Jenny Warsén har drivit Jennys matblogg i tio år. Det som en
gång började som en digital kokbok för sin egen familj är idag Skandinaviens
största matblogg med upp till 350 000 unika besökare i veckan. Med åren
har Jenny hunnit släppa två böcker hos Bonnier, ”Baka med godis” och
”Middagstipset”. Nu är hon aktuell med sin första julkokbok som fått namnet
”Jennys jul”.
–Jag älskar julen och hade den här boken färdig i huvudet
redan innan förlaget kontaktade mig. Den samlar allt som har med julen och
göra, både mat och godis. Man skulle kunna säga att det är traditionella recept
med en tvist. Och alla recepten är enkla att göra, säger Jenny.
Flera av recepten är inspirerade från jularna hos Jennys
mormor och morfar. När Jenny var barn firade hon jul hos dem och de lyckades alltid
skapa en magisk julstämning. Doften av saffran, griljerad julskinka och
köttbullar spred sig i huset samtidigt som julmusiken stod på i bakgrunden.
–Det var en gammaldags Bullerby-jul som framförallt handlade
om att umgås med familjen. Vi spelade spel, pusslade, kollade på julfilmer och
bara var. Och det är något jag vill att mina barn också ska få uppleva, säger
Jenny.
Ett av hennes starkaste julminnen är när hon och syskonen
ställde ut en skål gröt på trappen, tidigt på julaftonsmorgon.
–Vi sprang fram till fönstret stup i kvarten för att se om
tomten hade varit där. Rätt som det var, var skålen tom och då visste vi att
det snart var dags för jultomten att knacka på dörren. En tradition som vi
fortfarande håller fast vid, säger Jenny.
I familjen Warsén börjar julen tidigt och huset på Dunö
pyntas med granris, ljusslingor, stjärnor och tomtar. Det bakas pepparkakor,
lussekatter och massor av julgodis. Och för att komma i den rätta julstämningen
har Jenny ett knep som hon brukar ta till.
–Jag brukar alltid göra en ”doftgryta” med apelsin, nejlikor
och kanelstänger. Sedan fyller jag på med vatten, kokar upp och låter det stå
och sjuda. Då doftar det jul i hela huset, säger Jenny.
Förberedelserna inför jul är minst lika viktiga som själva julafton. Att få hänga upp stjärnor i fönstren, bjuda vänner på adventsfika och julstöka i köket är det som skapar den fina julstämningen. Jenny lägger gärna in sina egna sillar och gör köttbullar som stoppas i frysen. När julafton väl smyger sig på handlar det bara om att njuta av allt. I år har Jenny alla barnen samlade så det blir en lugn jul hemma på Dunö tillsammans med familjen. En rätt som alltid finns på julbordet är mormors kroppkakor.
–Kroppkakor är min favoritmat och på julbordet ska det vara
små, fina kroppkakor gjorda på kokt potatis och som man sedan steker. I min
kokbok har jag med receptet från min mormor och de är inte alls svåra att göra.
En riktig delikatess som jag tycker alla måste prova, säger Jenny.
Hon har haft ett händelserikt år med massor av roliga jobb
och spännande resor. Det mesta av arbetet utförs hemma i Kalmar men då och då
åker hon till Stockholm för möten med förlag och olika marknadsavdelningar. När
vi träffar Jenny är hon på väg till Adlibris lager för att under en vecka sitta
och signera närmre 8000 sålda böcker.
–Det är verkligen helt galet. Jag är jättetacksam för att så
många gillar det jag gör och vill köpa min bok. Jag får hoppas att jag inte får
skrivkramp, säger Jenny.
Nästa år väntar nya utmaningar och Jenny har redan börjat ta
fram innehåll till en ny kokbok som släpps då.
–Jag kan inte avslöja för mycket, men det kommer vara
en bok som passar bra till den stressade barnfamiljen. Jag är ju ingen
mästerkock utan lagar framförallt enkel och snabb mat som funkar på vardagarna.
Jag tror det är därför så många gillar mina recept, säger Jenny.
Cirka 24 bitar
2 dl vispgrädde
1 ½ dl strösocker
1 dl ljus sirap
1 dl jordnötssmör, krämigt eller med bitar
50 g mjölkchoklad
1 dl salta jordnötter, hackade
Gör så här:
Koka upp grädde, socker och sirap i en tjockbottnad kastrull
och låt sedan sjuda under omrörning tills blandningen är 120 grader.
Ta bort från värmen och rör ner jordnötssmör och choklad i
bitar tills smeten är blank och fin. Vänd ner jordnötterna. Häll fudgen i en
form klädd med bakplåtspapper. Toppa med hackade jordnötter.
Låt stå i rumstemperatur i minst 6 timmar innan du skär upp
fudgen i lagom stora munsbitar.
Text: Emilia Thor
Recept: Jenny Warsén
Foto: Ulrika
Pousette