Värmande köttfärsragu med fransk touch under ett sprött
deglock värmer gott under den mörka årstiden. Pajens fyllning är matig och
innehåller även vita bönor, så att servera pajen tillsammans med en god sallad
tycker jag är fullt tillräckligt.
4 portioner
Deg
5 dl siktat dinkelmjöl
2 krm salt
1 dl vatten
2 äggulor
50 g smält smör
1 ägg till pensling
Gryta
500 g nötfärs
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 morötter
1 stjälk selleri
150 g rökt sidfläsk
smör
2 msk kalvfond
1 dl rödvin
1 burk krossade tomater, 400 g
2 tsk timjan
ca 150 g färska champinjoner
1 dl syltlök
1 burk stora vita bönor, 400 g
salt
nymald peppar
Gör så här:
1. Mixa ihop
mjöl, salt och vatten i matberedaren. Tillsätt äggulor och smör och arbeta ihop
till en deg. Platta ut degen till en platta och vira in i plastfolie. Lägg
degen i kylen under tiden grytan görs, cirka 45 minuter.
2. Skala och
hacka lök, vitlök och morötter. Strimla sellerin och fläsket. Fräs i smör utan
att det tar färg. Höj värmen, lägg i
köttfärsen och stek den smulig. Tillsätt fond, vin, tomater och timjan. Koka
under lock 30–35 minuter.
3. Dela större
champinjoner. Bryn svampen cirka 5 minuter i smör. Lägg ner i grytan när cirka
5 minuter återstår. Ta från värmen och blanda i syltlök och avsköljda bönor.
Smaka av med salt och peppar.
4. Sätt ugnen på
200 grader. Lägg grytan i en stor, rund ugnsform. Kavla ut degen till ett lock
som ska täcka formen. Rulla ut degen över formen och nyp fast runt kanterna.
5. Skär ut några
dekorativa hål så att ångan kommer ut. Om du vill kan du göra några
dekorationer av degen som blir över och trycka fast ovanpå locket. Pensla med
uppvispat ägg. Grädda i mitten av ugnen tills locket har fin färg, cirka 35
minuter.
En fransk klassiker som värmer
gott under ruggiga kvällar.
4–6 portioner
1 liter tunt skivad gul lök
25 g smör
1 tsk salt
1 tsk strösocker
3 msk vetemjöl
18 dl vatten
3 tärningar mörk oxbuljong
2 dl vitt vin
1 msk cognac (kan uteslutas)
3 msk repade timjanblad
salt
nymald peppar
4–6 skivor lantbröd utan kanter
4 dl riven gruyèreost
Gör så här:
1. Stek löken i smöret på låg värme under lock, cirka 15
minuter. Tillsätt salt och socker. Sätt på locket och stek ytterligare 30
minuter. Rör om då och då och passa så att löken inte bränns.
2. Strö över mjölet och rör om. Tillsätt buljong och vin
och låt soppan sjuda under lock cirka 30 minuter. Ta bort eventuellt skum.
Blanda i cognac och timjan. Smaka av med salt och peppar.
3. Fördela soppan i 4–6 ugnsfasta skålar. Lägg en brödskiva
i varje skål och toppa med osten.
4. Gratinera i het ugn med grillelementet på. När osten har en gyllene färg är soppan klar att servera.
Maträtter som sköter sig själva i ugnen är alltid väldigt
praktiska. Långkokt kött blir alltid fantastiskt gott, speciellt om det som
här, får koka i vin och balsamvinäger. Säg till din handlare i tid för att få
de portionsstyckade lammläggarna.
6 portioner
6 små lammläggar
smör
salt
nymald peppar
4 rödlökar
3 hela vitlökar
färska örtkvistar, t ex rosmarin och timjan
1 dl balsamvinäger
1/2 flaska rödvin
2–3 msk flytande honung
aluminiumfolie för ugn & grill
Gör så här:
1. Sätt ugnen på
200 grader. Bryn lammläggarna runtom i smör i en stekpanna. Krydda med salt och
peppar. Lägg över dem i en stor ugnsfast form.
2. Skala och dela rödlökarna. Dela de hela vitlökarna tvärsöver.
3. Lägg rödlök,
vitlök och örtkvistar runt köttet. Häll på balsamvinäger och vin.
4. Täck med
aluminiumfolie. Stek köttet i ugnen tills det är mört och faller från benen,
cirka 1 3/4 timme. Ös läggarna några gånger under tiden.
5. Blanda
honungen med 2–3 msk av stekskyn. Pensla läggarna med honungsskyn. Fortsätt
steka utan folie tills läggarna har fin färg och knaprig yta, cirka 20 minuter.
Recept: Caroline Hofberg
Foto: Ove Lindfors