• Nytt Boende
  • Våra Mässor
  • Annonsera
  • Sociala Medier & Event
  • Läs Nytt Boende online
  • Om oss
  • Kontakt
Emilia Thor, May 23 2019

Månadens hantverkare: Läderhantverkarna Annette och Anette

Anette Ljungner med hunden Lex, Annette Ripheden (sittandes) och Anette Yngvesson. I förgrunden syns även hunden Sivan.

På Ribes Läder i Tävelsrum finns inte bara en, utan tre stycken Anette. De har visserligen olika stavning men annars är de ganska lika. Alla tre gillar till exempel jakt och hundar. Vi har pratat med Annette Ripheden som driver Ribes.

Berätta vad ni gör som läderhantverkare!
–Vi tillverkar allt från inredning till väskor och jaktprodukter. 90% av de vi gör tillverkar vi åt andra företag. Vi gör till exempel alla Fjällrävens jaktprodukter i skinn såsom vapenremmar och patronhållare. Till Designtorget gör vi mycket nyckelringar, väskor och förkläden. Vi har även gjort stolar till Kalmardesignern Jangir Maddadi.

Hur kommer det sig att ni blev läderhantverkare?
–Jag jobbade tidigare på Guldfågeln, men när mina föräldrar skulle lägga ner Ribes så bestämde jag mig för att ta över. De startade verksamheten redan 1976 men när jag tog över 2008 så flyttade vi allting hit till Tävelsrum. Eftersom jag har varit med mina föräldrar sedan barnsben har jag vuxit in i yrket och lärt mig efter hand. Och de gäller även de andra som jobbar här. Anette och Anette jobbade tidigare i kök respektive inom vården, men har lärt sig på plats. Man behöver cirka 1,5 års utbildning, sen är man ganska självgående.

Vad är det bästa med jobbet?
–Det är väldigt varierat eftersom vi gör så mycket olika saker. Det är också kul att man får vara med under hela processen, från början till slut. På andra ställen kanske man inte får vara med och se slutresultatet. Sen är det kul att få arbeta med händerna.

Vad är mindre kul?
–Att fläta gevärsremmar. Det ska flätas så hårt att man får ont i fingrarna. Läderhantverk är ett ganska slitsamt och tungt jobb för händerna. I vanliga fall är det mest killar som jobbar med detta, så det är ganska unikt att vi enbart är tjejer här. Men vi roterar ganska mycket så man får variation i arbetet.

Vilka egenskaper är bra att ha som läderhantverkare?
–Noggrannhet. Det går aldrig att få två saker som är exakt likadana, men det är det som är målet. Eftersom vi konkurrerar med de asiatiska länderna så är det oftast tidspress, och det gäller att vara snabb. Samtidigt får det inte vara på bekostnad av att det blir fel. Har man gjort fel så blir det ju hål i lädret och det går inte att återanvända. Sen är det självklart bra om man har lite konstnärlig känsla.

Favoritredskap?
–Det måste vara kniven. Sen har vi ett annat verktyg vi kallar ”den halvrunde”. Det är en rundad kniv som vi använder för att skära av saker. 

Tre stycken Anette på samma företag, hur funkar det?
–Det är väldigt praktiskt om något blir fel, eftersom det alltid är ”Anettes fel”. Men oftast bruka vi kalla varandra för efternamnen.

Har du något tips till amatören? Vad behöver man om man ska sy något hemma?
–Läder är ganska dyrt, men självklart kan man hålla på med det hemma. Det man behöver är en mattkniv, en syl och en grövre symaskin. Eller så använder man sig av en klassisk nål och tråd.

Annette Ripheden
Ålder: 47 år.
Familj: Sambo, ett barn och två bonusbarn som är utflugna.
Bor: Tävelsrum. Bor på gården, precis intill verksamheten.
Fritidsintressen: Jakt.

Anette Ljungner
Ålder: 62 år.
Familj: Gift, två utflugna barn och barnbarn.
Bor: Karlevi.
Fritidsintressen: Mina tre hundar.

Anette Yngvesson
Ålder: 53 år.
Familj: Gift, två barn och två barnbarn.
Bor: Mellby.
Fritidsintressen: Hundar och jakt.

Text: Emilia Thor, Foto: Mårten Ekblad

Written by

Emilia Thor

Previous Gårdby kafé & lanthandel
Next Johan Göransson om Ölands framtid