• Nytt Boende
  • Hemma hos
  • Inredning
  • Hus & Hem
  • Trädgård
  • Våra Mässor
  • Annonsera
  • Kontakt
  • Arkiv
Maja Olsson, September 27 2023

"Jag vill fylla huset med historia"

Lilian Sagerfors som driver Ekenäs Hantverksbageri har slagit rot i byn där hon en gång växte upp. Med naturen precis runt knuten har hon och sambon byggt hus – som de fyllt med loppisfynd, arvegods och massor av historia.

Hur bor du?
–Sedan julen 2021 bor jag och min sambo i ett nybyggt hus i Ekenäs, nära skog och hav. Vi bodde tidigare i stan men så fort vi var lediga brukade vi alltid åka ut till mina föräldrar i Ekenäs så det föll sig naturligt att flytta hit. Vi trivs jättebra med att bo på landet och det är kul att bo i byn där man växte upp. Det har hänt massor under åren och idag är det ett mycket mer levande samhälle!

Dina bästa tips till den som funderar på att bygga hus?
–Jämför flera olika hus och leverantörer – gå inte bara på första bästa. Många hus är ganska lika, men ibland kan det skilja en vägg som gör att man får en helt annan planlösning. Det beror såklart på vad man har råd med, men jag tycker inte att man ska snåla utan verkligen köra på det man vill ha. Vi hade totalentreprenad men valde bort en del standardval och köpte till saker som skulle passa oss bättre. Sedan tycker jag att man ska titta på läget och hur man placerar huset, så man får morgonsol på ett ställe och kvällssol på ett annat.

Hur skulle du beskriva din stil?
–Min stil går nog i samma anda som mitt företag. Jag vill att det ska vara hantverksmässigt och gillar allt som har lite patina och är hållbart. Egentligen hade jag velat köpa ett gammalt hus, men vi förstod att vi inte skulle orka med att renovera. För oss har det därför varit viktigt att ändå få in historia i huset och vi har fyllt det med med arvegods och andra saker vi håller kärt. Jag älskar också att gå på loppis och är på Stadsmissionen säkert varannan vecka.

Har du någon favoritmöbel?
–Teakbyrån i sovrummet var mitt första auktionsfynd till nya huset och den betyder mycket. Jag beställde den sent en kväll innan jag skulle upp och jobba natt. Jag vet inte vad den kostade men minns att jag var så himla glad för den och där och då bestämde jag mig för att det är så här jag vill fylla huset.

Vad gör du helst när du är hemma?
–Jag tycker om att pussla och gillar känslan av att ha pusslet framme på köksbordet. Jag försöker att göra saker för att koppla bort hjärnan för en stund och tycker också att pusslet sammanför människor. Ibland när vi har gäster på besök brukar de hjälpa till att lägga några bitar. Annars står jag gärna och länge i köket!

Samlar du på något?
–Jag samlar på gamla assietter, bestick och små nätta glas – gärna med slipade mönster. Även fast jag inte behöver fler så köper jag det ofta på second hand. Förr hade man skedar som var väldigt djupa, kockar kallar dem för quenelle-skedar, och de har jag en hel drös av. De är perfekta när man vill göra ”ägg” av crème fraiche eller glass.

Du är ju både bagare och kock, hur ser det ut i ditt kök?
–Jag älskar att umgås med folk så för mig är det viktigt med ett socialt kök. Vi har därför öppen planlösning mellan kök och vardagsrum så att man kan laga mat och samtidigt umgås med den som sitter i soffan. Annars gillar att ha ganska dåliga förutsättningar och är bra på att koka soppa av en spik. Jag har absolut inte de bästa knivarna eller stekpannorna och degarna knådar jag för hand. Men en glassmaskin och en bra brödkniv måste man ha!

 

Lilian Sagerfors
Ålder: 31 år.
Bor: Nybyggt hus i Ekenäs, söder om Kalmar.
Familj: Sambon Anton. Mamma, pappa, syster, bror och massa syskonbarn.
Gör: Bagare och kock, driver Ekenäs Hantverksbageri.

Written by

Maja Olsson

Previous Med gemensam kärlek till bilen
Next Program Bomässan Oskarshamn