• Nytt Boende
  • Hemma hos
  • Inredning
  • Hus & Hem
  • Trädgård
  • Våra Mässor
  • Annonsera
  • Kontakt
  • Arkiv
Nytt Boende, December 19 2022

Jul i kyrkbyn

När Nytt Boende besöker paret Halldén i deras gröna trähus som ligger längs Kyrkvägen i Mörbylånga, har rosorna längs med uppfarten sedan länge tackat för sig och rimfrosten klär in de gamla fönstren i en gammaldags jul utan dess like. I de gamla kakelugnarna eldas det i för fullt och i omsorgsfullt valda hörn av de noggrant renoverade huset har det julpyntats.

 Terése är uppväxt på Dunö utanför Kalmar vilket gjort att besökte paret ofta Öland för att beskåda fåglar på Alvaret. När paret väntade deras första barn flyttade de från Stockholm för att få en lugnare miljö för familjen. Under de senaste åren har de renoverat för att återskapa husets gamla charm. Det första paret gjorde var att sätta in luftvärmepumpar och element. Dessa ”fula” detaljer är ett nödvändigt ont och är ovärderligt när man bor i ett gammalt hus med mycket drag.

–Sen har vi målat om och tapetserat i samtliga rum. Vi ha även satt in nya dörrar på fram- och baksida. Sedan har vi renoverat fönster, vilket har varit viktigt ur energisynpunkt, säger Erik.

Erik och Terése beskriver sin inredningsstil som lättsam, ”Waldorfig” sommarhusinredning. Favoritmöbeln är ett väggskåp ritat av Carl Malmsten som Liselotte Malmsten målat samt taklampan ”Kvarnen” ritad av Erik Asmussen. Bland alla gamla ting hittar man designklassiker från bland annat Bruno Mathsson och Svenskt Tenn. Den rosa ljusstaken är ett loppisfynd som de målat om. Den vackra gamla grenen som är uppsatt i taket är pyntad med flera små julhängen i tenn från Svenskt Tenn. På golvet står gamla julbockar och de aprikosa amaryllisarna, som är vackert utplacerade i små vaser, lyser upp bland de röda detaljerna. Röda ullplädar och fårskinnsfällar skapar både värme till hemmet och till familjen. På en av matsalsstolarna hänger en vacker gammal halmstjärna.

–Det viktigaste är att alla är samlade. Det låter obeskrivligt töntigt, men så är det. Men det är väldigt klassiskt. Mycket inspiration kommer från barndomen, exempelvis Anna Bergenströms bok Vinterns goda ting. Så lite stress som det nu går med två små barn, ler Terése.

I år firar Erik och Terése jul med familjen. De har införskaffat ett nytt Carl Malmsten-bord med tre iläggsskivor så att alla ska få plats. Fokuset ligger på mat, att elda utomhus och julotta på juldagen.

–Men främst handlar det om att barnen ska ha kul, säger de samstämmigt.

3 TIPS för att fixa Halldénsk julstäming

·       Skapa små landskap i fönster och på stora fat (mossa, kottar, växter osv.)

·       Bind egna kransar som är jättefint att hänga från taket över till exempel matbodar.

·       Våga blanda nytt och gammalt. Hittar du en fin ljusstake på loppis, måla om den i en färg som passar ditt hem.

Text & Foto: Marika Axén

 

Written by

Nytt Boende

Tags

Previous Med utsikt över Blå Jungfrun
Next Vår i orangeriet