Semmelkladdkaka är den smidiga genvägen när du är sugen på alla goda smaker som en semla innebär, men inte orkar ställa dig och baka semlor.
Semmelkladdkaka
8 portioner
Tidsåtgång: 10 min + tid i ugn
100 g smör
2 tsk hela kardemummakärnor
2 dl socker
2 ägg
2 dl vetemjöl
1 nypa flingsalt
2 rågade tsk vaniljsocker
100 g mandelmassa, riven
3 dl vispgrädde till
servering
Gör såhär:
Sätt ugnen på 175C.
Smält smöret. Ta kastrullen från värmen och låt smöret
svalna något medan du mortlar kardemummakärnorna. Rör ner kardemumma, socker
och ägg, ett i taget, direkt i kastrullen.
Blanda de torra ingredienserna för sig och rör ner dem
i smeten, gärna genom en sil för att undvika klumpar. Riv mandelmassan och rör
ner den.
Häll allting i en klassisk springform med avtagbara
kanter, ca 22 cm i diameter. Kläm gärna fast ett bakplåtspapper i formen innan
du häller i smeten, så blir det lättare att få loss kakan sedan.
Grädda kakan i mitten av ugnen i ca 15 min. Den ska
vara lite lös och vaggig i mitten så att det blir en kladdig kaka, den sätter
sig i kylen sedan.
Förvara i kylen och servera några timmar senare eller
dagen därpå, för bästa konsistens. Servera med vispad grädde.
Recept och foto: Bara en kaka till.