• Nytt Boende
  • Hemma hos
  • Inredning
  • Hus & Hem
  • Trädgård
  • Våra Mässor
  • Annonsera
  • Kontakt
  • Arkiv
Emilia Thor, March 24 2021

Kreativt i radhuset

 Amy och Mattias har förvandlat ett nyproducerat radhus till ett mysigt och ombonat hem – inrett i skandinavisk stil och med massor av designklassiker.

Amy Uleskog och Mattias Ekelund träffades via gemensamma vänner och har nu varit ett par i nio år. Under åren har de bott i flera olika lägenheter i centrala Växjö, med närhet till stadens puls, butiker och restauranger. Tankarna på att flytta en bit utanför stan har funnits där, men eftersom ingen av dem ursprungligen kommer från Växjö har de inte riktigt vetat vilket område de skulle vilja bo i. När de fick syn på Eksjöhus nya radhusprojekt Blomstergången i Bredvik kändes det dock som att bitarna föll på plats.

–Det vi fastnade för med Eksjöhus radhus var planlösningen på nedervåningen – att det var öppet mellan kök och vardagsrum. Vi gillar att laga mat och tycker det är trevligt att kunna umgås samtidigt. Dessutom var dessa hus lite större, med stora fönster och högt i tak, säger Mattias.

Nu har de bott här i ungefär ett och ett halvt år och stortrivs. Inte bara i huset, utan även i området i sig. Växjös nya stadsdel Bredvik har en härlig blandning av radhus och villor, och dessutom en massa trevliga promenadstråk där de kan ut och gå med hunden Åke. Eftersom familjen nu för tiden även består av sonen Wilton, 10 månader, är det också skönt att ha nära till nybyggda Pär Lagerkvistskolan som ligger precis runt knuten.

–Jag skulle säga att det är 90 procent småbarnsföräldrar som bor här och det är jättekul. Och smidigt att kunna gå till förskolan med Wilton sen, säger Amy, som till vardags arbetar som frisör och driver salongen You Haircare tillsammans med en kollega.

Inredning har alltid varit ett stort intresse och för något år sedan tog Amy en paus från frisöryrket för att utbilda sig inom home staging. Efter att ha testat på att jobba med inredning insåg hon dock att det inte var för henne just då och nu för tiden är det enbart något hon ägnar sig åt på fritiden. Amy delar bland annat med sig av bilder från sitt hem på Instagram och det är också där hon själv hittar inspiration och nya idéer.

–Jag tycker det är väldigt kul med Instagram och det är där jag hittar all min inspiration. Jag har också fått många nya kontakter och vänner via Instagram. Det blir så när man gillar och kommenterar varandras bilder, säger Amy.

Hennes stil beskriver hon som tidlös och skandinavisk med mycket grått, svart, vitt och beige. Hon gillar designklassiker och sparar hellre ihop till det hon verkligen vill ha istället för att köpa en kopia. En favoritkategori är lampor och även här är hemmet fullt av ikoner – allt från Gubis Semi-pendel till Verner Pantons bordslampa Flowerpot.

–Ja, man skulle nog kunna säga att jag har lite av en lamp-fetisch. Hade jag bara haft plats och råd skulle jag nog kunnat köpa en lampa i veckan, haha. Vår favorit är Snoopy-bordslampan från Flos, säger Amy.

Att ha många belysningspunkter är också viktigt för att det ska kännas hemtrevligt. Något som kan vara en utmaning just när det gäller nyproduktion.

–Vår förra lägenhet låg i sekelskifteshus och den var ju väldigt charmig i sig. Det räckte med att sätta fram en pryl så blev det fint. Här har jag fått ösa på med både möbler, lampor och saker för att det ska kännas mysigt och ombonat. Framförallt har det varit viktigt med färg och tavlor på väggarna, säger Amy.

Den direkta charmen kanske inte finns där, men nyproduktion har många andra fördelar. Allt är nytt och fräscht när du flyttar in, du får ett fast pris och slipper budgivningar. Amy och Mattias tyckte också att det var rätt skönt att slippa göra en massa olika tillval.

–Jag tror att det hade blivit mycket velande, och dessutom mycket dyrare. Köket är kanske inte exakt så som vi hade velat ha det, men det är vitt, fräscht och funkar bra. Framöver funderar vi på att lacka om luckorna och byta handtag så det blir mer vår stil, säger Mattias.

För att få mer förvaring och fler avlastningsytor har paret även byggt till en extra del i köket, med hjälp av förvaringsmoduler och bänkskiva från Ikea. Man har även satt in en vinkyl.  Mattias har nämligen ett stort intresse för mat och dryck, och experimenterar gärna fram nya recept i köket. I november köpte han även en pizzaugn att ha på uteplatsen.

–Vi har ätit pizza hela vintern. Det tar bara 90 sekunder för pizzorna att bli klara och de blir så bra. Mattias lagar all mat här hemma så jag är lite bortskämd, säger Amy.

FAKTA
Huset: Ett nyproducerat radhus på 115 kvadratmeter i Bredvik, Växjö.
Vi bor här: Amy Uleskog, 30 år, och Mattias Ekelund, 29 år, tillsammans med sonen Wilton, 10 månader, och hunden Åke.
Gör: Amy är frisör och driver egna salongen You Haircare i Bländapassagen. Mattias är elevassistent på en särskola i Alvesta.
Intressen: Amy gillar inredning. Mattias gillar mat och dryck, och att träna.
Favoritplats i hemmet: Vardagsrummet i anslutning till köket. Om kvällarna när Wilton sover hänger vi också en del i vardagsrummet på övervåningen.
Kommer aldrig över tröskeln: Shabby chic är inte riktigt vår grej.
Nästa projekt: Vi ska måla väggarna i trappen grå. Så småningom ska vi nog även lacka om köket.
Instagram: @amy.theresekristina @mattias.mat.dryck

Text: Emilia Thor
Foto: Ludvig Gropp

Written by

Emilia Thor

Previous Mikael Åhlund bygger framtidens Kalmar
Next Från kapell till sommarhusdröm