• Nytt Boende
  • Hemma hos
  • Inredning
  • Hus & Hem
  • Trädgård
  • Våra Mässor
  • Annonsera
  • Kontakt
  • Arkiv
Emilia Thor, April 17 2019

På besök i Carolins kök

Köket är hemmets hjärta. Aldrig har väl det uttrycket passat så bra som hemma hos matskribenten Caroline Hofberg. I det stora härliga köket på Öland lagas det mat från morgon till kväll.

Caroline Hofberg arbetar som matskribent, bloggare och kokboksförfattare. Nu har hon precis skickat sin artonde kokbok på tryck: ett specialjobb för Expressen med fokus på det japanska köket.

–Det japanska köket var helt nytt för mig, jag visste inte att det fanns så mycket gott där. Så det var ett av de roligaste jobben jag har gjort, säger Caroline Hofberg när vi träffar henne hemma i det nybyggda huset på Öland.

Hon och maken Ove bor permanent i Stockholm men skaffade för drygt två år sedan en tomt på norra Öland. Här, precis bredvid havet och med kossor betandes runtom, har de byggt sig ett fritidshus som andas lugn och harmoni. Här är det högt i tak, öppen planlösning och stora fönsterpartier som släpper in ljus och skapar en fantastisk utsikt mot havet. Överallt finner vi naturmaterial som öländsk kalksten, ljusa träslag, keramik och mysiga fårskinn. 

–Vi hade egentligen inte tänkt på Öland men när vi såg ett hus som var till salu i Lofta bestämde vi oss för att åka dit och kolla. Huset var inget för oss men vi blev helt förälskade i Öland. Det kändes så svenskt, oförstört och vänligt, säger Caroline Hofberg.

Caroline och Ove åkte hem, började googla runt och kolla på Hemnet. Då hittade de en tomt som var till salu och bara några dagar senare satt de åter i bilen på väg ner mot Öland.

–Vi köpte tomten en fasansfull och blåsig dag, Ove stod nere vid sjöboden och höll på att blåsa omkull. Han sa ”Vi tar det. Om det är såhär när det är dåligt väder kan det bara bli bättre”, säger Caroline.

I husets hjärta hittar vi köket, som är specialbyggt för att det ska bli enklare att provlaga och fotografera alla recept. Här finns ett stort kylskåp, en djup vask, extra breda bänkskivor och en stor köksö i mitten. Avståndet mellan bänkar och köksö är också lite bredare för att två personer ska kunna arbeta i köket samtidigt. Bänkskivorna är tillverkade av vacker, öländsk kalksten och på de öppna hyllorna står rader av tallrikar, skålar och andra keramikföremål. Mycket kommer från öländska Paradisverkstaden.

–Det känns jätteviktigt för oss att det ska vara öländskt. Det är likadant med maten vi lagar. Så långt det går försöker vi hitta närproducerade råvaror, säger Caroline.

Intresset för mat har alltid funnits där. Caroline är uppvuxen på landet med en pappa som odlade en massa och var duktig på mat. Hennes farmor och mormor beskriver hon som riktiga ”matmammor”. När hennes pappa gick bort i cancer, endast 40 år gammal, började Caroline intressera sig för det här med mat och sjukdomar. Hon bestämde sig för att bli dietist men väl på Universitetsutbildningen kände hon att dietist-miljön var lite tråkig – hon ville göra något mer kreativt. Det slutade med att hon blev kostekonom och har därefter läst vidare inom både reklam och marknadsföring. De senaste 20 åren har hon frilansat för olika tidningar, reklambyråer och skapat sina egna kokböcker. Sedan en tid tillbaka driver hon även bloggen carolineiköket.com.

–Att laga mat är både kreativt och terapeutiskt. Jag inspireras mycket av årstiderna och recepten bara kommer till mig. Nu är det mycket grönkål, pumpa och höstfrukter och till våren är det mycket jordgubbar och sparris, säger Caroline.

Vacker dukning med öländsk keramik, glas och mysiga fårskinnsfällar.
Vacker utsikt från köksfönstret.
Caroline serverar gärna maten på fint porslin. Mycket kommer från öländska Paradisverkstaden.


Caroline Hofberg

Ålder: 52 år
Familj: Maken Ove Hofberg. Han arbetar som fotograf och tar alla bilder till Carolines recept.
Yrke: Matskribent.
Favoriträtt: Dillkött.
Alltid i kylskåpet: Parmesanost, ägg, havremjölk.
Favoritpryl i köket: Espressomaskinen och mixerstaven.
Blogg: carolineiköket.com
Instagram: @carolineikoket

Written by

Emilia Thor

Tags

Previous Semmelkladdkaka
Next 5 heta badrumstrender