• Nytt Boende
  • Hemma hos
  • Inredning
  • Hus & Hem
  • Trädgård
  • Våra Mässor
  • Annonsera
  • Kontakt
  • Arkiv
Annie Skarpnord, May 23 2024

Kebabservice till din tjänst!

Bland surdegsbröd, röror, chipspåsar och flankstek står matlagaren och skådespelaren Edvin Bredefeldt och bagaren Lilian Sagerfors och skapar matmagi tillsammans. Luften fylls av kryddoft och glada skratt. Det är fin stämning med högt till tak både bokstavligt och bildligt talat. Vi hänger med på en kulturell matresa där enkla och rena smaker står i fokus.   

Är det gott så är det gott! Så sammanfattar Edvin sin matfilosofi som framför allt bygger på en kärlek till maten. Genom pop-up-restaurangen Kebabservice får han utlopp för sin matglädje och tillsammans med olika samarbetspartners åker han landet runt och grillar kebab till hungriga gäster. Lilian, som driver det folkkära bageriet Ekenäs Hantverksbageri, har gästspelat med sitt surdegsbröd vid flera tillfällen.  

 – Jag har bakat själv ibland också, säger Edvin, men det går inte att få bättre bröd än det Lilian bakar, hon är i en klass för sig!  

Mellan bullriga kastruller och rykande pannor pratar vi om mat i allmänhet och kebab i synnerhet. Kött i bröd i alla dess former har alltid varit en favorit. Så startade intresset för just kebab och en hel del kebabrullar har ätits genom åren. 

 – Matlagningsintresset kommer från att jag gillar att äta helt enkelt, skrattar Edvin och häller olivolja över ett gäng kikärtor. Jag har länge saknat ett ställe som gjort kebab med mer omtanke, där köttet har rejäl stekyta till exempel. Det positiva med att bo i en mindre stad är att om man vill ha något som inte finns, får man göra det själv.  

 Idén till Kebabservice kom under 2021. Edvin ville starta en restaurang, men hade två krav: Att det skulle ske utan större ekonomisk risk och att restaurangen kunde vara öppen när han själv ville. Tanken var att kombinera skådespelarkarriären med matlagningen och idén om en pop-up föddes. Idag är de två personer som är grunden i företaget; Edvin själv och kocken Tobbe.  

 – Vi kommer med vår grill till olika restauranger, lånar kök för prepp och grillar där, säger Edvin och berättar vidare att grillen är en koleldad dönergrill som vännen Pärlan i Mörbylånga har byggt.  

 – Pärlan är snickare och smed på Byteatern, han kan bygga vad som helst. Just nu håller vi på och filar på en ny grill med plats för mer ved så vi kan få mer eldsmak på köttet.  

 Edvin skär vant upp flanksteken som är perfekt stekt. Just idag lagar han inte kebab, det ska i stället bli matiga mackor, en vegetarisk och en med kött. 


 

– Kebabservice kommer erbjuda catering med matiga mackor framöver. Den med kött är som en originalrulle fast i smörgåsform. Vi ska även satsa mer på vegetariska rätter under en gren som vi kallar Hummus Express, berättar han.  

 Råvarorna på köksbänken är rustika och enkla. Här samsas knippen med persilja med citroner och såser som tillsammans höjer smakerna på huvudråvarorna. Det är i den enkla matlagningen som Edvin trivs allra bäst och han jobbar alltid med lokala råvaror.  

 – Jag gillar idén med skräpmat gjord på fina råvaror. Det är kul med mat som man kan äta snabbt och jag ser en utmaning i att tillaga det på ett omsorgsfullt sätt. All mat jag lagar är mat jag själv vill äta, och det visade sig att det är fler som vill det, skrattar Edvin och berättar att han tackar ja till ungefär var fjärde förfrågan. Många hör av sig och vill att han ska komma och grilla, både restauranger och privatpersoner. För Edvin är det dock viktigt att växa långsamt.  

 – Vi är ett företag som hela tiden opererar utifrån våra faktiska förutsättningar. Kebabservice kommer alltid bygga på flexibilitet. Det här är inte mitt huvudsakliga levebröd och jag är inte beroende av att folk ska komma varje dag. För mig är det viktigt att kunna kombinera detta med mitt jobb som skådis. 

Mackorna börjar ta form på de stora keramikfaten. Edvin och Lilian arbetar i samspelt harmoni, skär upp frasiga baguetter, slevar upp pålägg och krispig sallad. Chips krossas och det toppas med kryddor, såser och färska örter. Edvin slänger en handduk över axeln och drar på ett leende. Det märks att han älskar det han gör!  

 – Jag hoppas kunna inspirera människor att se det rika matutbud som vi har i regionen, men som inte är det småländskt traditionella. Att äta mat från kulturer man inte ser som sin egen är ett utmärkt sätt att hålla sig nyfiken och öppen mot omvärlden. 

Han häller på en sista touch av olivolja och tar ett steg tillbaka. Fotografen Alex knäpper bilder. Vi hugger in på varsin macka och smakerna dansar i munnen! 

 – Jag gillar enkla och grova recept med rena smaker, säger Edvin mellan tuggorna. Det behöver inte vara så krångligt att laga god mat. Uspen i hela Kebabservice är en grund på bröd, kött och smörkokt lök, och så bygger vi rätten utifrån det – direkt serverat från grillen. 

 Under våren och sommaren händer en hel del. Ett antal pop-ups är planerade med olika sidekicks. Hummus Express har premiär och ska leverera högklassig vegetarisk mat. Och så ska den nya grillen förhoppningsvis invigas.  

 – Det finns spännande planer för Kebabservice framöver! Följ oss på Instagram där vi berättar vad som händer och var man kan äta vår mat. 

 Vill du veta var du kan äta Edvins mat? Kika in på Kebabservice instagram: @kebab.service 

Sugen på goda surdegsbröd, pizzor eller fantastiska bullar från Ekenäs Hantverksbageri? Kika in på: @ekenashantverksbageri 

Foto: Alexander Hall 

Written by

Annie Skarpnord

Tags

Previous Konst & Design på Villa Famiglia
Next En husdröm på Öland