• Nytt Boende
  • Hemma hos
  • Inredning
  • Hus & Hem
  • Trädgård
  • Våra Mässor
  • Annonsera
  • Kontakt
  • Arkiv
Richard Grönlund, November 20 2022

Välkommen till Villa Öjaby

När Linnea behövde hjälp att måla om sin lägenhet kom hon i kontakt med målaren Anton – resten är historia. Några år senare har de både hunnit gifta sig, skaffa två barn och totalrenoverat ett stort hus. Välkomna till Villa Öjaby utanför Växjö.

Linnea Öman hade precis flyttat hem till Växjö efter flera år utomlands och köpt en sekelskifteslägenhet som var i behov av ommålning. Efter att ha googlat olika målerifirmor kom hon i kontakt med Anton, som fick jobbet. Lägenheten målades om och när sommaren kom gick de en golfrunda ihop. En golfrunda som kom att bli flera stycken och så småningom en dejt. Därefter gick det undan och bara några månader senare hade de köpt ett hus tillsammans. 

–Det hela började med att mina föräldrar köpte detta huset trots att mamma inte alls var sugen på att flytta till hus. Särskilt inte ett äldre. Huset hade tidigare en stor sjötomt så de bestämde sig för att stycka av tomten för att bygga ett nytt hus närmare sjön. Pappa hade berättat mycket om det gamla huset för mig och Anton och tyckte att vi skulle kolla på det, och efter middagen på fars dag åkte vi tillsammans ut och tittade. Vi föll pladask båda två, och såg så mycket potential i huset, berättar Linnea. 

I början på 2019 fick paret tillträde till huset i Öjaby – en 1920-talsvilla med utsikt över Helgasjön. Huset var dock inte lika charmigt som det låter på pappret utan skulle kräva en omfattande renovering för att bli deras drömboende. Det var dock inget som skrämde Linnea och Anton, som båda gillar utmaningar och alltid vill ha något nytt projekt på gång. 

–Vi var så sugna på ett renoveringsprojekt, men ville samtidigt bli färdiga fort. Det slutade med att vi i stort sett blåste ut hela huset och i juni, fem månader senare, var allting klart. Det var otroligt intensivt de sista två månaderna, vi var här all vår lediga tid, på luncher, kvällar och helger. Samtidigt tyckte vi båda två att det var så roligt, säger Linnea. 

Något som var viktigt för paret var stora sociala ytor och när vi kliver in genom entrén välkomnas vi direkt av husets hjärta – nedervåningens sällskapsytor där hallen, köket och vardagsrummet skönt flyter samman. Här har kakelugnarna och originaltrappan flätat ihop 1900-talet med den moderna nutiden. 

–Nedervåningen är vår favoritdel i huset, här umgås hela familjen när vi är hemma. Eftersom det var så pass viktigt för oss hade vi hjälp av en arkitekt med just planlösningen. Det kändes som att vi skissade om säkert 100 gånger innan det blev rätt, säger Linnea. 

Hon berättar att huset ursprungligen bestod av två lägenheter. Därför var det flera små rum i huset när de köpte det, vilket gjorde det lite mer utmanande att få till en bra öppen planlösning. Detta är också anledningen till varför det står två kakelugnar precis bredvid varandra, i det som idag är vardagsrum och hall. Kakelugnarna blir en fin tidsmarkör i huset, som i övrigt känns väldigt modernt med sina trendiga inredningsdetaljer, lyxiga badrum och sitt stilrena kök. 

–Jag vill att vårt hus ska kännas hemtrevligt och ombonat. Jag blandar gärna gammalt med nytt, tycker det ger en fin känsla och kontrast. Jag älskar detaljer men om Anton hade fått välja så hade inga småprylar funnits här hemma, men det måste det göra. Jag köper en del på loppis när vi är på Öland, speciellt ljusstakar och porslin, säger Linnea. 

Precis när de hade gått i mål med renoveringen och flyttat in, plussade de på stickan. Elsa låg i magen och Linnea och Anton började göra sig redo för nästa äventyr. Idag är Elsa två år och har precis blivit storasyster till lilla Axel, som bara är några månader gammal. Som om inte detta skulle vara nog har paret även hunnit gifta sig. Man kan ju undra vad nästa projekt blir? 

 –När vi fick veta att vi väntade Elsa så gjorde vi ganska direkt om ett av övervåningens gästrum till barnrum och här finns också en lekdel med deras egna lilla kök i fokus. Nu när familjen har fått tillökning skulle vi vilja bygga ut ett sovrum på nedervåningen…,säger Linnea och skrattar lite. 

Villa Öjaby
Vad: Tvåplansvilla i Öjaby från 1925, som totalrenoverats sedan 2019.
Vi bor här: Linnea Öman, 29 år, och Anton Öman, 28 år, tillsammans med dottern Elsa 2,5 år och sonen Axel 3 månader. 
Gör: Linnea är föräldraledig, Anton är VD på ett byggföretag.
Favoritmöbel: Vår senaste investering, ett runt matbord i vitpigmenterad ek, från Feel Free Design.
Kommer inte över tröskeln: Quotes kommer inte hem till oss, det är de värsta jag vet!
Drömmer om: Ett nytt renoveringsprojekt, ett större hus! Inte nu kanske, men i framtiden.
Instagram: @villaojaby 

Text: Linn Lindsäth
Foto: Sara Magnusson


Written by

Richard Grönlund

Tags

Previous Folks Interiör bjuder in till bords
Next Med utsikt över Blå Jungfrun