• Nytt Boende
  • Hemma hos
  • Inredning
  • Hus & Hem
  • Trädgård
  • Våra Mässor
  • Annonsera
  • Kontakt
  • Arkiv
Maja Olsson, September 15 2023

Med gemensam kärlek till bilen

På Småländska Bil i Kalmar har en ny bil landat. Det är den senaste medlemmen i Mercedes elektriska flotta – Mercedes-Benz EQE SUV. Namnet låter som en farkost lika mycket som en bil. Och med ljuddesign i rymdläge byter vi ut åkermarkerna på väg mot Ljungbyholm mot universums Milky Way.

Det finns en ny kvick katt i stan och den är extremt körvänlig – från hjulupphängningen med bakhjulsstyrning via en oväntat rymlig kupé till de stora glasytorna med utsikt mot himlen. Nytt Boende har mött upp med Helén Brändewall som är Stationsledare på Tvättcenter i Kalmar och Färjestaden. Som barn åkte hon i Farfars stora Mercedes och köpte glassbåtar. Han var åkeriägare och präglade sitt barnbarn på rena fordon. Det var viktigt att alla lastbilar skulle skina perfekt inför måndagen. Helén var med och blandade tvättmedel och på den vägen var det.

–     Jag ser min farfar hoppa in i sin Mercedes som han älskade. Den hade han i minst tjugo år och nötte sparsamt på. Det var där jag började älska att åka bil. Det finns en liten historia som jag bär med mig. Han hade företaget ute på Tjärhovet så det var till Shell vi åkte och köpte glass och sedan till huset i Färjestaden, berättar hon.

Helén har kört många olika bilar men för ett par år sedan bytte hon och sambon till en Mercedes. En GLC SUV.

–     Så fort jag satte mig i den bilen så blev jag såld. Sätena, designen, inredningen med de stora skärmarna. Man får så mycket inuti om man jämför Mercedes mot andra märken. En del märken har stått still. Förr var det äldre människor som farfar som köpte Mercedes men nu är det många i min egen ålder som kör i dessa stjärnklassade bilar, berättar Helén.

Varför ska man tvätta bilen? 
– Det går snabbt, fyra minuter och det är en stor miljöaspekt eftersom vi tar hand om vattnet, renar det och återanvänder det. Hos oss är man lite av en miljöhjälte istället för att stå hemma och tvätta. Håller du din bil i bra skick så påverkar det absolut andrahandsvärdet när du säljer bilen. En bil man tagit hand om rostar inte av asfalt, tungmetaller eller andra ytterligheter.

Vi åker söderut från Smedby till Rinkabyholm. Bilen uppför sig lätt på vägen som kurvar sig fram genom jordbrukslandskapet. En Mercedes passar lika bra i stan som på en gård. Det är racing och bruksbil på samma gång.

Vilket är första intrycket?
–Jag var inte beredd på att den var så kvick och älskar att den är så stor inuti. Jag är väldigt imponerad att den dessutom känns lätt i styrningen när man trycker på, förklarar Helén.

Och vad har du för bestående intryck?
–Att den är smart. Den kör 55 mil och den planerar hela resan och har kontakt med laddstationer och trafiken. Det får inte vara så att man inte hittar en laddstation när man kör längre. Mercedes känns lyx. Det har hänt så mycket med inredningen och den slanka exteriören, förr var de flesta Mercedes väldigt kantiga och jag gillar de nya designerna, säger Helén.

Mercedes EQE SUV laddar 80 procent av bilens batteri på 32 minuter. Med fulladdat batteri når du upp till 542 km. I konfigurationen Mercedes-Benz EQE SUV AMG 500 når du 100 km/h på 4,9 sekunder och fyrhjulsdrift på 240 millisekunder när det behövs. Den har också segmentets minsta vindmotstånd vilket är avgörande för en elbils kapacitet. Det finns förresten mer än rymdljudet att välja på för den som vill ha verkligt upplevt ljud från motorn i kupén.

Helén Brändewall älskar rena bilar och redan som barn hjälpte hon farfar att blanda tvättmedel till lastbilarna på hans åkeri. Idag driver hon Tvättcenter tillsammans med sambon David Berg.


Text&Foto: Mårten Ekblad

 

Written by

Maja Olsson

Previous "Jag har gjort en tavla hundhår"
Next "Jag vill fylla huset med historia"