Bakom det senaste restaurangtillskottet i Kalmars stadskärna står tre passionerade grabbar - restaurangchef Johan Thiman, barchef Rubar Hassan och köksmästare Emil Nilsson. Tillsammans driver de, sedan en dryg månad tillbaka, Hattmakarn Brasseri & Bar där kärleken till råvaran står i fokus.
Bakom dörren på Storgatan 12 kan man numera äta gott, ta en lyxig drink i baren och njuta av härligt stimmig stämning. I köket, där kocken och köksmästaren Emil basar, lagas det svenska klassiker i modern tappning, med en och annan kontinental twist. Killarnas motto är tydligt: Den bästa maten är huvudsaken!
– Menyn är inte så märkvärdig, det är enkla och rena smaker där allt är lagat från grunden. Råvarorna är baserade på säsong, men också efter mitt humör och vad jag är sugen på att laga och servera, säger Emil.
Det är i första hand Emil som har spånat fram rätterna på menyn, sedan har killarna haft en dialog kring förslaget för att alla ska kunna stå bakom det som serveras. Det är viktigt för dem att vara ett team i allt de gör.
– Jag har känt Emil jättelänge, både privat och genom jobbet, säger Johan. Rubar är en nyare person i mitt liv, men vi har alla tre jobbat tillsammans på Postgatan.
– Sommaren 2020 kom jag ner till Kalmar och började jobba på Sinus som köksmästare, för att sedan gå vidare till Postgatan. Där träffade jag Emil och vi började spåna på att öppna en egen krog med fokus på schyssta råvaror och bra viner. På den vägen är det, säger Rubar.
Sagt och gjort. Efter en tids drömmande gjorde de slag i saken och började leta lokal. När de väl hittade rätt gick allt väldigt fort, inte minst eftersom lokalen hade huserat en restaurang sedan tidigare och all utrustning redan fanns på plats.
– När Emil ringde och sa att han och Rubar hade skickat in en intresseanmälan på den här lokalen var det bara att hoppa, säger Johan, som även han bar på en längtan att göra något nytt.
Lokalen blev deras och de satte genast i gång att sätta sin prägel på den.
– Vi satte en tight tidsplan för oss själva för att få tummen ur, men det har varit en bergochdalbana. Vissa dagar fick vi jättemycket gjort, andra dagar gick det trögare, säger Emil.
Stilmässigt har alla tre varit eniga från början. De ville ha en ljus, avslappnad och hemtrevlig miljö med minimalistisk inredning och nordiska inslag.
– Vi var helt överens från början gällande inredning, så det var väldigt smidigt, säger Johan. Målet var att skapa en jordnära, lugn miljö. Inte för utsvävat.
Att köket och baren redan fanns på plats när de fick tillträde underlättade en hel del. Resterande jobb har killarna gjort helt själva – allt från beslutsprocessen med idéer och mood boards, till själva hantverket som att måla om och sätta upp paneler. Resultatet blev en mysigt avskalad miljö med coola inslag som det läckra marmorgolvet. Här sitter man gärna och käkar gott i goda vänners lag när andan faller på.
– Vi vill ha en levande meny, så gästerna kan komma hit om och om igen och äta något nytt. Samtidigt vill vi gärna ha en paradrätt, något som blir vår grej. Vad det blir får vi se, det är något vi får komma fram till i sinom tid, säger Johan.
Även dryckesmenyn är noga genomtänkt för att passa både maten och konceptet. Hit ska gästerna kunna komma och fira, ta ett glas vin i baren eller äta en flerrätters middag och veta att det alltid håller en viss kvalitet.
– Det finns båda klassiska coctails och lite roliga egenkomponerade drinkar på drinkmenyn, säger Rubar och berättar vidare att de även vill jobba mer med vinutbudet.
– Vi börjar smått, men tanken är att vinmenyn ska växa och även den vara ett levande inslag som anpassas efter maten på menyn, säger Johan.
Och visst blir man sugen på både mat och dryck när man kikar in på Hattmakarn. På menyn samsas skickligt komponerade mellanrätter av olika slag, både kött, fisk och vegetariskt. Perfekt för en social sharing dinner med maten i mitten och där alla runt bordet tar för sig av allt – ett koncept som skapar både matgläjde och socialt samspel.
Namnet då? Jo Hattmakarn Brasseri & Bar är namne med sitt kvarter.
– Det är svårt att hitta på ett bra namn på en krog, men när hyresvärden berättade att kvarteret heter Hattmakarn var det givet, säger Johan med ett leende.
Man kan inte säga annat än att killarna har haft en flygande start efter att de slog upp dörrarna i mitten av oktober. Hattmakarn är redan en succé med fullbokade bord flera veckor framåt. Vill man kika in på en spontan matbit finns platser i baren.
– Det är så roligt att restaurangen tagits emot så väl, det är vi oerhört tacksamma för, säger Johan.
Hatten av - Hattmakarn Brasserie & Bar är här för att stanna!
Hattmakarn Brasserie & Bar
Var: Storgatan 12 i Kalmar
Drivs av: restaurangchef Johan Thiman, restaurangchef, Rubar Hassan, barchef och Emil Nilsson, köksmästare.
Mat: Svenska klassiker med en twist
Hemsida: www.hattmakarn.se
Instagram: @hattmakarnbrasserie