• Nytt Boende
  • Hemma hos
  • Inredning
  • Hus & Hem
  • Trädgård
  • Våra Mässor
  • Annonsera
  • Kontakt
  • Arkiv
Annie Skarpnord, July 2 2024

En husdröm på Öland 

Idylliskt beläget i Lopperstad på östra Öland hittade Louis Palmgren och Alexander Rosengren sin husdröm – en klassisk kringbyggd Ölandsgård med tillhörande lador och stor trädgård. Med känsla för färg, form och byggnadsvård har de renoverat och inrett huset i gammal stil med moderna inslag. En renoveringsresa som dessutom fick ett eget avsnitt i Husdrömmar på SVT.  

Bakom den färggranna dörren i rosa, gult och rött, gömmer sig ett ännu mer färgglatt hem. Här bor Louis och Alex, med sin 2-åriga son Åke och dalmatinerna Märta och Judith. Och katten Stina såklart, som ligger ihoprullad och sover i parets säng, som hämtat ur en tavla. Faktum är att hela hemmet är som ett konstverk med sina mönstrade tapeter, modiga färgval och vackra inredningsdetaljer.  

I ett år har familjen bott i huset, för tillfället enbart på nedervåningen då hela övervåningen fortfarande håller på att renoveras. Där uppe blir det sovrum och ett större badrum, men det får ta sin tid. Alex och Louis är noga med att låta livet pågå samtidigt som renoveringen.  

– Vi måste tillåta oss att vila och göra andra saker, annars blir det ohållbart i ett så här långt projekt, säger Louis.  

Efter några år i Skåne gjorde hemlängtan sig påmind och de ville hitta en fast punkt i tillvaron.  

 – Vi är båda uppväxta på Öland, säger Louis. Jag i Köpingsvik och Alex bara några kilometer härifrån, så vi är typiska hemvändare.  

Gården var till salu redan 2016, men det såldes aldrig. Kanske för att det hade stått öde i många år och behövde en hel del kärlek. Varje gång paret åkte förbi det tomma huset hoppade hjärtat till lite extra och de kunde inte sluta tänka på Ölandsgården, trots att de samtidigt var aktiva på bostadsmarknaden och budade på andra objekt.    

– Vi var så inställda på en kringbyggd gård, gärna med uppväxt trädgård och en bit från vägen och här fanns allt det, säger Louis. Vi trillade alltid tillbaka på just det här huset, det fanns sådan potential och dessutom var läget perfekt!  

– Till slut gjordes en klassisk tjataffär, skrattar Alex. Vi ringde ägaren första gången i början av 2019 och efter många samtal kom vi i september överens om ett pris innan vi ens varit och tittat på huset.  

Från början var Louis den drivande parten, men rollerna byttes när de varit på visning och insåg hur förfallet huset var. 

– Som snickare såg jag direkt möjligheterna i stället för utmaningarna. När Louis tvekade peppade jag henne att vi skulle göra det här, säger Alex.  

Till slut tog de beslutet att köpa sitt drömhus. I december 2019 fick de nycklarna, vilket var startskottet på en lång renoveringsresa, som under de första tre åren dokumenterades in i minsta detalj av SVT:s populära program Husdrömmar.  

– Det var en kompis som anmälde oss till Husdrömmar och vi tyckte det kunde vara en kul grej att vara med. Det har vi aldrig ångrat, säger Louis. 

 – Att delta i en sådan produktion var både roligt och lärorikt. Det var speciellt att ha en kamera i ansiktet medan man jobbar, men vi lärde verkligen känna producenten och fotografen som följde oss. Anne och Gert var bara här några få gånger, men det var såklart kul att träffa dem också, berättar Alex.   

– Det blir dessutom lite morot och piska. Vi var ju tvungna att jobba på och visa resultat när vi väl var med i programmet. Det var jättebra, skrattar Louis.  

 Husdrömmar sändes i mars förra året och paret fick väldigt fint gensvar på sitt avsnitt.  

 – Vi var otroligt nervösa, men responsen var helt överväldigande! Jättemånga hörde av sig efteråt och tyckte det var ett inspirerande avsnitt. Särskilt färgvalen var det många som kommenterade, säger Louis.  

Färgerna ja! I hallen möts man av en vallmotapet vars motiv andas Öland. Dörr, foder och lister in mot badrum och tvättstuga är målade i en klarblå nyans. Köket går i en varm rosa ton med mjukt gula överskåp – en färgkombination som sticker ut, men som också gifter sig. Matsal, vardagsrum och sovrum har alla blivit förärade med varsin tapet i olika mönster och färgsättning, vilket skapar karaktär och personlighet tillsammans med de breda golvbrädorna som vittnar om husets långa historia.  

– Vi har provat oss fram med tapeterna. Det ligger mycket tid bakom, jag ville att de skulle fungera ihop men samtidigt markera de olika rummen. Många tycker det är vågat, men man ska inte tänka på vad andra tycker. Vi ville ha mycket färg och tyckte att det passade huset, säger Louis. 

Hela renoveringen genomsyras av tanken att bevara husets karaktär. Alex och Louis gör så mycket som möjligt helt själva med byggnadsvård som grundidé. I sovrummet och köket har de använt sig av tekniken pappspänning. Alla snickerier är målade med linoljefärg och brädgolven är bevarade. När taket revs sparades de gamla tegelpannorna och lades tillbaka. I vardagsrummet har de låtit sätta upp en gammal vacker kakelugn. Målet har varit att hitta en balans mellan respekten för husets historia och att skapa ett praktiskt hem för framtiden. Att Alex är snickare har såklart underlättat. 
– Louis väljer estetik och så utför jag. Hon vet precis hur hon vill ha det. Om jag säger nej så tjatar hon ett tag och till slut blir det så ändå, säger Alex med ett skratt. Det har varit en lång process, men det har aldrig känts övermäktigt. 

Båda två har hela tiden sett möjligheter i stället för hinder. Efter inflytten har de tagit det lugnare med renoveringen och fått tid att njuta av hemmet de skapat. Inredningen är en blandning av gammalt och nytt, arvegods och själfulla ting som paret tycker om. En känsla av stillhet uppfyller rummen, samtidigt som de olika stiluttrycken ger ett lekfullt intryck. 

Köket, som bryter av med sin moderna form, är platsbyggt av Alex själv med kalkstensskivor från Strandtorp och en stor specialgjord fläktkåpa i zink. Ett rustikt gammalt skåp agerar köksö mitt i rummet och balanserar upp den moderna stilen.  Detta är ett hem att trivas i. 


– Vårt hus betyder massor för oss och vi blir alltid glada av att komma hem. Det är härligt att trivas där man är även i vardagen, att längta hit i stället för att längta bort, säger Louis och får medhåll av Alex.  

– Det här huset ger oss så mycket glädje. Louis vill bo här tills hon blir gammal, men jag kan tänka mig att renovera eller bygga något nytt i framtiden, säger han och medger att det kan ha att göra med hans yrkesval.  

– Jag å andra sidan känner ingen längtan att renovera ett till objekt, säger Louis. Jag ser detta som vårt livsprojekt! 

Vad händer härnäst i Lopperstad? 

Övervåningen ska renoveras klart. På södra gaveln byggs en punschveranda med utgång från köket, som ska bli matsal. Den nuvarande matsalen ska bli kontor och i sovrummet på bottenplan blir det i stället gästrum. Den gamla bagarstugan på gården ska förvandlas till gästhus och det lilla sidohuset ska varsamt renoveras till sommarboende. I någon av ladorna drömmer Alex om att ha en egen verkstad och snickeri.  

Våra bästa renoveringstips:  

- Gör inte saker i all hast, ge er tid att vända och vrida på det mesta. 
- Dokumentera allt från början. Det är så lätt att glömma bort att ta bilder och filma hur det såg ut när ni kom dit och den dokumentationen saknar man längre fram. 
- Sätt upp och fira delmål, stora som små, och ta er tid att titta i backspegeln med jämna mellanrum. 
- Plasta inte in huset. Använd så miljövänliga och naturliga material som möjligt. 
- Var varsam! Tänk på er tid i huset som en del av en kedja, på vilket sätt påverkar ni huset för kommande generationer?  

Här bor: Louis och Alexander, båda 35 år, sonen Åke 2 år, dalmatinerhundarna Märta och Judith och katten Stina. 
Huset: En 210 kvm stor Ölandsgård från 1850-talet med tillhörande gårdsbyggnader  
Gör: Louis är handläggare på Region Kalmar län, Alex är snickare och driver eget företag.  
Instagram: @lopperstad16 

Foto: Emmi Roosling

Written by

Annie Skarpnord

Tags

Previous Kebabservice till din tjänst!
Next Baka med jordgubbar