• Nytt Boende
  • Hemma hos
  • Inredning
  • Hus & Hem
  • Trädgård
  • Våra Mässor
  • Annonsera
  • Kontakt
  • Arkiv

Helena Elm har drivit matbloggen ”Bara en kaka till” i tio år. Visst dyker det upp recept på kakor då och då, men namnet syftar först och främst på hennes dåliga karaktär varje gång det ställs fram något sött. För det mesta lägger hon upp recept på enkel vardagsmat - pasta är en stor favorit.

–Jag är en riktig pastasnobb och det står jag för. Det är jättestor skillnad på den här pastan och vanlig ”ful-pasta”, skrattar Helena Elm och visar upp förrådet med sin favoritpasta.

Sedan Ica slutade sälja pastan från märket De Cecco köper hon sin pasta från nätet och säkert 30 paket åt gången. Den förvaras sedan i rekvisita-förrådet och ligger i tryggt förvar bland tallrikar, uppläggningsfat, glas och bestick. Här finns även gamla trädörrar, trälådor och marmorskivor som används som bakgrund när Helena och hennes man Olof fotar matbilder till bloggen.  

–Det har hänt jättemycket sedan jag startade bloggen för tio år sedan. Då kunde man bara fota ett fläsklägg rakt upp och ner. Idag ställs mycket högre krav på bilderna och vi lägger ner mycket tid på att hitta på recept, styla, fota och retuschera, berättar Helena. När de fotar matbilderna brukar de bygga upp en liten studio på golvet, mitt bland leksaker och allmänt vardagsstök.

–Oftast försöker vi fota när barnen sover. Det är inte så roligt när man har ställt fram allting och så kommer någon och kastar lego i maten. Sen vill vi inte att det ska ta så mycket tid från barnen heller, säger Helena.

De bor i ett villaområde i Färjestaden, i en klassisk 1970-talsvilla med mexitegel, gillestuga och bruna fönsterkarmar. Ja, de flesta skulle nog beskriva det som ett helt vanligt Svensson-hus.

–Ibland tänker vi att det skulle vara trevligt att bo på någon mysig bygata, men vi tycker att det är väldigt trevligt här och trivs så bra i vårt hus. Vi tycker väldigt mycket om den öppna spisen, ljusinsläppet från de stora fönstren och vår walk-in closet. Sen är det väldigt trafiksäkert för barnen eftersom huset är beläget längst in på en återvändsgränd, säger Helena.

 

Att det finns ett stort matintresse hos familjen Elm syns tydligt. Hemma i 1970-talsvillan i Färjestaden pryds väggarna av färggranna matbilder, i gillestugan bryggs det öl och i skåpen är varenda hylla fylld till bredden av glas, porslin och allsköns uppläggningsfat.

Helena är uppvuxen i Färjestaden och efter att ha bott utomlands under flera år blev längtan hem till Öland för stor. Huset var det första eller andra hon och Olof kollade på och de bestämde sig ganska snabbt att det här var deras hus. Nu har de bott här i tio år.

–Vi har inte ångrat oss en sekund. Vi gillar verkligen Öland, här finns allt man kan önska sig och det är nästan som att komma utomlands. Sen har det hänt väldigt mycket i Färjestaden de senaste åren och det har börjat poppa upp en massa trevliga caféer och restauranger, säger Helena.

Det krävs en hel del jobb för att få till en snygg matbild. Tillhör man en småbarnsfamilj får man också vara bereddpå att trängas bland både leksaker och hundar.  

HELENA ELM
Ålder: 37 år.
Bor: 1970-talsvilla i Färjestaden.
Familj: Gift med fotografen Olof. Barnen Lily 4 år, Evelyn 2 år och hunden Bally.
Gör: Jobbar som marknadsansvarig på ett företag som tillverkar avvattningsprodukter i rostfritt stål. Sen driver jag ett eget företag som bland annat innehåller bloggen baraenkakatill.se. Jag är även matskribent för olika tidningar och tar fram recept och bilder.
Intressen: Mat.
Favoritplats i hemmet: Köket.
Favoriträtt: Min fredagspasta.
Alltid i kylskåpet: Parmesanost, mjölk till barnen, grädde, smör och ägg. Det ska alltid gå att baka en kaka eller göra en pastarätt.
Blogg: baraenkakatill.se
Instagram: baraenkakatill

NYTT BOENDE KNACKAR PÅ HEMMA HOS MATBLOGGAREN

Helena Elm

TEXT: EMILIA THOR, FOTO: OLOF ELM, FILM: SAM SOHLBERG

I källaren har Olof sin ”man cave”. Här brygger han öl, mekar med mopeden och redigerar foton.

Det krävs en hel del  för att få till en snygg matbild. I en småbarnsfamilj får man också vara beredd på att trängas bland både leksaker och hundar.

I rekvisita-skåpet förvarar Helena glas och porslin som hon använder när hon stylar och fotograferar sina recept.