• Nytt Boende
  • Hemma hos
  • Inredning
  • Hus & Hem
  • Trädgård
  • Våra Mässor
  • Annonsera
  • Kontakt
  • Arkiv
Richard Grönlund, March 16 2023

Hemma hos Sebastian på Sakligheter

Sebastian Västerlund driver butiken Sakligheter i Kalmar och är just nu aktuell i Farmen, dokusåpan där man bor och lever som på 1800-talet. Kanske kan man gissa att han saknade sin egen favoritsak – kaffemaskinen!

Hur bor du?
–Jag bor i en nyrenoverad citylägenhet med stan precis utanför dörren och en jättemysig och skyddad innergård på baksidan. Det är ett äldre hus där många detaljer är bevarade, men lägenheten har renoverats i modern stil. Jag har det nog ganska stilrent och enkelt med jordnära färger. Sedan vill jag att det ska kännas varmt och ombonat – en plats där man gärna vill vara!

Har du någon favoritsak?
–Nummer ett är kaffemaskinen! Jag älskar gott kaffe, men kaffe betyder också fikadags och det hänger ihop med min andra favoritsak som är matplatsen. Och då menar jag inte matbordet och stolarna utan själva platsen. Jag älskar att umgås med folk och att bjuda hem vänner och familj, sen spelar det ingen roll om det är fika eller middag.

Glasfåglar från Målerås Glasbruk.

Vad hänger på dina väggar?
–Mina väggar är ganska kala, men jag har en del posters från Sverigemotiv, bland annat med Kalmar Slott och en stadskarta över Kalmar. Jag gillar den lokala kopplingen och sen är det snyggt att dom är svartvita, jag är inte så mycket för färg. Jag hade dock en jättefin tavla med skogsmotiv i köket, men den råkade jag ha sönder…

Vilket är ditt sämsta köp?
–Det är nog min bubbelmaskin från Aarke. Jag älskar kolsyrat vatten och tyckte den var svinsnygg. Det är inget fel på själva maskinen, den är jättebra, men jag har nog bara använt en kolsyretub. Det stora problemet är att jag alltid glömmer bort att fylla på den.

Sebastians favoritsak, kaffemaskinen, och så en bubbelmaskin som inte används så ofta som han önskar.

Säg tre saker som alltid finns i kylskåpet!
–Kvarg, sallad och halloumi. Jag äter kött, men efter Farmen har jag ställt om och äter lite mer vegetariskt. Den första månaden där fanns bara grönsaker och råg och jag märkte att min kropp mådde bra av det. Dessutom upptäckte jag att det gick att laga en massa olika rätter och att det också var väldigt gott.

Har du någon drömgranne?
–Det vore en dröm att bo granne med sina bästa kompisar, men om jag ska välja en kändis säger jag Tareq Taylor. Tänk att bo granne med en stjärnkock – vilka grillfester han kan ordna på innergården! Dessutom är han nog en lugn och trevlig granne.

Det nyrenoverade köket är modernt men passar bra in i det lite äldre huset.

Hur var det att bo som på 1800-talet under en sommar?
–Det var en jätteomställning. Man lämnar en verklighet med alla moderniteter för att komma till ett 1800-talshus utan el och rinnande vatten, dessutom var det väldigt smutsigt. Det absolut jobbigaste var när vädret var som värst. Vi var ju ute och arbetade hela dagarna och när man kom in och var dyngsur tog det evigheter innan kläderna torkade – huset var jättekallt när det var kallt och jättevarmt när det var varmt. Sängarna bestod av en stenhård träskiva och en säck vi fick fylla med hö. Den första veckan var det som att sova i en puckelpist men sedan vande sig ryggen. Däremot var täckena väldigt äckliga, dom hade inte tvättats innan. Och så luktade man koskit när man hade mjölkat, haha. Vi badade ju en smutsig insjö så man blev aldrig riktigt ren. Så det var en väldigt skön dusch sen när man kom hem.

Och hur var det att bo med ett gäng främmande människor?
–Jag är ingen kollektivmänniska, så att bo med 15 andra människor i ett hus var den absolut största utmaningen för mig. Dock gick det förvånansvärt bra och alla visade respekt för varandra. I början satte vi också upp bra regler, till exempel hur vi ska göra med disken och mjölkningen, vilket gjorde att alla var överens. Det var också en väldigt bra sammanhållning och vi tillät ingen att känna sig utanför.

Farmenmedaljen - en viktig inredningsdetalj!

Sebastian Västerlund
Ålder: 31 år.
Familj: Mamma, pappa, två syskon.
Gör: Driver Sakligheter med butik och e-handel.
Intressen: Umgås med familj och vänner, titta på ishockey, vara utomhus.

Text&Foto: Emilia Thor

Written by

Richard Grönlund

Previous Sober suterräng
Next En blomstrande affärsidé