Frida Svanberg på Fridasvegobak delar med sig av ett av hennes mest populära recept. Något som kombinerar det bästa av två världar: chokladbollar och bullar.
Bulldeg
25 g färsk jäst
3 dl vatten
1 dl strösocker
2 tsk mortlad kardemumma
Ca 9 dl vetemjöl
100 g mjölkfritt margarin (rumsvarmt)
0,5 tsk salt
Gör såhär: Smula ned jästen i en bunke. Värm vattnet till 38-39 grader och blanda ut det med jästen. Tillsätt strösocker och mortlad kardemumma, blanda om.
Tillsätt hälften av mjölet och rör ihop med slev eller visp. Tillsätt sedan resterande del av mjölet och arbeta ihop till en deg med bakmaskin eller med slev/visp.
Klicka i margarinet och tillsätt till sist saltet.
Knåda degen i minst 10 minuter. Degen är klar när den är spänstig, glansig och har släppt från bunkens kanter.
Lägg degen på ett mjölat bord och låt den vila under bakduk i 20 minuter.
Chokladbollsfyllning
200 g mjölkfritt margarin
3 dl havregryn
1 dl sötmandel (kan bytas mot samma mängd havregryn)
1 dl strösocker
0,5 dl kakao
2 tsk vaniljsocker
2 msk kallt, starkt kaffe
Gör såhär: Mixa alla ingredienser till en slät smet i en matberedare. Låt stå i rumstemperatur.
Utbakning
Dela degen i två delar. Kavla ut den ena delen till en 0,5 cm tjock kvadrat.
Bred ut hälften av fyllningen över den utkavlade degen. Rulla försiktigt ihop till en rulle.
Skär cirka 10 stycken bitar av rullen. Såga med kniven, tryck inte ned den, då kommer inte bullen bli så fin.
Ta den yttersta delen av degen och lägg den under själva bullen. Lägg bullen i en form eller på ett bakplåtspapper på en plåt.
Upprepa samma tillvägagångssätt med den andra delen av deg.
Låt bullarna jäsa under bakduk i 1,5 timmar.
Sätt ugnen på 200 grader.
Sockerlag
1 dl strösocker
1 dl vatten
Eventuellt 2 msk kaffe för extra färg
Pärlsocker
Gör såhär: Koka upp socker, vatten och kaffe till en simmig vätska. Pensla de färdigjästa bullarna med sockerlagen.
Grädda bullarna mitt i ugnen 10-12 minuter.
Plocka ut plåten och pensla på ytterligare sockerlag. Strö sedan över pärlsocker på varje bulle.
Låt bullarna svalna på plåten innan.
Recept och foto: Frida Svanberg