• Nytt Boende
  • Hemma hos
  • Inredning
  • Hus & Hem
  • Trädgård
  • Våra Mässor
  • Annonsera
  • Kontakt
  • Arkiv
Nytt Boende, March 8 2023

Sober suterräng

I Maja och Kalles suterränghus är allting noga utvalt. Här blandas personliga ting och loppisfynd i en sober och mjuk färgskala.

Maja och Kalle Jägervall bodde tidigare i ett nybyggt radhus i Hovshaga och hade egentligen inga behov av att flytta. Men när det vita suterränghuset från 60-talet dök upp på Hemnet var det kärlek vid första ögonkastet och familjen frågade mäklaren om en förhandsvisning. Som om inte det var nog fick de köpa huset innan visning och dessutom utan budgivning.

–Vi hade kikat på ett liknande hus tidigare och visste att vi gillade planlösningen. Eftersom det är ett suterränghus ligger tv-rummet en halvtrappa ner och sovrummen en halvtrappa upp, och vi gillar de olika nivåerna. Det gör att man får en bra överblick och även om barnen är på ett annat plan har vi koll på dem, säger Maja.

Huset, som är från 1965, är i grunden ett tegelhus men de tidigare ägarna har låtit putsa fasaden och gett huset lite mer funkisstil. Det var i gott skick när familjen Jägervall flyttade in så det enda som behövdes var lite enklare renovering med färg, tapeter och lite nya golv. Köket var dock något som familjen ville göra om då det befintliga var väldigt mörkt och murrigt med bruna mosaikplattor. Och hur det nya köket skulle se ut var inget svårt beslut – familjen har nämligen haft samma lindblomsgröna kök från Ballingslöv i sina två tidigare boenden.

–I vår första lägenhet hade vi ett lindblomsgrönt sekelskifteskök med ramar och i radhuset hade vi samma gröna färg fast lite enklare luckor. Vi gillar verkligen färgen, den är lugn men det händer ändå lite. Så det var självklart för oss att köra på samma igen, säger Maja.

Luckorna i sig är väldigt stilrena men för att få lite retrokänsla på köket har familjen adderat 50-talsbeslag från Byggfabriken och bänkskiva med det klassiska ”Virrvarr”-mönstret. De lyckades även hitta ett gammalt köksskåp med skjutluckor som de låtit måla i samma lindblomsgröna färg och sedan hängt upp på en av väggarna. Att försöka bevara husets karaktär är något som varit viktigt, även om många originaldetaljer inte fanns kvar när familjen flyttade in.

–Original-parkettgolven i vardagsrummet och matsalsdelen är kvar och det gillar vi, men tyvärr var många golv utbytta. Vi är också lite nyfikna på vad som finns under ytskikten i hallen. Jag hade gärna haft lite träribbor där, säger Maja.

Hon har alltid gillat inredning och redan som liten satt hon och bläddrade i Ikea-katalogen och möblerade om i sitt rum. När hon sedan flyttade hemifrån började hon köpa grejer på loppis och ärvde även en hel del möbler från sin mormor och morfars gamla hus. Än idag har hon en förkärlek för gamla prylar och handlar gärna på second hand, bland annat på auktion och Facebook Marketplace.

–Innan var jag väldigt retro i min stil, men nu gillar jag retrodetaljer med lite ljusare inslag och jag dras ofta mot dova färger som grönt och blått. Jag är dock inte så spontan utan kan tänka igenom ett köp i ett år innan jag slår till, även om det handlar om en så enkel sak som ett nytt kuddfodral, säger Maja.

Detta gör att varenda liten sak i hemmet är nog utvald och det märks. Maja och Kalles hem känns väldigt varmt och personligt, något som bland annat är tydligt på den stora tavelväggen vid matplatsen. Här blandas familjefoton och moderna art prints med gamla läkarplanscher, inramade notblad och en väggbonad i makramé. I mitten hänger en tavla med ordet ”Bonjour” eftersom Maja har en förkärlek till Frankrike och dessutom ett eget företag med namnet Bonjour Kommunikation.

–Tavelväggen är inte så planerad. Vi började med några stycken och sedan har vi bara fyllt på. Jag är heller inte så bra på att mäta utan går på känsla. Så det finns säkert en hel del spikhål under tavlorna där det har blivit fel, säger Maja.

I huset finns även två mysiga barnrum – ett sovrum och ett lekrum. Familjen har valt att dela upp det på detta vis och ser flera fördelar med att låta barnen sova i samma rum. Dels känns det väldigt tryggt för barnen men det blir också lite enklare att hålla i ordning.

–I sovrummet har vi det lite lugnare med böcker och gosedjur, vilket gör att man aldrig behöver sova mitt i stöket. I lekrummet däremot får barnen härja runt och det gör inget om legobyggen eller pysselgrejer ligger framme, säger Maja.

Även barnrummen är inredda i sobra färger med en lekfull touch – självklart med mycket arvegods och second hand.

–Jag försöker alltid kolla begagnat först och försöker även få in det tänket hos barnen. Vi brukar rensa ut och lämna in till Erikshjälpen och även köpa leksaker som någon annan har haft, säger Maja.


Vi bor här
Namn: Maja Jägervall, 34 år och Kalle Jägervall, 34 år tillsammans med barnen Hedvig, 6 år och Elmer, 4 år.
Gör: Maja är logoped på Habiliteringen i Växjö samt driver egna företaget Bonjour Kommunikation. Kalle är läkare på Centrallasarettet.
Huset: Ett suterränghus på 170 kvm, byggt 1965. Ligger i Högstorp, Växjö. Familjen har bott här sedan 2020.
Intressen: Maja gillar inredning, trädgård och dans. Kalle gillar musik och att träna.
Favoritmöbel: Linneskåpet, för det är Majas mormor och morfars gamla. Vi gillar även öppna bokhyllor där man ser böckerna.
Tre saker som alltid finns i kylskåpet: Fil, ost och morötter.
Vad kommer inte över tröskeln: Vi är inte så mycket för 70-tal, med stora färgglada tryck.
Kommande projekt: Trädgården var ganska tom när vi flyttade in så den ska vi fixa med till våren. Men vi har redan grävt land, satt pallkragar och byggt en kiosk till barnen.
Instagram: @chezmaja


Written by

Nytt Boende

Previous Ladhuset på norra Öland
Next Hemma hos Sebastian på Sakligheter