Vi träffas hemma hos Monika, strax norr om Kalmar, och
julstöket är i full gång. Granen är klädd, bordet är uppdukat för middag,
trädgården är pyntad och i köket står julskinkan redo i ugnen. Det här är tre
damer som har svårt att hålla i bromsen och bestämmer de sig för att fixa
julstämning så går de all in. Kanske är det också därför de klickar så bra, och
kanske är det därför som ingen tvekade när idén om en egen podcast kom upp.
–Jag älskar när det händer saker och tycker det är roligt
att kasta mig ut på nya marker, annars blir det lätt att man fastnar i samma
spår. Dessutom har vi så roligt när vi träffas, säger Jenny.
Jenny Eskång driver till vardags Ängsbackens
Handelsträdgård. Hon är utbildad trädgårdsmästare och brinner för allt som har
med blommor, växter och trädgård att göra. Monika Lindström har arbetat med
inredning och belysning större delen av sitt liv. Hon grundade bland annat
belysningsföretaget Watt & Veke som hon drev i 16 år innan hon sålde det
för 5 år sedan. Nu driver hon webbutiken Isegården som även har en pop up-butik
på Giraffen under jul. Caroline Hofberg är matskribent och kokboksförfattare
med nästan 20 böcker i bagaget. Hon driver även bloggen Caroline i köket där
hon delar med sig av läckra recept.
–Våra olika ämnen passar väldigt bra ihop och tanken är att
podden ska vara som ett livsstilsmagasin. Vi vill att folk ska lära sig något,
att det ska kännas seriöst och matnyttigt, men ändå personligt, säger Monika.
Nu har de släppt nästan tio avsnitt och avhandlat ämnen som
skördefest, köksrenovering, och adventsmys. Podden spelas in lite överallt, ibland
från ett vardagsrum och ibland från en sjöbod på Öland. Spelar in gör de helt
själva med hjälp av bärbara mikrofoner, sedan skickas materialet för klippning
av en professionell producent.
–Vi har fått lära oss efter hand hur vi ska sitta och hur vi
ska prata för att det ska låta bra. Det kan vara lite svårt när man är tre för
man får inte prata i munnen på varandra, men nu känns det som att vi har hittat
en bra form och att vi släpper fram varandra på ett fint sätt, säger Caroline.
Idén till podden kom ursprungligen från Carolines man, som
tyckte att Caroline och Monika borde göra något ihop. De har känt varandra i
snart 20 år men aldrig jobbat ihop. Från början kändes det här med att podda
inte helt rätt, men när Monika föreslog att Jenny skulle vara med föll alla
bitarna på plats. Nu är det nästan exakt ett år sedan de hade sitt första möte
på Ölands Choklad i Färjestadens hamn. Ett år som kantats av både med- och
motgångar, inte minst för Jenny som drabbades av bröstcancer i våras.
–Jag har haft ett jävligt motigt år och det har varit upp
och ner, men jag trodde att det skulle vara värre. Jag älskar livet så ser
ingen anledning att deppa ihop. Dessutom har jag lärt mig en massa nya saker,
bland annat att delegera och låta mina anställda ta plats. Och det har varit
bra för mig, säger Jenny.
Hon berättar att hon har haft mycket positivitet runt
omkring sig, att hon fått många fina kommentarer, brev och presenter. Även
podden har hjälpt henne när det har känts som allra jobbigast.
–Vi fick mikrofonerna veckan efter mitt cancerbesked. I
början orkade jag inte ta tag i det, men när jag var redo så körde vi igång.
För mig har podden varit något annat att tänka på och det har gett mig så
mycket energi, säger Jenny.
Nu är gänget samlade för att spela in ytterligare två
avsnitt, som bland annat kommer handla om jul och nyår. Ska man kolla på årets
trender så är det en jul som går i grönt, rött, guld och vitt. Man ser även
mycket naturmaterial som ull och linne.
–Ja, det är en väldigt klassisk jul i år, men man kan också
se en del knäppa dekorationer. Till exempel borrmaskiner och champagneflaskor
som man kan hänga i granen. De tovade mössen jag har dukat med här är också
väldigt populära, säger Monika Lindström.
Den klassiska julgruppen börjar dock försvinna. Nu är det
framförallt snittblommor som gäller.
–De flesta vill ha det ganska enkelt, med enris och granris
som man plockar in från naturen. Och på hyacinterna får lökarna gärna synas.
Jag tycker även det är trevligt att pynta utomhus, med granris på trappen och
en krans på dörren. Och så brukar jag göra små stilleben ute i trädgården,
säger Jenny.
När det gäller julmaten går det också mot mer grönt.
–På julen träffas många olika generationer och de flesta
idag har en vegetarian i sin familj. Nu för tiden räcker det inte att sätta
fram en skål brysselkål, man vill ha roligare alternativ. Det är också ett
större ekologiskt och närproducerat tänk, säger Caroline.
Vilka är era bästa
tips för att skapa julstämning?
–Musik, dofter, känsla och värme – man måste tänka på alla
sinnen. För mig är det viktigt med mycket tända ljus och så vill jag gärna ha
hela familjen samlad, säger Jenny.
–Jag tycker man ska unna sig att skala av för att kunna
njuta. Man behöver inte göra allting själv från grunden och man behöver inte ha
alla rätter på julbordet. Köp färdig pepparkaksdeg, eller köp färdiga kakor och
fyll upp i fina burkar. Det blir dessutom ett fint julpynt, säger Caroline.