• Nytt Boende
  • Hemma hos
  • Inredning
  • Hus & Hem
  • Trädgård
  • Våra Mässor
  • Annonsera
  • Kontakt
  • Arkiv
Richard Grönlund, November 20 2022

Folks Interiör bjuder in till bords

Så här års är olika inredningsmagasin och sociala medier fullspäckade med vackra, inspirerande dukningar till hösten och vinterns alla middagar. Men hur klimat- och plånbokssmart är det egentligen att ständigt uppdatera sin servis och dukningsattiraljer? Idag ska Nytt Boende få hänga med Folks Interiör på en klimatsmart dukning med återbrukade ting och hållbara torkade blommor.

När Nytt Boende möter upp Amanda Alskog, som driver och är delägare av inredningsbutiken Folks Interiör, står hon med en gammal korg i ena handen och en stor gammal stenbyst i andra. Därefter plockar hon fram udda gamla dukar, bestick, rosa tallrikar och ett stort gult serveringsfat i form av en fisk.

–Rosa kanske de flesta förknippar med sommaren! Men genom att sätta stämning med andra attiraljer passar det superbra med rosa även till höstens dukningar. Att duka med oväntade former och färger skapar en härlig och lekfull touch, säger Amanda.

Det är just det oväntade, nästan lite knasiga, i de udda tingen och den slarvigt upplagda duken som gör dukningen så vacker och spännande. Att det blir ett virrvarr av vackra ting som tillsammans bildar en helhet.

–Varför kan man inte ha ostbrickan på ett fiskfat? Jag tycker bara det är jättekul att våga gå utanför den vanliga duknings-normen och bara köra på känsla, säger Amanda.

Hon och hennes man Petter Nubert har drivit Folks interiör i nio år. Till en början kunde både hon och mannen bli fästa vid olika ting och möbler och ville behålla mycket själva. Men nu finner de glädjen i att tingen de köper in på sina inköpsresor runt om i Sverige och Europa, bidrar till att cirkulera i samhället.

–Känslan när man hittar något udda och vackert i en gammal lada och får höra historien bakom just det specifika tinget, den känslan är fantastisk, säger Amanda.

Det är garanterat därför Amandas dukning känns så inbjudande och personlig. Alla saker har en unik historia som ofta sträcker sig långt utanför Sveriges gränser. Det är handplockat och noga utvalt av kärleken till återbruk.

–Våga även kasta in lite udda stolar runt middagsbordet. Varför inte någon knallig färg eller annorlunda pall? Det bidrar till helheten och skapar skön dynamik och balans till dukningen, säger Amanda. 

Amanda har dessutom en förkärlek till torkade blommor. Idag finns det en uppsjö av olika sorter som både är dekorativa och håller länge vilket både gynnar miljön och ekonomin. Amanda dekorerar både bordet, lägger lite småkvistar bredvid tallrikarna och sätter resten på golvet i den gamla korgen med torkade blommor och kvistar. De märks att hon älskar sitt jobb. Hur hon nästan andaktsfullt ställer ner den stora bysten, som hon fann i en stenlada uppe på Norra Öland, på bordet som ett stort utropstecken! När Amanda dukat klart vet man inte riktigt vad man ska fokusera kameralinsen mot, men den får vandra fritt och dokumentera exakt alla de unika tingen, fyllda med både minnen, geografiska platser och tidens tand. Vackert på så många olika sätt det blir, med klimatsmart och cirkulär dukning! 

TIPS för en personlig och klimatsmart dukning!

·      Rota bland dina föräldrars gamla lådor på vinden eller längst in i deras skåp. Leta efter vackra ting. Det kan vara gamla skulpturer, linneservetter, gamla bestick och ovanliga karaffer.

·      Glöm inte bort de udda tingen. De är de som lyfter dukningen och gör den personlig.

·      Gå till exempelvis Röda Korset, Stadsmissionen, Lindra och sök efter gamla tallrikar och glas. Här kan man hitta massor av skatter som är roliga att duka och göra vackert med på bordet. Dessutom otroligt prisvärt!

·      Ställ fram vackra dekorationer som du vanligtvis inte brukar ha på middagsbordet. Kommer garanterat bli en snackis runt middagen.

·      Att mixa olika serviser, stilar och storlekar på till exempel tallrikar, glas, bestick och servetter ger ett personligt intryck.

·      Använd dig av torkade blommor. Sätt höga och yviga blommor i en stor urna. Mindre blommor kan du fästa vid linneservetten med hjälp av grovt snöre och även göra små buketter i snapsglas och mindre dricksglas

·      Låt gärna duken ligga lite slarvigt för att få ett mjukare intryck.

·      Blanda olika stolar runt bordet för att matcha den udda dukningen.

·      Våga, våga, VÅGA!! Det finns inget rätt eller fel!

Text & Foto: Marika Axén

Written by

Richard Grönlund

Previous Duka till fest - nu är sommaren här
Next Välkommen till Villa Öjaby