Den öländska bloggaren och
Instagram-profilen Frida Svanberg inspirerar tusentals följare till en vegansk
livsstil. Under namnet Fridas vegobak delar hon med sig av läckra recept, men
också av personliga tankar och erfarenheter. Bland annat kring ätstörningarna
hon drabbades av när hon var 17 år.
Frida Svanberg är tvåbarnsmamman som enligt sig själv lever
ett helt vanligt ”Svensson-liv” i Färjestaden på Öland. Hon jobbar halvtid på
ett äldreboende och resten av tiden ägnar hon åt sina sociala kanaler där hon
gör succé. På drygt ett år har hon lyckats få över 22 000 följare på sitt
Instagramkonto ”Fridasvegobak”. Framgången tror hon ligger i att hon lyckades
hitta en nisch som var väldigt efterfrågad, men där få tidigare satsat.
–De flesta veganska recepten fokuserar på att det ska vara
nyttigt. Det har funnits få recept för dem som vill ha en hederlig fika, en
nygräddad bulle exempelvis. Jag bakar onyttiga recept, men byter ut animalier
som ägg och mjölk, säger Frida.
Intresset för bakning väcktes i tonåren, under tiden Frida
led av ätstörningar och tvingades till sjukskrivning. Faktum är att bakningen
blev en räddning – en slags terapi som har hjälpt henne mot ett friskare liv.
–Min farmor berättade om mindfulness och att jag borde hitta
något jag kan lägga tankarna på, som inte handlar om hur jag ser ut. Jag
bestämde mig för att baka en kaka och under tiden tänkte jag bara på hur jag la
ingredienserna i skålen. När jag var färdig med min muffin med glasyr var det
mer än bara en god kaka. Jag hade gjort något som var förbjudet i min
ätstörning och det gjorde mig starkare, säger Frida.
Att det blev just vegansk bakning har att göra med att
äldsta sonen Albin är allergisk mot mjölkprotein. Frida, som sedan tidigare var
vegetarian, började även utesluta ägg och mejerier eftersom hon ammade. En gång
i veckan la hon upp ett veganskt recept på sin dåvarande mammablogg och märkte
att dessa inlägg var extra populära. Det var då hon bestämde sig för att starta
ett Instagramkonto med fokus på bakning.
–I framtiden hoppas jag kunna ha det här som mitt
heltidsjobb. Och så vill jag gärna ge ut en bakbok. Jag är extremt envis och
målmedveten så jag är övertygad om att det kommer bli så, säger Frida.
De inlägg som går allra bäst är dock inte bilder på läckra
bakverk utan när Frida lägger upp bilder på sig själv och skriver personliga
tankar och reflektioner. Ofta handlar dem om hennes ätstörning, kroppshets och psykisk
hälsa.
–Det är så många kvinnor i samhället som mår dåligt, både äldre och yngre. Jag tror de ser mig som en inspirationskälla och gillar att jag är en genuin person, en helt vanlig tjej helt enkelt, säger Frida.
Hon går fortfarande i terapi för sin ätstörning men är betydligt friskare nu än för några år sedan. Idag smakar hon på alla recept och tar gärna en fika, något som var helt otänkbart förut. Det mesta hon bakar ger hon dock bort till vänner och familj eftersom det blir ganska mycket godsaker på en gång.
–På en dag tar jag kanske fram fyra recept, så man blir
ganska mätt på sötsaker. Men vissa saker, exempelvis chokladbollar äts upp
ganska snabbt här i huset, säger Frida.
Och chokladrecept är något som går väldigt bra bland
följarna också. Gärna maffiga bakverk som är fina att titta på men som man
egentligen inte orkar äta. Ett annat recept som varit väldigt uppmärksammat är
Fridas sockerkaksrecept.
–Det låter enkelt men är svårare än det ser ut att få till rätt konsistens. Bakning är en kemisk process och det funkar inte att bara lägga till eller ta bort ingredienser, man måste experimentera sig fram. Sockerkaksreceptet testade jag säkert 100 gånger innan det blev bra, säger Frida.
Frida Svanberg
Ålder: 25 år.
Bor: Färjestaden.
Familj: Sambo
Simon, barnen Albin 3 år, Elvin 2 år.
Instagram:
@Fridasvegobak
Blogg:
www.inspoguide.com/fridasvegobak
Favoritrecept:
Chokladbollar.
Alltid i
skafferiet/kylskåpet: Choklad, Oatly iKaffe, bananer.
Vegansk
chokladtårta med vit choklad- och mockakräm
Här delar Frida med sig av en magisk
chokladtårta för alla festliga tillfällen. Tycker man inte om kaffe kan man
ersätta det med en lika del vispgrädde.
Chokladbottnar
1,5
del kikärtsspad
3
dl strösocker
1 dl
potatismjöl
2,5
dl vetemjöl
1
dl kakao
2
tsk vaniljsocker
2
tsk bakpulver
0,5
tsk salt
100
g mjölkfritt margarin
1
dl växtbaserad matlagningsgrädde
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.
Vispa
kikärtsspad och strösocker till ett vitt skum. Det ska inte bli en marängsmet
utan bara vispas ihop lätt.
Blanda de torra ingredienserna i en skål.
Smält margarinet och blanda i grädden.
Blanda
ner de torra ingredienserna i kikärtsspadet. Tillsätt sedan margarinblandningen
och rör ihop till en jämn, klumpfri smet.
Häll smeten i en rund form, cirka 20 cm i diameter.
Grädda bottnen mitt i ugnen i cirka 70 minuter.
Låt tårtbottnen svalna helt i formen.
Smörkräm med
vit choklad
150
g mjölkfritt margarin (rumstempererat)
2
dl florsocker
80
g vegansk vit choklad
Gör så här:
Vispa
margarin och florsocker fluffigt. Det tar cirka 7 minuter i en assistent för
att få det riktigt bra.
Smält
chokladen i mikron eller över vattenbad och ringla ner den i smörkrämen
samtidigt som du vispar. Vispa ihop krämen så att all choklad fördelas jämnt.
Låt stå i rumstemperatur.
Smörkräm med
mockasmak
300
g mjölkfritt margarin (rumstempererat)
5
dl florsocker
2
msk kakao
2
msk kaffe
Gör så här:
Vispa
margarin och florsocker fluffigt. Det tar cirka 7 minuter i en assistent för
att få det riktigt bra.
Tillsätt kakao och kaffe, vispa ihop till en jämn
kräm.
Låt stå i rumstemperatur.
Montering
150
g choklad
1
tsk kokosolja
Bär
och riven mörk choklad till dekor
Gör så här:
Skär
tårtbottnen så du får tre delar. Lägg den ena delen på det fat du vill servera
tårtan på. För under små bitar av bakplåtspapper runt hela tårtans botten så
slipper du onödigt kladd när du spacklar.
Bred över smörkrämen med vit choklad men spara lite som du kan spritsa med.
Lägg på en ny tårtbotten och bred på cirka 1 del smörkräm med mockasmak.
Lägg
på den sista tårtbottnen och spackla sedan smörkräm med mockasmak runt om hela
tårtan.
Smält chokladen tillsammans med kokosoljan. Häll chokladen över tårtan och dra den försiktigt ner längs kanterna.
Spritsa smörkräm med vit choklad på toppen och dekorera sedan med färska bär och riven mörk choklad.