• Nytt Boende
  • Hemma hos
  • Inredning
  • Hus & Hem
  • Trädgård
  • Våra Mässor
  • Annonsera
  • Kontakt
  • Arkiv
Maja Olsson, September 15 2023

"Jag har gjort en tavla hundhår"

Frisören Cornelia Munge och sambon Karl har de senaste åren förvandlat det gamla stationshuset i Norrgårda till ett lyxigt och lantligt drömhem. Här blandas auktionsfynd med moderna inredningsdetaljer och även en personlig tavla – där hunden Sune spelar en viktig roll.

Hur bor du?
–Jag bor i det gamla stationshuset i Norrgårda, ungefär 1,5 mil norr om Växjö. Det byggdes 1898 och smalspåret gick precis här utanför. På tomten finns även ett gammalt magasin som förr användes till ankommande gods – vi använder det som festlokal. Vi har bott här i 1,5 år och har renoverat nästan hela huset förutom kök och badrum. Nu i sommar har vi byggt tralldäck och pool, så nästa projekt är att ta tag i trädgården. Vi trivs jättebra här ute på landet och det är lagom långt in till Växjö!

Hur skulle du beskriva din stil?
–Jag skulle säga att den är ”lyxigt lantlig”. Grundstilen är lite äldre med allmogelister och breda dörrfoder men sedan har jag fyllt på med fluffiga mattor, linnegardiner och lite finare vaser. När det gäller möblerna är det mesta köpt på auktion. Min sambos pappa driver auktionsfirman Knutson & Bloom så det blir en hel del möbler därifrån!

Har du någon favoritmöbel?
–Många. Men en favorit är den stor kristallkronan som vi har i matsalen, köpt på auktion. Jag har också ett gustavianskt slagbord i hallen som jag tycker om. Det skulle lätt kunna bli ett ”slit- och slängbord” men vi har faktiskt lyckats hålla det fritt från grejer. Just nu har vi ett stort tråg med kantareller där. De får ligga och torka, och när vi har varit ute i skogen och hittat fler så fyller vi på.

Vad hänger på dina väggar?
–Jag är väldigt förtjust i förgyllda speglar och har några stycken – bland annat en med ett konsolbord under. Jag har även en jättestor tavla som jag har gjort själv, som kanske är 110 gånger 170 centimeter. Jag hade lite målarfärg över och tänkte att jag skulle göra en minimalistisk tavla, men det blev för tråkigt. Då kom jag på att jag ville få in lite struktur. Vi har en jämthund och det brukar bli stora högar med päls när man borstar honom, så jag testade helt enkelt att lägga några tussar på tavlan och sedan målade jag över. Jag har sett att folk gör så med spackel, bara att jag använde hundhår istället. Haha, jag är nog lite av en crazy doglady!

Är du händig?
–Ja, det skulle jag säga. Jag har åtminstone blivit händig när vi har renoverat och jag är inte rädd att ta i och prova mig fram. Jag vill få saker gjort väldigt fort och jag river hellre taket själv än att behöva vänta. Min sambo är snickare så jag har lärt mig mycket av honom. Vi har gjort det mesta i huset själva förutom el och målning.

Vilken lyx unnar du dig till hemmet?
–Jag har nästan alltid snittblommor hemma som jag brukar köpa på torget. Något annat som folk brukar kommentera när de kommer hem till mig är att jag har en kaffemaskin i sovrummet. Det är ju egentligen inte jättemärkvärdigt men jag tycker det känns lite vardagslyxigt. Jag tar alltid en kopp så fort jag vaknar!

Säg tre saker som alltid finns i kylskåpet!
–Det låter kanske tråkigt men smör, ost och matlådor. Vi är väldigt bra på att göra storkok och har bland annat en stor Muurikka som vi lagar mat på utomhus. Man kan laga allt möjligt där, både koka och steka, och det blir alltid mycket mat!

Cornelia Munge
Ålder: Fyller 29 år i november.
Bor: Gamla stationshuset i Norrgårda, cirka 1,5 mil norr om Växjö.
Familj: Sambon Karl Knutson, 30 år och hunden Sune, 2 år.
Gör: Frisör, driver salongen LYX VXO.
Intressen: Fixa och dona i hemmet, umgås med vänner. Jag bjuder gärna hem folk!

Written by

Maja Olsson

Previous Nytt Boende Mässan Växjö 2023
Next Med gemensam kärlek till bilen