Nyligen belönades
Christofer Johansson och hans Hotell Borgholm med en stjärna i Guide Michelin.
Men hur ser det egentligen ut i kockens egna kök? Jo, som ett ”organiserat
kaos” med alldeles för många köksredskap och självklart – vassa knivar!
Grattis till Michelinstjärnan, hur känns det?
–Det är fantastiskt roligt och bland det största man kan
vara med om som kock och restauratör. Extra kul med tanke på förutsättningarna
vi har haft under pandemin – att vi har kunnat hålla den höga nivån trots att
vi knappt har kunnat driva verksamheten som vanligt. Det betyder mycket för
oss, men också för platsen och regionen!
Hur bor du?
–Just nu bor jag i en lägenhet i Borgholm. Den är på 100
kvadrat så det räcker gott och väl för mig. Jag har ett stort intresse för
design, konst och foto och det speglar nog av sig hemma. Och precis som så
mycket annat i mitt liv så handlar hemmet om att omge sig med saker som jag
gillar och har en relation till.
Hur skulle du beskriva din stil?
–Jag gillar naturliga material och jordnära, dova toner såsom
svart, brunt, beige och rostfärgat. Egentligen är min lägenhet lite för vit,
men det är för att det är en hyresrätt och jag inte har möjlighet att måla om.
Vad gäller material så gillar jag olika metaller, ull, skinn och sten och
tycker också det är fint när man kombinerar olika träslag. Min stil hemma är
nog lite mer rå och industriell än den på hotellet och även en annan typ av möbler.
Jag gillar svensk samt dansk design och möbelformgivning, speciellt Mats
Theselius, Børge Mogensen och Hans J. Wegner.
Samlar du på något?
–Både ja och nej. Jag har inte något specifikt föremål jag
samlar på med syftet att samla på mig så mycket som möjligt, men jag samlar
gärna på mig upplevelser och prylar från olika besöksmål, restauranger eller
människor jag möter genom livet. Jag kan till exempel köpa med mig några
flaskor vin om jag varit hos en vinmakare eller på en restaurang, men inte för
att lagra hemma utan snarare för att kunna återuppleva den upplevelsen eller
minnet när jag kommer hem!
Hur ser det ut i ditt kök?
–Det är någon form av organiserat kaos med alldeles för
många köksprylar och verktyg. Jag gillar bland annat pannor och kärl i koppar, och
tycker det är otroligt vackert och klassiskt. Jag är mån om att äta gott hemma
men har inte jättemycket tid, så det blir oftast enkel mat, som en gryta som
sköter sig själv under dagen, eller fisk och skaldjur som inte kräver så mycket
tillagning. En av mina favoriträtter är kålpudding!
Vilket köksredskap kan du inte vara utan?
–Skärbrädan och kniven! Egentligen är kniven viktigast men
de två hänger ju ihop. Det är viktigt att skärbrädan har en ordentlig yta, att
den är tjock och stabil. Och kniven måste vara vass. Jag tycker att man ska
satsa på japanska hantverksknivar – själv har jag flera knivar från ett märke
som heter Masahiro. Sköter man dem rätt så kan man ha dem hela livet.
Säg tre saker som alltid finns i kylskåpet eller
skafferiet!
–Ägg. En otroligt mångfacetterad råvara som funkar till både
frukost, lunch och middag. Olivolja måste alltid finnas, och även lök. Det är
en grundsmaksättning i allt, från sås till grytor och fonder.
Christofer Johansson
Ålder: 35 år.
Familj: Jag bor själv, men har mina föräldrar och en
syster i Nossebro, där jag kommer från. Jag har även en bror i Trollhättan och
en syster i Kristianstad.
Gör: Vd och kreativ ledare på Hotell Borgholm.
Intressen: Golf och skidåkning – det är då jag
kopplar av.