• Nytt Boende
  • Hemma hos
  • Inredning
  • Hus & Hem
  • Trädgård
  • Våra Mässor
  • Annonsera
  • Kontakt
  • Arkiv

–Det var långt ifrån drömhuset, berättar Marika om sin spontana reaktion när fästmannen Victor visade henne huset på Pontuz Löfgrens hemsida.

Paret hade tittat på hus i över ett år och varit med i budgivningar när huset i Rinkabyholm kom ut på marknaden.

–Jag tyckte att det var alldeles för modernt. Jag ville ha mer Madicken-stil och ville inte ens åka och titta på det, säger Marika.

Men trångboddheten som rådde i lägenheten i centrala Kalmar på andra våningen utan hiss gjorde ändå att hon åkte och tittade på det. Väl på plats såg hon husets potential och gjorde en helomvändning. Planlösningen var öppen med gott om plats för dem och barnen, och de la ett bud utan att Victor som var på resande fot ens hunnit se det. I mars tidigare i år flyttade de in i huset på 204 kvadratmeter och inledde med att måla om alla väggarna invändigt, både uppe och nere. Under försommaren har de byggt ett staket runt poolen, och näst på tur i listan med planer för huset är att barnsäkra ytterligare för yngsta sonen som precis lärt sig att gå. På önskelistan står även ett bygge av två pergolas och ett växthus. Planerna tar dock inte slut där, utan under kommande år väntar en utvändig husmålning, anläggning av trädgård samt att bygga en utedusch vid sidan av poolen, kantad av armeringsjärn med klätterväxter.

Inredningsfrun

Hemma hos Marika Axén och Victor Smide i Rinkabyholm är det altanen som är favoritplatsen från morgon till kväll under sommarmånaderna. Den ombonade uteplatsen med poolen i söderläge inbjuder till måltider, umgänge och vila, och kantas av blommor och blickfång i alla väderstreck. Men det var nära att det inte blev något över huvud taget.

TEXT OCH FOTO: HELENA ELM

FAKTA
Här bor: Marika Axén och Victor Smide med de tre barnen William 9, Oliwer 7 och Edward 1.
Yrke: Marika är mammaledig till och med september, Victor jobbar som IT-konsult.
Bor: I ett hus byggt 2010 i Rinkabyholm.
Instagramkonto: @inredningsfrun
Blogg: inredningsfrun.wordpress.com/‍‍

INRED UTEPLATSEN SOM

Att Marika har många idéer om hur man skapar ett vackert hem och en inbjudande uteplats råder det ingen tvekan om. På sin populära blogg ”I huvudet på inredningsfrun” och på Instagramkontot @inredningsfrun ger hon dagligen inspiration till sina tusentals följare. De inlägg som ger allra bäst respons är de där hon tipsar om hur man med befintliga medel kan skapa vackra miljöer, något som också har givit henne allt fler uppdrag inom homestyling. Så här års är inredningstips för uteplatser och altaner särskilt populära.

Marika har byggt upp familjens uteplats i fyra sektioner; kryddlandet utanför köket med odlingslådor och kvällssol, den skuggiga eftermiddagsloungen med tunna, svepande gardiner och bekväma fåtöljer, det soliga poolområdet och middagshörnan där solen lyser på morgonen och det är skugga på kvällen.

–Anpassa uteplatsen efter dina intressen. Är du soldyrkare eller sitter du hellre i skuggan? Inred din uteplats efter det. Och våga tänka som inomhus, fast utomhus. Det går att möblera likadant ute som inne. Ställ ut en dynbox och plocka in dynorna och filtarna nattetid, tipsar Marika

MARIKAS FEM BÄSTA TIPS FÖR EN VACKER UTEPLATS

1. Klumpa ihop saker och skapa sektioner. Det är alltid lättare att inreda en liten yta, och varje sektion blir ett blickfång i sig. Dessutom blir det lättare att vattna.

2. På altanen funkar allt som är för slitet för att använda inomhus. Rensa! Kanske har du någon gammal pinnstol i garaget som du kan använda som piedestal för en blomkruka? Plocka fram det som finns och gör det bästa av det.

3. Kan du återvinna perenner? Gör det, och våga tänka utanför boxen. Till exempel har IKEA vita papperskorgar för 10 kr/st som ser ut precis som krukor, ett billigt alternativ mot nya, dyra krukor om du inte har så många krukor du behöver.

4. Våga tänka lampor! Idag finns många solcellsalternativ, och även uppladdningsbara lampor som tål fukt som man laddar med usb-kabel.

5. Har du en kantstött serveringsskål? Fyll den med vatten, lägg i blommor och ställ på bordet.