• Nytt Boende
  • Hemma hos
  • Inredning
  • Hus & Hem
  • Trädgård
  • Våra Mässor
  • Annonsera
  • Kontakt
  • Arkiv
Mårten Ekblad, September 11 2024

Äppeltider 

Det är dags för skörd! I trädgårdarna dignar träden av olika sorters frukt. Äpplen ska plockas med varsam hand och kan förvaras mörkt och svalt långt in på vintern. Och tur är väl det, för det är få frukter som går att göra så mycket gott av som just äpplen. Ut och plocka och ta del av höstens härligaste äppelrecept! 

Annie jobbar till vardags som redaktör på Nytt Boende, men älskar att baka och driver på fritiden bakkontot @annie.elvira på Instagram. Vill du baka fler av hennes recept, kika in där!   

Äppel- & Citronpaj  

Saftig och god blir denna paj där smakrika äpplen möter syrlig citron. Servera den ljummen med en klick lättvispad grädde. 

Pajdeg:
3 dl vetemjöl
150 g smör
1 tsk strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 ägg 

Fyllning:
4 medelstora äpplen
1 citron (skalet)
100 g rumsvarmt smör
2,5 dl strösocker
2 ägg 

Tillbehör:
Vispgrädde till servering
Florsocker till dekor 

Gör såhär:
Häll mjöl, kallt smör, socker och vaniljsocker i en skål och nyp ihop till en smulig massa. Tillsätt ägget och blanda snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen med lätt mjölade fingrar i en pajform, ca 24 cm i diameter. Låt vila i frysen i 30 min. Sätt ugnen på 225°. 

Tryck fast remsor med aluminiumfolie runt kanten på pajformens insida och förgrädda mitt i ugnen i 10 min. Ta sedan bort folien och grädda i ytterligare 5–10 min tills degen är svagt gyllenbrun.  

Dags att göra fyllningen! 
Riv äpplena, med skalet på, grovt på ett rivjärn. Krama ur saften ur de rivna äpplena och lägg äppelrivet åt sidan. Rör ihop rumsvarmt smör och socker tills det blir krämigt. Tillsätt äggen, ett i taget, och rör ihop till en smet. Skölj citronen noga i ljummet vatten och finriv skalet rakt ner i smeten. Rör sist ner de rivna äpplena. Häll fyllningen i pajskalet och grädda pajen mitt i ugnen i 20–30 min tills ytan blivit gyllenbrun.  

Sikta på florsocker och servera pajen ljummen med lättvispad grädde.  

Cheesecake i glas med äpple & crumble  
4 portioner 

Snabb, enkel och ljuvligt god dessert där alla moment går att förbereda. När gästerna har anlänt är det bara att montera ihop allt i vackra glas och servera!  

Crumble: 
50 g smör 
50 g havregryn 
50 g strösocker 
50 g vetemjöl 

Smörstekta äpplen:
2 äpplen 
2 msk strösocker 
1 tsk kanel 
25 g smör

Cheesecake: 
200 g cream cheese naturell 
1,5 dl vispgrädde 
0,5 dl florsocker 
2 tsk vaniljsocker 
1-2 msk pressad citronsaft  

Gör såhär:
Sätt ugnen på 200° och klä en plåt med bakplåtspapper.  Blanda smör, havregryn, socker och vetemjöl i en bunke och nyp ihop till smulor. Strö ut smulorna på plåten och rosta i ugnen cirka 15 minuter. Rör gärna ett par gånger för jämn färg. Låt svalna.  Skala, kärna ur och skär äpplena i små bitar. Stek i smör tills de är mjuka och strö över socker och kanel.  Blanda cream cheese, grädde, strösocker och vaniljsocker i en bunke. Vispa fluffigt med elvisp. Pressa citron och vispa ner saften lite i taget till önskad syrlighet, ca 1-2 msk.  Varva crumble, cheesecake och äpplen i portionsglas och servera. 

Äppelpaj med kanel & flingsalt  

Det finns nog inget bättre höstfika än just nygräddad äppelpaj! Det här är en enkel variant med en hint av flingsalt som höjer smakerna lite extra.  

Pajdeg: 
125 g smör 
1 dl strösocker 
2 dl vetemjöl 
1 tsk bakpulver 
0,5 tsk flingsalt (går att utesluta)  

Fyllning: 
7-8 äpplen (gärna en fast sort)
3 tsk socker 
1 tsk kanel 
1 krm flingsalt  

Till servering: 
Vaniljglass eller vaniljsås 

Gör såhär: 
Sätt ugnen på 200°. 
Skala äpplena och skär dem i bitar. Lägg bitarna i en pajform. Blanda kanel, socker och salt och strö över äppelbitarna. 
Arbeta ihop övriga ingredienser till pajdegen med fingrarna och tryck snabbt ihop till en fast deg. Forma degen till små plattor och täck över äppelbitarna. Grädda mitt i ugnen i ca 35–40 min.  Servera pajen ljummen med vaniljsås eller vaniljglass.  

Äppelmojito 
1 st 

Mojito med en twist! En fräsch och pigg drink med smak av mynta, lime och äpple. 

1 dl äppeljuice 
1 tsk strösocker 
4 cl ljus rom 
1 lime (juicen) 
1 dl bubbelvatten 
Några kvistar mynta 
Is 

Till dekoration: 
1 msk socker 
1 tsk kanel 
Äpple (skivat i tunna båtar) 
Mynta 

Gör såhär:
Pressa limen och blanda limesaften med strösocker och rom. Lägg i mynta och mosa den lite. Häll till sist i äppeljuice och bubbelvatten. 

 Blanda socker och kanel på ett fat. Ta ett glas och gnid in kanten med lite limesaft och doppa glaset i socker- och kanelblandningen. Lägg i is och häll över drinken. Toppa med äppelskivor och några myntablad. 

Det går även jättebra att göra drinken utan alkohol!


Recept, styling & foto: Annie Skarpnord 

 

Written by

Mårten Ekblad

Tags

Previous Konstnären Markus Åkesson: ”Mina mönster är ett sätt att berätta en historia”
Next Skördetid & byte av årstid