• Nytt Boende
  • Hemma hos
  • Inredning
  • Hus & Hem
  • Trädgård
  • Våra Mässor
  • Annonsera
  • Kontakt
  • Arkiv
Maja Olsson, July 7 2022

Duka till fest - nu är sommaren här

Finns det något härligare än att samla sina nära och kära vid ett bord med himmelskt god fika eller mat lagad med kärlek? Allra helst utomhus en ljummen sommarkväll. Det är ingen hemlighet att vi dessutom äter med ögonen – då spelar dukningen en viktig roll.

Den fantastiska tårtan, som både ser ut och smakar som en dröm, kommer från Fredriks Bröd & Bakverk.

Lotta och Mary

Lotta och Marys vackra, tunt drejade koppar får kaffet att försvinna i rasande fart – bäst att brygga en extra stor kanna. Den glada ölänningen Lotta Sjöberg är ensam keramiker, alla de koppar, tallrikar och skålar du ser i keramikbutiken i Färjestaden är därmed indirekt signerade av Lotta själv.

Lamporna har Lotta Sjöberg drejat och finns i alla möjliga glasyrer.

Stenhusdrömmen vi befinner oss i är ett av alla vackra gamla hus på den gård där Lotta är uppvuxen. Det var här hon började sälja sin keramik efter att ha studerat vid Capellagården. Lotta har ägnat sig åt leran passionerat i över 40 år – vilket speglar sig i den fantastiska keramiken.

Stylingen står Ulrika Håkansson bakom som jobbar på Lotta och Mary.

De gul- och grönglaserade keramiken har sålt som smör. Den uppsättning som idag står på bordet kom ut ur ugnen samma morgon. Extra roligt är det att keramiken fått ett uppsving hos den yngre generationen som vill ha något handgjort och personligt snarare än massproduktion. För att inte nämna den härliga färgtrenden som är just nu!

Paradisverkstaden 

Paradisverkstaden har dukat upp keramik med naturens toner i trädgårdens växthus som gnistrar i solen. Signerade systrarna Hannah och Moa Paradis. Vackra krukor och kolonner förhöjer känslan av att slå sig ned i en härlig sommaroas.  

–      Vi längtar efter lugn och ro. Idag får vi så mycket intryck från alla håll och kanter. Material och färger är därför viktigt för att vi ska kunna koppla av, det skapar en känsla av att vi är här och nu. Tårtan blir själva smycket, säger Hannah Paradis som driver Paradisverkstaden.

Det finns mer än bara tjusig keramik hos Paradisverkstaden. Solbädd, kudde, filt och sidobord går att köpa i butiken. 

Kolonnerna är nya tillskott, de finns i olika storlekar och färger. Tanken är att glasyren ska ge sig i väg lite men att leran fortfarande ska vara i fokus, som en bas. Kolonnerna i olika höjd skapar en pampig känsla på bordet.

Servisen Morgon grå och Paradis c/o Lantliv har använts till dukningen i växthuset.

Foto: Josefi Jönsson

Text: Maja Olsson 


Written by

Maja Olsson

Previous Huset möter havet på Boholmarna
Next Folks Interiör bjuder in till bords