• Nytt Boende
  • Hemma hos
  • Inredning
  • Hus & Hem
  • Trädgård
  • Våra Mässor
  • Annonsera
  • Kontakt
  • Arkiv
Richard Grönlund, May 8 2023

På första parkett

De senaste åren har Fredriksskans förvandlats till ett nytt kvarter. På det som en gång var B- och C-plan står nu Brf Supporten klar – ett exklusivt boende på första parkett.

Gunilla och Christer Rosén bodde tidigare på Ängö. De trivdes fantastiskt bra i sin 60-talsvilla men kände att det var dags för ett mer bekvämt boende, utan trappor och trädgård att sköta om. När de fick nys om att det skulle bli bostäder på Fredriksskans tog de kontakt med Pontuz Löfgren och det dröjde inte länge innan Gunilla och Christer hade bestämt sig – här skulle de vilja bo.

–Framförallt var det läget som lockade oss, med promenadavstånd till stan och närhet till vattnet. Vi gillade också arkitekturen på huset och lägenhetens planlösning. Att vi har fönster på tre håll ger ett fint ljusinsläpp och det är värt mycket, berättar Christer.

När Nytt Boende kommer på besök har paret bara bott i sin nya lägenhet i en månad, men har redan kommit i ordning och bott in sig. Ibland kan det vara svårt att få till en ombonad känsla i nyproducerade lägenheter men Gunilla och Christer har lyckats bra. I hemmet blandas moderna designklassiker med lite äldre trämöbler och på väggarna hänger tavlor från olika konstnärer. Det märks att de har ett intresse för konst och design, och trots att de flyttat från 200 till 122 kvadratmeter har de fått plats med sina favoriter.

–Vi gillar klassisk design som Bruno Mathsson och Alvar Aalto. Min pappa hade en träindustri så vi har också några nostalgimöbler därifrån, bland annat av formgivaren Kerstin Hörlin-Holmquist, säger Gunilla.

Själva lägenheterna i Brf Supporten sticker också ut designmässigt, både när det gäller arkitektur och materialval. Fasaderna är klädda med kalksten och naturligt åldrande trä, och på den mysiga innergården ligger en vacker stenläggning på marken. Framåt våren och sommaren kommer innergården också bäddas in i grönska i form av klättrande växter som ska planteras i odlingslådor nedanför balkongerna. Högst upp i huset finns också en gemensam takterrass där man kan umgås, njuta av utsikten över Malmfjärden eller koppla av i någon av solsängarna. Även invändigt håller lägenheterna högsta klass med stora fönster, vackra trägolv och kalkstensgolv i entrén. Alla köpare har också kunnat göra olika tillval, exempelvis när det gäller badrum och kök. Gunilla och Christer valde bland annat att uppdatera köket till ett grått Kvänum-kök med inbyggda vitvaror och en vacker bänkskiva i Ölandssten.

–Vi trivs jättebra, det blev nästan bättre än vi föreställt oss. Vi var lite rädda att det skulle kännas trångt, men det gör det inte. Det är ett väldigt praktiskt boende och är jätteskönt att kunna ta hissen ner till källaren där vi har bilen och cyklarna. En bonus är att det finns en gästlägenhet i huset – det är perfekt när vi har barn och barnbarn på besök, säger Christer.

Gunilla i favoritfåtöljen Ägget.

Vi bor här
Namn: Gunilla och Christer Rosén, båda 77 år.
Lägenheten: En fyra (från början en femma) på 122 kvm i Brf Supporten på Fredriksskans, Kalmar.
Familj: Två utflugna barn i Stockholm respektive Malmö, samt barnbarn.
Gör: Pensionärer. Gunilla arbetade tidigare som tandläkare medan Christer var chefsläkare på Länssjukhuset.
Intressen: Det mesta som har med kultur, konst och litteratur att göra. Gunilla är även engagerad i föreningen Zonta och Christer har ett stort intresse för vin.
Favoritplats i hemmet: Vardagsrumshörnan med fåtöljer, bland annat med favoritfåtöljen ”Ägget”, designad av Arne Jacobsen.

3 frågor

…till Christer Lennartsson, projektledare på Projektbyggaren, en av delägarna i Grenåli som står bakom Brf Supporten.

Berätta lite om Brf Supporten!
–Redan 2015 började det pratas om att det skulle bli bostäder på Fredriksskans och så småningom utlystes en markanvisningstävling. Vi var då fyra parter (LW Fastigheter, Multibygg, ML i Kalmar och Projektbyggaren) som bildade Grenåli och bestämde oss för att tävla, och till vår hjälp tog vi Marge Arkitekter i Stockholm. Vi trodde stenhårt på vår idé men vi tävlade mot stora aktörer så det kändes såklart jätteroligt när vi vann två av fem områden. Ett område kom att bli 47 stycken hyreslägenheter samt tre affärslokaler som LW Fastigheter nu förvaltar och ett område kom att bli Brf Supporten med 49 stycken bostadsrätter. De flesta är redan sålda och inflyttade men det finns fortfarande några lägenheter kvar till försäljning.

Vad är mest unikt med dessa lägenheter?
–Jag skulle säga att formspråket är väldigt spännande, inte minst den vackra innergårdsmiljön med kalkstensläggningen på marken. Husen har också kalkstensfasader och det är första gången jag jobbar med det. En skiva väger 20-25 kilo, så det är lite speciellt. Det finns heller inga vanliga fönster utan vi har endast arbetat med stora fönsterdörrar. Tanken är att det ska matcha Stagneliusskolans stora fönster här intill. Sedan är ju läget väldigt unikt i sig, nära stan och nära vattnet.

Blev det som du hade tänkt dig?
–Bättre! Jag och min fru Eva har köpt lägenhet här när vi såg hur bra det skulle bli. Vi har fått väldigt fin respons från både boende och folk i branschen. Det klart att vi stött på utmaningar, först med pandemin och sedan kriget i Ukraina som bland annat orsakade problem med leveranser och ökade materialkostnader. Men vi i Grenåli har varit ett väldigt bra lag som lirat boll och haft kul längs vägen!


Text: Emilia Thor
Foto: Ludvig Gropp

 

Written by

Richard Grönlund

Previous Tillbaka i köket
Next Sextiotalspärlan på Stensö