• Nytt Boende
  • Hemma hos
  • Inredning
  • Hus & Hem
  • Trädgård
  • Våra Mässor
  • Annonsera
  • Kontakt
  • Arkiv
Emilia Thor, February 8 2023

Vår i orangeriet

Det är fortfarande kallt men det blommar i orangeriet. Floristen och blomsterinspiratören Malin Björkholm på Öland förbereder sig inför våren.

Likt namnet orangeri, som härstammar från franskan och ordet apelsin, förvarar Malin sina citrusträd i orangeriet på sommaren. På 1500-talet blev orangeriet ett populärt fenomen vid europeiska slottsträdgårdar för övervintring växter. Både då och nu är det framför allt medelhavsväxter som får ta plats i det ofta uppvärmda orangeriet. Gränsen mellan växthus och orangeri beskriver Malin som hårfin, om golvet utgörs av en ljuten golvplatta klassas det som ett orangeri.

Berätta om ditt orangeri!
–Vi byggde det själva för drygt sju år sedan med hjälp av bland annat gamla fönster. Den är på 15 kvadrat och jag har inget hjälpmedel som reglerar temperaturen eller liknande. Jag använder det till arbetsplats, framförallt under vintern, och som social plats under resten av året. Orangeriet är uppdelat i två delar, en soffgrupp och en matplats. Många av de bilder jag visar på mina sociala kanaler är tagna här ute.

Vad har du i orangeriet just nu?
–Nu är det mycket vårlökar och vårblommor, det är i princip det enda som klarar sig. I trädgården har jag planerat perenner i krukor som klarar sig utomhus i trädgården året runt. Jag har också kvistar och kransar som klarar kylan i min trädgård.

Hur förbereder du dig för våren?
–Jag kan bli bättre på att vara ute i tid. De flesta eftertraktade fröerna tar slut redan i december eller januari. Sedan fylls de givetvis på men då tar de ofta slut lika snabbt. När det kommer till val av fröer dras jag till ljusa toner som vitt och aprikos och mörka färger på blommorna. Jag har svårt för starka färger och köper aldrig blommor i till exempel gult, rött, rosa och blått. Hela min trädgård består mest av grönt med vita eller mörka blommor i kruka. Till mina buketter och arrangemang föredrar jag mjuka eller lite ”smutsiga” färger


Malin Björkholm
Florist, blomsterinspiratör och bloggare som bor i Färjestaden på Öland. Inspirerar många trädgårds- och blomsterälskare via hennes Instagramkonto @malin.bjorkholm.


 

Written by

Emilia Thor

Previous Jul i kyrkbyn
Next Vindsvåningen i Växjö