• Nytt Boende
  • Hemma hos
  • Inredning
  • Hus & Hem
  • Trädgård
  • Våra Mässor
  • Annonsera
  • Kontakt
  • Arkiv
Annie Skarpnord, May 23 2024

Med hållbarhet i sikte – Emma Sundh bygger ett halmbalshus 

Författaren och omställningskonsulten Emma Sundh tröttnade på storstadslivets stress och press och flyttade till barndomsbyn på landsbygden i Värmland. Efter noggrann efterforskning föll valet på att bygga ett hus av halmbalar – klimatsmart, estetiskt och själfullt. Här lever Emma och familjen så resurssnålt som möjligt med naturen som granne.  

 Emma bodde i en topplånad lägenhet i Stockholms storstadsmyller, men längtan efter lugnet och till naturen var stor. När pandemin kom ställdes livet på sin spets.  

 – Jag förlorade flera jobbuppdrag och vi stod inför en helt annan verklighet med skyhöga lån. Det var då vi på riktigt började ställa oss frågan hur vi vill leva våra liv och var vi vill bo, säger Emma som utöver sitt yrke även jobbar ideellt med klimatfrågor.  

 Hon kände mer och mer att hon ville flytta hem till Värmland, närmare familjen och till barndomens rötter.  

 – Från början letade vi efter ett gammalt hus i min hembygd, men alla trivs så bra i byn så det blir aldrig något till salu, skrattar Emma.  

När de kom över en gammal sommarstugestomt väcktes drömmen att bygga ett hus. Den gamla stugbaracken plockades ner och stommarna flyttades till en annan plats på tomten för att tillfälligt användas som förråd, innan de ska flyttas igen och förvandlas till kretsloppshus. Miljömedvetenhet genomsyrar hela bygget med visionen att skapa så litet klimatavtryck som möjligt.  

– Vi har gjort mycket research och försökt undvika klimathaltande material som betong, stål och plast så långt det går, återbrukat så mycket som möjligt och skippat produkter med olika typer av tvivelaktiga beläggningar, säger Emma.  

 Paret valde bland annat bort takpapp med plastbeläggning och la i stället ett traditionellt sticktak. För att undvika isolering som är behandlad, har de isolerat med kutterspån. 

 – Vi är lite nördiga helt enkelt, säger Emma, men har man väl börjat tänka värderingsdrivet är det svårt att göra avkall på det.  

Emma fick upp ögonen för halmbalshus tack vare boken Kloka hus som tog upp fördelarna att bygga med halm. Halm är en restprodukt från livsmedelsbranschen och en årsgröda till skillnad från träd som måste växa i många år. Det är ett närproducerat, billigt och naturligt material, samtidigt som det isolerar bra. Dessutom är det lättarbetat. 

– Det är som ett stort lego att bygga ihop. Man kan forma huset hur man vill och blir det fel är det bara att göra om. Dessutom ser slutresultatet ut som ett vanligt hus. När vi säger att vi bygger med halm ser många ett Hobbithus framför sig, men vårt hus ser ut som ett putsat gammalt hus och det passar perfekt in i bygden, säger Emma. 

Under byggets gång väcktes en tanke. Tänk om det hade funnits en bok som kunde guidat dem i byggprocessen. En bok som kan användas vid såväl husbygge som renovering eller tillbyggnader, som reder i olika material, ifrågasätter normer, listar vad man bör tänka på, visar steg-för-steg hur man bygger och lyfter ämnen som kretslopp, uppvärmning, återbruk och allt annat som kan vara bra att veta. Så föddes Att bygga ett hem som ges ut under våren och som är Emmas åttonde bok.   

– Vi är så stolta över den här boken! Det är precis en sådan bok som vi själva hade behövt innan vi började bygga. Vi har ifrågasatt mycket under byggtiden och nu finns alla tankar och tips på pränt.  

I tre år har familjen bott i Värmland och i juni 2023 kunde de flytta in på nedervåningen i huset. Det har varit en lärorik process att få se ett hus växa fram precis som de ville ha det. 

Det gamla får ta stor plats och återbruk går som en röd tråd genom hemmet, vilket förstärker den genuina känslan. Köket fick de gratis och målade om i en passande färg.  

– Jag älskar gamla grejer! Väggarna är målade i milda nyanser av äggoljetempera för att låta föremålen tala. Det mesta är hittat på loppis eller egensnickrat. Jag lever efter devisen att man inte köper en stil, man skapar den, säger Emma.   

Huset andas lugn och harmoni. Färgskalan är naturnära och lerväggarnas ojämna yta ger ett levande intryck. Här får ljuset från de munblåsta fönsterglasen skapa vackra skuggmönster, olika för varje dag. Pardörrarnas patina blir som ett konstverk i sig. 

– Det bästa med huset är att det är så dämpat. Här finns noll känsla av nybygge, det mesta är lite nött och skavt. Det är en bra övning för oss i vårt samhälle där allt är slätt och välpolerat med filter, säger Emma. 

Hållbarhet är för många ett vitt begrepp, men för Emma är det enkelt.  

 – Allt handlar om att göra val som inte sätter nästa generation på pottkaten, säger hon. Vi måste ifrågasätta vilka material som används, hur vi bygger och bor. Det mest resurseffektiva är såklart att inte bygga nytt, utan använda det som redan finns och bo litet. Vi behöver bli bättre på att hjälpa varandra och vara öppna för nya sätt att bo, som exempelvis generationsboenden. 

 Hon betonar hur viktigt det är att tänka långsiktigt och sträva efter att bygga hus som har lång livslängd, men också att bevara i stället för att riva ut.  

 – Vi renoverar och slänger ut fullt fungerande saker utan tanke på att material är resurser och resurserna är inte oändliga. Det är vårt ansvar att tänka ett steg längre, säger Emma. Just nu lever vi i en slags överkonsumtionsparentes, men historiskt sett har människan varit extremt resursmedveten och det är dags att ta tillbaka det synsättet. 

Emma pratar om framtiden med tillförsikt och hoppfullhet. Planerna för huset är många och särskilt trädgården ska få sig ett lyft framöver. Bland annat ska ett större hönshus och växthus byggas, odlingarna ska utökas med målet att bli självförsörjande, en äppellund ska anläggas och så drömmer Emma om att skaffa får.  

 – Vi vill låta livet ta plats i vårt hem, säger Emma. Att skapa ett hem som vi inte vill ta semester ifrån, där vi trivs året om. Vardagen ska kännas fin och inte längtas bort. Att dessutom ha tillgång till naturen precis utanför, det känner jag otroligt tacksamhet för. 

Emmas bästa tips för att bygga resurseffektivt: 

Använd och ta hand om det du har. Har ditt hus fönster som är äldre än 60-talet – grattis! De är gjorda av kvalitativt kärnvirke som inte går att få tag på idag. 

Välj miljövänlig färg, som äggoljetempera eller linolja.  

Bygg mindre och mer yteffektivt, det sparar både pengar och energi. 

Tänka andrahand i första hand i stället för att köpa nytt.  

Var noga med materialvalen. Ifrågasätt, läs på och välj utsläppslätta material som inte tär för mycket på miljön. 

Inspireras av historien. Värm inte upp alla rum på vintern t.ex. utan stäng av vissa rum. 

Jobba mer med återbruk. Material är en resurs som kan användas på nytt i stället för att slängas.  

Foto: Emma Sundh

Written by

Annie Skarpnord

Previous Hemma hos Michael Sjöholm
Next Parhus för KIA och Mercedes - Snart har Småländska Bil inflyttningsfest!