Magdalena Petersson från Öland har skapat sitt drömboende i skandinavisk stil. Nu huserar hon och familjen på andra sidan sundet. Nästa mål är att bli utbildad inredare.
På Boholmarna, i ett hus som får vem som helst att tappa andan, öppnar Magdalena dörren med ett stort leende på läpparna. I magen ligger en liten Svante som beräknas titta ut lagom till midsommar. Solen strålar in genom de väldiga fönstren och havet glittrar utanför.
–
Man blir hemmablind här också, skrattar
Magdalena, och tillägger att sambon Niclas fortfarande inte riktigt har vant
sig och överväldigas fortfarande av deras hem och det spektakulära läget varje dag
han landar hemma efter jobbet.
Visningsdagen var faktiskt den första gången paret satte sin fot på Boholmarna. Trots att Magdalena är uppvuxen på Öland och Niclas i Kalmar, konstaterar hon och skakar på huvudet. Tidigare bodde de i Gamla varmbadhuset och efter att ha bott med havsutsikt visste de att det var något de inte ville förlora.
Från tomten har de byggt en trappsats rakt ned till havet
och en brygga sträcker sig ut i vattnet lite längre bort. En gästtuga och bastu
ska byggas i anslutning. Niclas badar mer än gärna men Magdalena föredrar helst
att slippa ta ett dopp i havet – tur att de också har en pool på terrassen!
Inredningsdrömmarna väcktes
Under 2019 började de rita på sitt drömhus, den lilla stuga som tidigare stått på tomten revs, och gräsmattan höjdes upp. Året därpå flyttade de in.
–
När vi flyttade in var jag föräldraledig med Stella.
Jag hade mycket tid att tänka och kom fram till att jag ville utbilda mig till
inredare.
Huset inreddes innan Magdalena påbörjade sina studier men den nya kunskapen hon fått har ännu inte fått henne att ångra något i hemmet. Eller kanske skulle hon vågat lite mer färg på väggarna när hon tänker efter. Samtidigt har hon en tydlig nisch hon vill ägna sig åt inom branschen – hållbarhet. Det är alltför många som använder sig av slit och släng-metoden.
– Satsa på något som håller i längden. Ös på med färg på sådant som går att byta ut. Jag har färg på blommor, handdukar, gardiner och liknande.
Blickar framåt
De har skapat ett hem som de kan leva i hela sitt liv i. De har satt in ramper för att deras hus ska anpassas till rullatorer i framtiden eller om ett ben skulle brytas. Att dra barnvagnen upp och ned på rampen har också varit himla smidigt. På taket har solceller installerats och de samlar vatten i regnvattentankar.
– Jag som är uppvuxen på Öland vet hur viktigt det är att hushålla med vattnet. Jag tycker det är viktigt att tänka på att framtiden. Många svär över att nybyggda hus måste vara handikappanpassade, men vad som helst kan ju faktiskt hända.
Om Magdalena ska sätta ord på sin inredningsstil beskrivs den bäst som skandinavisk. Hemmet är luftigt och med naturliga, gedigna materialval som syns genom kökets öländska kalksten och det tydliga mönstret av trä som går igen i bänkar, akustikpaneler och matbordsgruppen. Samma träslag. Magdalena skrattar och säger att hon är lite smått allergisk mot olika träslag.
De har inte behövt köpa särskilt mycket möbler å ena sidan
kan det tyckas märkligt när de tidigare bott i en lägenhet å andra sidan är det
fullt förståeligt då utomhus miljön bjuds in genom de stora fönstrena. Huset är
liksom i symbios med miljön utanför.
– Alla husets fönster och är skjutbara, säger Magdalena och tar ett kliv från sovrummet, ut på en av husets balkonger som sträcker sig längst med husväggen.
Magdalena tipsar
1. Skaffa en groventré och mycket förvaring. Det vill du ha leriga dagar eller om du liksom jag varit i stallet.
2. Tänk över det praktiska! Hur du kommer nyttja huset. Vi har bland annat en inglasad dörr direkt in till toaletten för man ska slippa gå in i huset med blöta badkläder under härliga pooldagar.
3. Skapa en naturlig bas och ös på med färg på det som går att byta ut.
4. Tänk långsiktigt! Vi placerade en toalett vägg i vägg med kontoret på nedervåningen – kanske blir det ett rum för någon av barnen när de blir äldre.
5. Hållbarheten! Se över om du kan installera exempelvis solceller. Speciellt i den tid vi lever i nu känns det extra bra att kunna vara självförsörjande inom vissa områden.
Foto: Emmi Roosling
Text: Maja Olsson