Han är en av Ölands
främsta entreprenörer och har gjort familjeföretaget Lammet & Grisen till ett
av öns mest självklara besöksmål. Här berättar Mattias Richert om uppväxten på
Horns Kungsgård, drivkraften och att hela tiden hitta nya vägar.
Mattias Richert möter upp på cykel, längs kustvägen på Norra
Öland. Hans favoritsträcka där det om somrarna blir många och långa turer med
tillhörande fikastopp. Utomhusträning är det som får honom att koppla av och
eftersom knän och korsrygg inte längre tillåter slalom, blir det längdskidor på
vintern och cykling på sommaren. Den öländska naturen bjuder in till både
landsvägscykling och MTB, och Mattias upptäcker hela tiden nya vägar.
–Att använda träningsapp med GPS-karta är bra så man kan se
var man är. Jag chansar ofta in på en ny väg och tänker ”det värsta som kan
hända är att jag får vända om” och det är ju inte så farligt, säger Mattias.
Kanske är det ett tankesätt som gått i arv, från pappa Bengan och farbror Jan, som på 60-talet bestämde sig för att starta en spansk restaurang mitt uti bushen, precis intill Horns Kungsgård. Att bygga en spansk hacienda på norra Öland var enligt bröderna inget konstigt alls, men när krogen skulle öppna kunde man i tidningarna läsa om ”Det vita svartbygget på Öland”, eftersom det saknade bygglov. Tack vare en mycket glad invigningsfest där kommunpamparna även var inbjuda, beviljades dock bygglovet i efterhand, och resten är som man brukar säga – historia. Idag är Lammet & Grisen ett av Ölands främsta besöksmål och en normal sommar har man cirka 35 000 middagsgäster.
–För många är ett besök på Lammet & Grisen sommarens höjdpunkt, och en del stannar bara till för att titta på den omtalade krogen. Vi får också höra att vår verksamhet lokalt gynnar både pensionat, hotell, stuguthyrare, campingar, bussföretag och taxi, och för några är Lammet & Grisen till och med grunden i verksamheten. Ett exempel är Löttorps Taxi, som vi samarbetar stort med. 90 procent av deras kvällskörningar är till och från Lammet, säger Mattias som idag driver Lammet & Grisen tillsammans med sin bror Joachim Richert, samt familj och vänner.
Mattias växte upp på Horns Kungsgård där pappa Bengan bedrev
storskalig fåravel. Han gick lågstadiet i Löttorp, mellanstadiet i Ölands Skogsby
och högstadiet i Mörbylånga för att sedan läsa fyraårig teknisk linje på Lars
Kaggskolan i Kalmar. I entreprenörsfamiljen fanns alltid gott om affärsidéer,
både galna och vettiga, vilket gjorde att barndomen växlade mellan framgångar
och motgångar.
–Familjen var alltid antingen rik eller
fattig, vilket inte var helt enkelt. Att vi var en stor familj med fem barn, gjorde
inte saken lättare. Det blev många flyttar, både till slott och koja, och jag
är säker på att allt detta fått mig att sträva efter stabilitet, kontinuitet
och långsiktighet som företagsledare. Affärsidéer och investeringar ska i min
värld vara både rejält genomtänkta och fullt finansierade innan de sjösätts,
säger Mattias.
Han har också många fantastiska
barndomsminnen från Öland och älskar den varierade naturen som finns här. Den
fascinerande alvarsmarken, den extremt karga stenkusten mot Kalmarsund och inte
minst naturen runt Horns Kungsgård, som idag är naturreservat.
–Jag minns alla lövängar med stora ekar,
vägar omgärdade av de tjocka dubbla stenmurarna där vi som barn satt och
knäckte hasselnötter. Fisket i Hornsjön en stilla sommarkväll, då vattnet
ligger så blankt att man kan se ryggfenan på gäddan som lojt simmar mot din
wobbler, säger Mattias.
Efter gymnasiet bar det av till Linköping,
där Mattias avlade Civilingenjörsexamen i Datateknik på Linköpings Tekniska
Högskola. Under alla somrar jobbade han extra på familjekrogen och 1990 lämnade
han sin uppåtgående karriär inom IT för att bli krögare på heltid. Många tyckte
det var ett märkligt beslut, men Mattias minns särskilt att mamma Gunvor var
stöttande.
–Mitt kall ligger i att utveckla vår familjeverksamhet till dess fulla potential, och ingenjören i mig älskar att utveckla. Ibland funderar jag på hur mitt liv skulle sett ut om jag stannat kvar i IT-branschen. Var hade jag bott, hade jag haft någon familj? Nu flyttade jag till Sälen 1990 och tre år senare träffade jag min underbara fru Anna. Vi har två barn som vuxit upp i frisk fjällmiljö och självklart njutit alla somrar på Öland. Bägge ungdomarna sommarjobbar nu på Lammet förstås. Jag ångrar verkligen inte mitt beslut, säger Mattias.
Som entreprenör är han aldrig helt ledig och hjärnan tänker ständigt på förbättringar och nya idéer. Och visst kan Anna bli tokig när de är på semester och sitter på någon restaurang, när Mattias börjar prata jobb för att han har sett någon speciell detalj. Sommarsäsongen 2021 är inget undantag, trots att man har ett extremt tufft år bakom sig.
–Både jag och mina kompanjoner mår så
mycket bättre av att agera än att bara vänta på bättre tider. Därför bygger vi
en uteplats med 40-50 platser på Öland och även i Sälen passar vi på att bygga
till inför kommande vintersäsong. Vi tror verkligen på en fin framtid efter
Corona, där vi svenskar fortsätter att semestra mycket i Sverige, säger
Mattias.
Han hoppas även kunna förverkliga en idé
som han närt i 20 år, nämligen att bygga ett mysigt övernattningsboende för
några av Lammet & Grisens kvällsgäster. Förra sommaren köpte han en bit
mark på tre hektar, som då var igenväxt av sly och törne, men som har fin
potential och ligger precis intill Alvaret. Projektet är just nu i
detaljplanefas, men visionen är att hotellverksamheten ska bestå av diskreta
och fristående ”hyddor”, nästan som små fiskebodar. Materialen och färgerna ska
präglas av omgivningen och smälta in fint i naturen, och hela satsningen kommer
vara miljömässigt i framkant.
–Vi tänker att det ska bli ett vuxenhotell
med lugn och ro för den moderna, miljömedvetna och aktiva turisten. Det är en
dröm jag har och jag hoppas att den kommer bli verklighet, säger Mattias.
Mattias Richert
Ålder: 61 år.
Familj: Hustrun Anna,
barnen Isabell och Daniel.
Bor: Sälen på
vintern och Öland på sommaren, förstås.
Gör: VD på
familjeföretaget Lammet & Grisen på Öland och i Sälen.
Intressen: Cykling, längdskidor, mat och vin, företagande,
elektrifiering.
Favoritmat: Helstekt lamm (jag skojar inte!), saltinbakad piggvar.
Smultronställe på Öland: Får jag säga takterrassen på Lammet? När solen är på
väg ner över alvarsmarken på naturreservatet och det speglar sig i vattnet längst
bort. Man har en solnedgångsfärgad Aperol Spritz i handen och gott sällskap i
soffan. Det är verkligen svårslaget och man vill aldrig att stunden ska ta
slut!