Han drev en av Kalmars
mest framgångsrika restauranger men valde att lägga kockrocken på hyllan. Nu är
Magnus Wahlström tillbaka i köket och det med buller och bång. Nyligen kammade
han hem första plats i Kalmarduellen och är därmed stadens regerande
mästerkock.
Matintresset kom redan som barn när Magnus Wahlström hängde
i farmor Alice och Mormor Annas kök. Här fick han lära sig om hederlig gammal
husmanskost och Magnus minns särskilt alla söndagsstekar som han och familjen
åt tillsammans. Första sommarjobben var hos Kurre på Kalmar Golfrestaurang och
i köket på Stensbergs servicehem, och när det var dags för gymnasiet föll valet
på hotell- och restauranglinjen. Därefter väntade några år i kök, både i Växjö
och Halmstad, innan Magnus fick nog och kände sig redo för något nytt.
–I december 1999 sitter jag på ”Lilla Helfwetet” i Halmstad
med storslagna drömmar inför det nya milleniet. På nyårsafton åker jag hem till
Kalmar och bestämmer mig för att öppna restaurang – tre månader senare sitter jag
med Calmar Hamnkrog i famnen, säger Magnus.
Vid den här tiden hade Hamnkrogen sett sina bästa dagar och
Magnus och hans kollegor arbetade hårt för att få den på fötter igen. Ganska
snabbt blev restaurangen ett av stans flaggskepp och det är många Kalmarbor som
suttit här och njutit av en bit mat, samtidigt som de blickat ut över
Kalmarsund. Sju år räckte dock för Magnus innan han bestämde sig för att lägga
kockrocken på hyllan.
–Istället blev jag säljare inom restaurangbranschen, tjänade
pengar och var ledig om kvällarna – ett riktigt gött liv. Hade inte pandemin
kommit i vägen hade jag nog varit säljare fortfarande, säger Magnus.
Han hade lämnat jobbet och tänkt skaffa ett nytt, men det var svårt i pandemitider. Istället fick han tips om restaurang Zegel, på andra sidan gästhamnen, och det var svårt att stå emot. Lokalerna renoverades och man bestämde sig för att servera Kalmars bästa lunch, men att öppna restaurang mitt i en pandemi är verkligen att börja i uppförsbacke.
–Vi var permitterade från dag ett och hade en dagskassa på
fem tusen. Sedan kom kriget med höjda mat- och elpriser vilket har varit en
jätteutmaning. Samtidigt fortsätter Kalmarborna att unna sig lunch och det är
vi jätteglada för. Utan dem hade det inte gått, säger Magnus.
Tre år efter öppning har han bestämt sig för att storsatsa
och just nu byggs köket ut och innergården håller på att förvandlas till en
plats för härligt sommarhäng med kvällssol, drinkar och god mat. Det blir en
stor uteservering och i mitten kommer de stå en utebar i rostig cortenplåt som
får sätta stilen. Tanken är att köra kvällsöppet under sommaren, kanske ha
någon temakväll med livemusik. Maten är dock alltid i fokus och Magnus gillar
att inspireras av olika matkulturer och ställen han besökt.
–Kalmar
som restaurangstad skulle kunna vara bättre om man jämför med exempelvis Växjö
som har ett mycket bredare utbud. Det är klart att det finns bra restauranger
här, men det måste hända något. Vi kan inte bygga en restaurangkultur kring
hamburgare, säger Magnus.
För att skapa en hype kring restaurang-Kalmar lanserades
Kalmarduellen. Under våren har vi kunnat följa kockar från fyra olika
restauranger tävla i matlagning som sedan bedömts av en stjärnspäckad jury
bestående av Karin Fransson, Robert Gustafsson och Sven Ekberg. Efter en
svettig kamp var det ingen mindre än Magnus Wahlström som kammade hem den ärofyllda
förstaplatsen.
–Det är såklart jätteroligt – ett kvitto på att det man gör
är bra. Vi var lite tveksamma när vi öppnade Zegel för tre år sedan men när man
får sån här feedback förstår man att det är detta man ska syssla med, säger
Magnus.
Han valde att laga vildsvin med asiatiska smaker till
förrätt, torskrygg med jordärtskockspuré och hasselnötssmör till huvudrätt och som
avslutning en chokladkräm med inkokt gråpäron och hallon. Men vad var då hemligheten?
–Att det var ”håll käften-gott”, som jag också säger en
miljon gånger i sändningen, haha. Det är samma sak som när jag lagar lunch,
varje tallrik måste smaka bra. Man kan göra det svårt och konstigt med en massa
lullull, men det viktigaste är att det är gott, säger Magnus.
Tävlingen var också ett sätt att lyfta upp branschen och
locka dit nya förmågor. För att lyckas med detta måste man dock ta ett
helhetsgrepp och förändra arbetsvillkoren menar Magnus. Det är ett tufft jobb
och många gånger är det svårt att kombinera med familjeliv och
fritidsintressen.
–Någonstans måste vi få restaurangbranschen att bli ett
seriöst arbete. Vi måste också få ha normala arbetstider, kunna vabba och ha
semester. Det viktigaste jag har är min familj och de är också min drivkraft.
Mitt mål är att skapa en arbetsplats som gör att jag kan umgås med familjen så
mycket det bara går. Än är vi bara i uppstarten men den börjar växa fram, säger
Magnus.
Magnus Wahlström
Ålder: 52 år.
Gör: Krögare på Restaurang Zegel som ligger i Kalmar
gästhamn.
Bor: Lindsdal.
Familj: Frun Rebecka, sönerna Frans, 17 år och
Herman, 14 år. Katterna Lena och Ulf samt två ödlor.
Intressen: Familjen, fotboll (Kalmar FF) och innebandy (CL98IC). Är även
hjälptränare för Hermans innebandylag
Favoritmat: Kroppkakor kan vara brutalt gott ibland.
Bästa köksredskapet: Salt- och pepparkaret.
Kändis jag gärna skulle bjuda på middag: Bruce
Springsteen.
Text: Emilia Thor
Foto: Ludvig Gropp