• Nytt Boende
  • Hemma hos
  • Inredning
  • Hus & Hem
  • Trädgård
  • Våra Mässor
  • Annonsera
  • Kontakt
  • Arkiv
Emilia Thor, September 16 2019

Blomsterbönderna i Fiddekulla

Lovisa Wendt och hennes mamma Cecilia har förverkligat drömmen om en egen blomstergård. I Fiddekulla Trädgård odlar de hållbara snittblommor i regnbågens alla färger.

Att köpa ekologiska och närodlade grönsaker är för många en självklarhet, men när det gäller blommor är det inte alltid lika naturligt. Men trenden är på väg att vända och den amerikanska rörelsen ”slow flowers” har sakta men säkert börjat nå även Sverige. Utanför Vissefjärda söder om Emmaboda ligger Fiddekulla Trädgård, en av få snittblomsodlingar i Sverige. Gården drivs av Lovisa Wendt och hennes mamma Cecilia, två blomsterbönder som älskar det småskaliga. Här driver de upp plantor och odlar snittblommor i säsong. De provodlar även blommor och växter åt Nelson Garden, har en liten gårdsbutik och anordnar blomsterworkshops.

–Jag älskar det som är vackert och inspireras mycket av engelsk trädgårdskultur. Jag har många idéer och kan lätt sväva iväg, då är det skönt att ha mamma här. Hon är i grund och botten ekonom och lite mer praktisk och realistisk. Så vi kompletterar varandra jättebra, säger Lovisa.

Man märker att hon brinner för det hon gör. Hon pratar mycket och passionerat om olika blommor och odlingstekniker medan hon visar oss runt på gården. I den lummiga trädgården och på den stora blomsteråkern växer allt från dahlior, solrosor och lejongap till olika sorters gräs. Om våren är det tulpaner som gäller och om hösten och vintern binds det kransar.

–Jag tycker det är jätteroligt att rörelsen med lokalproducerade blommor håller på att växa fram mer och mer. Världen mår bra av att det finns ett alternativ till det klassiska. När man handlar lokalproducerade blommor får man blommor med en optimal färskhet och en levande karaktär, säger Lovisa.

Hennes intresse för blommor väcktes dock genom ett helt annat intresse: fotografering. Lovisa har alltid gillat att fotografera, framförallt blommor och växter, och slutligen började ett intresse även för detta växa fram. Då Lovisa mått dåligt och haft det kämpigt en stor del av sitt liv kan man också säga att blommorna blev lite av en räddning.

–Jag har alltid haft framtidsångest och trodde aldrig att jag skulle kunna hamna i något slags yrke. Men när jag började läsa ekologisk odling på Capellagården blev allt så självklart och ett bevis på att jag faktiskt kan, säger Lovisa.

Direkt efter att hon avslutat sin utbildning på Capellagården startade hon företaget Fiddekulla Trädgård för tre år sedan. Hon hade ingen aning om folk skulle hitta dit, men responsen har varit överväldigande och folk åker långväga för att uppleva den vackra trädgården och köpa lokalproducerade blommor i regnbågens alla färger. Många hittar hit tack vare Instagram och alla inspirerande bilder som Lovisa lägger upp.

–Jag älskar att inspirera och att dela med mig av min kunskap. I framtiden hoppas jag att vi kommer syssla ännu mer med blomsterworkshops. Jag tycker det är fantastiskt när folk kommer hit och plockar blommor på åkern för att sedan binda sig en bukett. De är en sån känsla att se hur stolta de blir över sig själva, säger Lovisa.

Fiddekulla Trädgård
Vad: Blomstergård med odling och försäljning. Trädgårdsbutik, självplock och workshops ibland.
Drivs av: Lovisa och Cecilia Wendt, 26 år och 58 år.
Ligger: I Fiddekulla, precis utanför Vissefjärda söder om Emmaboda.
Instagram: @Fiddekullaträdgård

Lovisa tipsar – Så håller du snittblommorna fina

Lovisa älskar att sprida blomsterglädje och ibland anordnar hon workshops i hur man binder buketter. Den här innehåller bland annat rosa rölleka, olika sorters mynta, dahlior, ekorrkorn, slöjsilja, sommarflox och broksalvia.

Text: Emilia Thor
Foto: Sara Magnusson

Written by

Emilia Thor

Previous Fridas b(r)aksuccé
Next Höstiga recept med franska smaker