• Nytt Boende
  • Hemma hos
  • Inredning
  • Hus & Hem
  • Trädgård
  • Våra Mässor
  • Annonsera
  • Kontakt
  • Arkiv
Richard Grönlund, March 17 2023

En blomstrande affärsidé

Efter att ha arbetat med samhällsplanering på Kalmar kommun bestämde sig Malin Brandén för att sadla om och starta eget. Sedan några år tillbaka driver hon e-handelsföretaget Blombruket och erbjuder hållbara snittblommor direkt i brevlådan.

Man kan tänka sig att Malin Brandén älskar blommor. Visst gör hon det, men det var framförallt själva företagandet som lockade henne att starta eget. Att det blev just blommor var mer en slump.

–Självklart gillar jag blommor, det är ett roligt och kreativt material att jobba med. Men att jag utbildade mig till florist var framförallt för att jag såg att det fanns utrymme att göra något nytt inom branschen, säger Malin Brandén.

Vi träffas på Balck Coffee där Malin precis har startat upp en pop up-butik med torkade blommor. Ett komplement till e-handeln, som är kärnan i Blombrukets verksamhet. Hennes affärsidé är enkel: att erbjuda hållbara snittblommor direkt i brevlådan. Som kund väljer du om du vill prenumerera eller köpa enstaka buketter, därefter levereras blommorna i en låda direkt hem till dig.

–Vi vill göra processen att köpa snittblommor enklare och samtidigt bidra till ett mer hållbart sätt att konsumera snittblommor. Under min tid i blomsteraffär märkte jag att många kunder efterfrågade blommor som håller länge, så därför använder Blombruket blomsorter med lång hållbarhet och vi skickar alltid med näring och skötselråd. Tanken är att buketten, eller större delar av den, ska hålla i 2-4 veckor, säger Malin.

Varje leverans innehåller en ny komposition som kunden får arrangera själv i sin vas med hjälp av ”Floristens recept”. När de minst tåliga blommorna gjort sitt arrangerar du enkelt om buketten i mindre vaser.

–Många säger att man ser direkt att det är en bukett från Blombruket, så jag har verkligen hittat min stil. Jag försöker göra buketter som är lite mer sparsmakade och inte tar över hela rummet. Jag använder mycket grönt, naturliga färger och försöker även blanda i lite torkade blommor. På så sätt passar buketterna i de flesta hem och jag märker att det även är många killar som gillar stilen, säger Malin. 

Hon hade länge haft idén om att erbjuda prenumerationer av snittblommor och att effektivisera processen. När hon såg ett filmklipp med ett företag från England som skickade blomlådor i en slimmad kartong föll alla bitarna på plats. Hon gick sedan med sin affärsidé till Kalmar Science Park och nu, ett år senare, är hon igång med försäljningen. Varje vecka skickar hon blomleveranser till södra och mellersta Sverige, ungefär 20 procent av leveranserna går till Kalmar.

–Än så länge vågar jag inte skicka till norra Sverige, det är för långa avstånd och för kallt. Men annars så håller sig blommorna bra i lådan. De sorter jag skickar klarar sig med fukten som finns i stjälkarna och i lådan. Det blir en större utmaning till sommaren om det blir 30 grader varmt. Men jag kommer att hitta en lösning på det också, säger Malin.

Hittills har försäljningen gått bra, men Malin har mycket på gång och slipar hela tiden på affärsidén. Just nu är planen att få till en riktigt bra hemsida där det är enkelt för kunden att beställa.

–Jag märker att våra kunder kommer tillbaka, vilket är jättekul. Jag tror många gillar att man får göra det lite på sitt sätt och att man får något att pyssla med när man till exempel har suttit vid datorn en hel dag. Det är nästan som mindfulness och jag tror många mår bra av det, säger Malin.


Malin tipsar – Så får du blommorna att hålla länge

·      Ge blommorna ett bra snitt. Klipp inte med en sax utan använd en vass sekatör, kniv eller snittkniv. Gör gärna snittet på snedden så att det blir en större snittyta. Snitta om efter 3-4 dagar.

·      Använd en ren vas. Smutsiga vaser bildar bakterier som minskar hållbarheten på blommorna. Fyll på med nytt vatten efter någon vecka.

·      Fråga efter hållbara sorter, eller använd en tålig grön eller torkad bas som du kan använda om igen. Det är smart!

Written by

Richard Grönlund

Previous Hemma hos Sebastian på Sakligheter
Next Glasrikets drottning