• Nytt Boende
  • Hemma hos
  • Inredning
  • Hus & Hem
  • Trädgård
  • Våra Mässor
  • Annonsera
  • Kontakt
  • Arkiv
Emilia Thor, November 4 2021

Drömvillan vid hamnen

I Räppe har Mimmi och Erik förvandlat ett renoveringsobjekt till ett riktigt drömhus. Med varsam hand har de plockat fram husets 30-talscharm och gett det nytt liv – med dova färger, mönstrade tapeter och ett och annat loppisfynd.

Det var inte konstigt att många vände i dörren på visningen av den gula 1930-tals villan i Räppe. Både golv, väggar och tak var sneda. Huset var inrökt och kallt, och i källaren hade en fågel tagit sig in och härjat runt. Skicket var helt enkelt väldigt eftersatt och det märktes att ingen hade bott här på länge, men det hindrade inte Mimmi Palmgren och Erik Björkqvist från att se potentialen.

–Jag tror att det här var en av Åkessons största visningar det året och det var säkert 70 par här och kollade. Vi var helt säkra på att priset skulle springa iväg och att det skulle vara omöjligt för oss att köpa det. Visst blev det en tuff budgivning, men det var inte supermånga intresserade i slutändan så vi fick möjligheten, säger Erik.

Framförallt så var det läget som lockade. Inte minst den egna bryggan och den fantastiska utsikten över hamnen och kanalen, som förr användes för ångbåtstrafik mellan sjöarna.

–Vi ville gärna bo en bit utanför Växjö, bort från stressen men ändå med närhet till stan. Så detta passade oss perfekt. Vi hade en dröm om att bo sjönära, men att det skulle bli så här nära och ändå så pass centralt hade vi aldrig kunnat föreställa oss, säger Mimmi.

Hon kommer ursprungligen från Mellbystrand i Halland, men stötte under en utekväll i Båstad på Växjösonen Erik. När hon var klar med sina studier i Umeå flyttade hon sedan ner till Erik i Växjö, som då bodde i ett 70-talshus som han själv hade totalrenoverat under fem års tid. Planerna var dock inte att bo kvar här för evigt utan ganska snabbt började de se sig om för ett nytt, gemensamt boende. Huset som de sedan föll för är från 1934 och tillhörde tidigare Eriks gamla svensklärare.

–Det är lite komiskt, men när jag var liten så var jag här och klippte gräset om somrarna. Huset ligger lite dolt, men eftersom jag varit här förut kände jag till det och misstänkte även att det snart skulle komma ut till försäljning. Så vi var beredda, säger Erik.

Eftersom huset var i så pass dåligt skick var det bara att riva ut allting och sedan börja bygga upp allt från grunden, med både väggar, golv och tak. Till en början var det fokus på nedervåningen och efter ett halvårs renovering kunde paret äntligen flytta in här julen 2019.  Då var det fortfarande väldigt primitivt, med säng i vardagsrummet, dusch i källaren och allmänt byggkaos, men det var ändå beboligt. Under 2020 färdigställde de sedan övervåningen med tre sovrum, ett badrum och en lyxig walk in closet. För Mimmi och Erik har det varit viktigt att plocka fram husets charm och lantliga stil, men ändå göra det till sitt eget med moderna inslag.

–Vi har försökt få in tidstypiska detaljer såsom klassiska lister, pärlspont, halvkaklade badrum och mönstrade tapeter. Jag tycker det är kul att gå på loppis och inreda med gamla möbler, men blandar gärna upp med moderna detaljer. Min mamma har en livsstilsbutik hemma på sin gård så där hämtar jag mycket inspiration och köper mycket inredning, säger Mimmi.

En av de första sakerna de bestämde sig för var att de ville ha ett grönt kök i lantlig stil. De fastnade för ett kök från Ikea, som de sedan valde att lackera om hos Växjö Lackering. Dels för att det skulle bli lite billigare än att köpa dyra luckor, men också för att få den exakta NCS-kulören man önskade. Samma sak gjorde de med badrummet nere, där kommoden lackades om i en gul nyans.

–Vi är oerhört nöjda med köket och att vi vågade köra på grönt. Idag är det ju ganska vanligt, men för två år sedan fanns det knappt inga gröna kök. Samma sak med badrummet, där vi ville ha en mjukare gul nyans som skulle passa bra ihop med den blommiga tapeten, säger Erik.

Just färg är något som varit viktigt för paret och de har noga valt ut lugna, harmoniska nyanser till alla rum. Flera av väggarna pryds även av blommiga tapeter, som passar bra in i husets stil. Exempelvis tapeten ”Mirabelle” från Midbec som finns i hallen och som är det första man möts av när man kliver in i huset.

–Erik var först lite skeptisk till tapeter, men när vi väl fick upp den första så gav det mersmak. Det ger huset karaktär och skapar en välkomnande känsla, vilket är viktigt för oss. Vi bjuder gärna in vänner och familj på besök, och vill att alla ska känna sig som hemma. Vi brukar till exempel lägga fram egna handdukar när vi får gäster, lite som på hotell, säger Mimmi.

Bortser man från lite badrummen, fönster- och takbyte samt lite måleriarbete, så har Erik och Mimmi gjort allting helt själva. Erik har ett stort intresse för att snickra och har växt upp i en familj där man ofta renoverade. Att han dessutom redan renoverat ett hus på egen hand gjorde också att han hade en del erfarenhet i bagaget.

–Jag tycker det är väldigt roligt med sådana här projekt, speciellt när man börjar se slutresultatet. Det är också kul när folk i byggbranschen säger att det är bra gjort, då vet man att det är på en hög nivå, säger Erik.

Vi bor här
Namn: Mimmi Palmgren, 31 år, och Erik Björkqvist, 34 år.
Bor: Villa från 1934, i Räppe utanför Växjö. Cirka 180 kvadratmeter stort.
Gör: Mimmi är socionom på ett HVB-hem samt driver enskild firma med fokus på inredning. Erik är säljare på ALT Hiss.
Intressen: Mimmi sysslar mycket med yoga, och utbildar sig just nu till hälso- och livsstilsterapeut. Gillar även inredning och trädgård. Erik gillar att hobbysnickra, kolla på hockey och bygger gärna lego-bilar som avslappning. Resor och skidåkning är ett gemensamt intresse.
Favoritplats i hemmet: Köket! Vi gillar att laga mat, men också att bara hänga här och umgås. Vi tycker om att köket är så stort och är supernöjda med den gröna färgen.
Favoritmöbel: Byrån i sovrummet – den ramar nog in stilen i hela huset. Vi har fått den av Mimmis mamma men vet inte om det är gammalt arvegods eller om hon hittat den i sin lada.
Kommer inte över tröskeln: Vi kan inte komma på någon specifik sak, men vi hade inte velat ha ett hem som endast var vitt, beige och grått. Vi gillar färg!
Instagram: @villan_vid_hamnen

Written by

Emilia Thor

Previous Hemma hos kaptenen
Next "Mitt kök är ett organiserat kaos"