• Nytt Boende
  • Hemma hos
  • Inredning
  • Hus & Hem
  • Trädgård
  • Våra Mässor
  • Annonsera
  • Kontakt
  • Arkiv
Emilia Thor, April 22 2021

Från kapell till sommarhusdröm

Familjen Kvilland Rizos var på jakt efter en liten sommarstuga, men blev istället störtförälskade i ett gammalt kapell som var till salu. Idag har de förvandlat kapellet till ett rymligt sommarhem – och renoveringsresan kunde vi tidigare i vår följa i SVT-programmet ”Husdrömmar”.

Josefin Kvilland Rizos kommer ursprungligen från Torsås men bor idag med sin man Ilias och barnen Otis och Vigo i lägenhet i Malmö. Eftersom Josefins föräldrar fortfarande bor i Torsås och familjen ofta är på besök under sommaren började de för några år sedan fundera på att skaffa en sommarstuga i trakten. De kollade på flera klassiska stugor men fastnade inte riktigt för någon, när plötsligt Strömsbergs kapell dök upp på Hemnet, hösten 2018.

–Vi kände direkt att det här var något vi ville kolla på, och när vi väl fick komma på visning så var det kört. Både jag och Ilias föll pladask för kapellet, säger Josefin.

Trots att det var många spekulanter, så var det slutligen bara Josefin och Ilias som valde att lägga bud. Och prislappen hamnade på endast 270 000 kronor.

–Jag vet faktiskt inte varför inte fler la bud, men kanske eftersom det är en lite speciell byggnad och man måste söka tillstånd för allt man ska göra. Det var inte ens säkert att vi skulle få göra om kapellet till bostad och här fanns vare sig brunn eller avlopp. Läget kanske inte heller tilltalade alla men för oss var det helt perfekt, säger Josefin.

Kapellet ligger i den lilla byn Strömsberg, cirka 10 minuter från Torsås. Det byggdes 1918 och har under åren fungerat både som kapell och småskola. I den 350 kvadratmeter stora byggnaden fanns därför både en stor kyrksal, en skolsal och lärarinnebostad med två rum och kök. Till skillnad från många andra kyrkobyggnader i trakten är Strömsbergs kapell byggd i trä och den ovanliga basilikaformen för tankarna till den amerikanska landsbygden. Den sista gudstjänsten ägde rum 2018 och i samband med det så avkristnades byggnaden. Flera detaljer är dock bevarade och vittnar om byggnadens historia, bland annat svarta tavlan i skolsalen, de stora ljuskronorna i kyrksalen och predikstolen i det som idag är familjens kök.

–En av det sakerna jag bestämde mig för direkt var att jag ville ha köket vid det gamla altaret och då var kravet från Länsstyrelsen att vi skulle behålla predikstolen. I början tyckte jag inte alls om det, men nu är jag nöjd. Det är en kul detalj och barnen tycker också det är roligt att stå där och showa, säger Josefin.

Det gamla altaret är idag utbytt mot en stor och härlig köksö, och längs väggen går en lång rad med kökslådor. För att få in mer ljus valde familjen att sätta in två nya fönster i gammal, tidsenlig stil. Köket har en vacker gråblå nyans som harmonierar fint med den övriga färgsättningen i kapellet – något som Josefin och Ilias lagt mycket tid på.

–När vi kommer hit vill vi ha det lugnt och skönt, som en kontrast till vår lägenhet i Malmö. Därför har vi valt att måla i lugna, harmoniska kulörer som återkommer i flera rum. Exempelvis är det samma gröna kulör på badrumskommoderna som på väggarna i barnens rum, säger Josefin.

Under våren har man kunnat följa familjens renoveringsresa i SVT:s populära serie Husdrömmar, som leds av Anne Lundberg och Gert Wingårdh. Josefin skickade själv in en ansökan till programmet och eftersom de aldrig tidigare haft med en kyrkobyggnad nappade de ganska direkt.

–Jag är verkligen inte en person som gillar att synas och höras, men på mitt jobb hade vi precis haft en workshop som handlade om att man skulle utmana sig själv. Jag gillar Husdrömmar och har kollat på alla säsonger, så tänkte att jag kunde skicka in en ansökan, säger Josefin.

Natten innan första filmningen låg Josefin sömnlös av nervositet, och de första gångerna var det ganska obekvämt att stå framför kameran. Men ju längre tiden gick, desto mer lättsamt blev det. Och nu efter att programmet har sänts är det många som har hört av sig med hejarop.

–Det är jättemånga som har hört av sig och feedbacken har varit 100 procent positiv. Extra roligt är det när någon har en koppling till kapellet. Till exempel var det någon vars mamma gick i skolan här och som tycker det är jätteroligt att byggnaden fått ett lyft, säger Josefin.

Resan har dock inte varit enkel. Eftersom byggnaden är skyddad enligt kulturmiljölagen har processen tagit tid, och hela första året gick till olika ansökningar. Än återstår några småsaker, men kapellet är fullt beboligt och familjen ser fram emot en sommar utan renovering.

–Jag är väldigt visuell och kreativ och brinner för det här med olika färger och material, så detta har varit så kul. Samtidigt känns det skönt att få en sommar utan renovering, att vi kan vara här på riktigt och få vara lite lediga. Det var ju faktiskt därför vi köpte kapellet. Jag vill också att det ska bli en samlingsplats och hoppas så småningom kunna bjuda hit familj och vänner på lite festligheter, säger Josefin.

Strömsbergs kapell
Vad: Ligger i Strömsberg, cirka 10 minuter från Torsås. Byggdes 1918 och har under åren både använts som kapell och småskola. I den 350 kvadratmeter stora byggnaden fanns därför både en stor kyrksal, en skolsal och lärarinnebostad på två rum och kök. Byggnaden avkristnades 2018 och har idag gjorts om till sommarhem.
Vi bor här: Josefin Kvilland Rizos, 41 år, och Ilias Rizos, 43 år, tillsammans med sönerna Otis 5 år, och Vigo, 4 år.
Gör: Både Josefin och Ilias jobbar inom retail, hon är dekoratör och han butikschef.
Intressen: Josefin älskar att gå små kurser, till exempel inom keramik eller möbeltapetsering. Ilias tycker om att träna. Familjen gör även mycket aktiviteter tillsammans med barnen och hänger gärna utomhus.

Text: Emilia Thor
Foto: Emmi Roosling


Written by

Emilia Thor

Previous Kreativt i radhuset
Next Mattias Richert blickar framåt