillnadens trädgård

 Sara Bäckmo är författare och driver med Nordens största trädgårdsblogg. I den egna trädgården ”Skillnadens Trädgård” odlar hon grönsaker året runt - även på vintern. Det är också en plats där familjen umgås och där barnen får ta mycket plats.

Sara Bäckmo bor med man och fyra barn i byn Bökebacken söder om Växjö. Man ser direkt vilket hus som är hennes, då hela trädgården är full av grönsaker. Här finns mellan 150 och 200 sorter - allt från rotfrukter till flera meter höga bönor och frodiga kålplantor.

–Vi har en mix av traditionella grönsaker och mer exotiska sorter, men kål är en av mina favoriter. Jag tycker det är väldigt fascinerande eftersom de kan bli väldigt stora i en bra jord. Ungarna gillar lite mer roliga sorter, som lila sockerärtor eller vita gurkor, säger Sara.

Huset hittade hon av en slump när hon jobbade som programledare på Barnkanalen och skulle göra reportage hos en flicka som bodde i närheten. Huset kallades för ”ödehuset” och Sara blev störtförälskad. Som tur var fick Sara köpa huset och under några år levde hon hippieliv här samtidigt som hon jobbade på tv och renoverade huset - som på den tiden varken hade vatten eller värme. Trädgårdsintresset kom först lite senare, efter att Sara träffat maken Philip och de hade fått sitt första barn.

–När vi hade små barn kunde jag inte renovera och då började jag istället tänka på trädgård. Jag ville gärna ha en köksträdgård men visste inte hur jag skulle börja så jag sköt upp det. Startskottet kom sedan 2011 när vår granne med grävmaskin kom förbi och frågade om jag ville ha hjälp, säger Sara.

Därefter gick allting från noll till hundra. Grannen grävde upp hela framsidan, som då var full av sly, och Sara beställde 38 ton jord. Sen började hon testa sig fram med diverse grönsaker.

–Jag tänkte att jag måste göra något större, annars kommer jag tröttna. Så jag satte upp ett mål att vi skulle bli självförsörjande på grönsaker inom tre år. 2013 var mitt hardcore-år och från juni till december köpte vi inte en enda grönsak i affären, säger Sara.

Odlingsytan i Skillnadens Trädgård är cirka 500 kvadratmeter. Här odlas både grönsaker på friland, i pallkragar och i tunnelväxthus. Familjen är i stort sätt självhushållande på grönsaker. 

Förutom att hela familjen kunde njuta av färgglada och smakrika grönsaker varje dag fick odlandet även andra positiva följder: matkostnaderna mer än halverades.

–Vi köper miljömärkt och ekologiskt så gott det går och innan snittade vi på 8000-9000 kronor per månad, vilket är helt okej för en fyrabarnsfamilj. Men när jag började odla så såg vi skillnad direkt. En månad var vi nere på drygt 3000 kronor, vilket blev en stor morot till att fortsätta, säger Sara.

Just den ekonomiska biten är viktig för familjen. Det gör det möjligt för Sara och Philip att jobba deltid, så att de istället kan spendera mycket tid med sina barn. De har bland annat låtit sina barn börja förskolan först när de är fyra år gamla, fram till dess är de hemma och umgås. 

–Min man jobbar som psykoterapeut och får ofta höra om saker som folk ångrar. Något som flera återkommer till är att de inte varit hemma så mycket när barnen är små. Det är något som vi aldrig kommer ångra, säger Sara.

Själva trädgården bjuder också in till lek och umgänge. Ofta håller var och en på med sitt, men hela familjen är ute tillsammans.

–Vi har aldrig varit utomlands men vi har kvantitetstid med barnen. Att få dela med mig av min kunskap till barnen är något väldigt fint med trädgården, säger Sara.

Under åren har hon skrivit flera trädgårdsböcker och en handlar just om hur man odlar med barn. Hennes bästa tips är att låta barnen ha sin egna plats i trädgården och inte lägga sig i för mycket. Sara tycker också det är viktigt att man lär barnen att gödsla med kiss. I växthuset har de en speciell vattenkanna som Sara och barnen kissar i och som de sedan vattnar jorden som grönsakerna växer i.

–Det är ett bra sätt att lära barnen kretslopp på, och så får man stora fina grönsaker. Kiss är mitt absolut bästa gödseltips eftersom det är något alla har hemma. En del kiss och tio delar vatten är lagom, det brukar kallas för guldvatten, säger Sara.

Kannan med det magiska guldvattnet.

Hennes andra böcker handlar framförallt om att det går att odla året runt, även på vintern. Det finns flera grönsaker som klarar sig fast att det är riktigt kallt, bland annat kål och vissa sallatssorter. Det finns även flera sorter man kan så på vintern för att sedan skörda i april- maj, en period då de flesta börjar så.

–En enkel grej att börja med är sallat, ruccola och dill. Dom kan man så utomhus på vintern, i en pallkrage. Plocka bort snön så du får ett platt lager, sedan är det bara att lägga ut fröna och täcka med tinad jord. Om man vill kan man täcka med glas eller plast, men det är inget måste, säger Sara.

Hon förespråkar att så något varje dag, även fast det bara handlar om några frön.

–De flesta öser ner en hel fröpåse på en gång, det är bättre att sprida ut det. Då slipper du äta allt på en gång utan kan skörda mer regelbundet, säger Sara.

För många är det här med självhushållning en dröm, men som kan verka svår att genomföra. Sara berättar att det inte behöver vara så krångligt som det låter. Hon är ute ungefär en timme om dagen, och sparar mycket tid genom olika bevattningssystem. Hon använder sig även av täckodling, något som minskar risken att invaderas av ogräs och tillför näring till jorden.

–Visst tar det tid att odla, men folk tror nog att det är mer arbete än det är. Och så får man inte glömma alla mervärden. Jag mår så bra av att vara ute i trädgården och fylls verkligen av energi, säger Sara.

Sara Bäckmo
Ålder: 41 år
Bor: Bökebacken i Kalvsvik, söder om Växjö. Hus och trädgård är döpt till ”Skillnadens” efter ett klädmärke Sara hade en gång.
Familj: Maken Philip 42 år, psykoterapeut, författare och inte ett dugg intresserad av trädgårdsarbete. Barnen Loa, 3 år, Alba, 7 år, Viggo, 9 år, Otto, 10 år. En hund, fyra katter, två kaniner.
Gör: Influencer och författare. Driver Nordens största trädgårdssajt med bland annat blogg och egen YouTube-kanal. Har skrivit fem trädgårdsböcker. Den senaste heter ”Odlingskalender – 5 år i din trädgård” och släpptes nyligen.
Favoritgrönsak: Det beror på säsong, men sparris är en favorit.

Tips - 3 grönsaker att odla på vintern

Text: Emilia Thor
Foto: Sara Magnusson

Written by

Emilia Thor

Previous Fridas chokladbollsbullar
Next Julstök med "Skönt Grönt Gott"