• Nytt Boende
  • Hemma hos
  • Inredning
  • Hus & Hem
  • Trädgård
  • Våra Mässor
  • Annonsera
  • Kontakt
  • Arkiv
Richard Grönlund, February 20 2023

Ta i trä!

Lisa Petterström och Philip Rosqvist var på jakt efter gammalt hus men bestämde sig till slut för att bygga nytt. Resultatet blev ett egenritat hus i modern stil, med en flirt av 60-talets arkitektur och massor av plywood.

Det första som slår en när man kliver in i den nybyggda villan är den otroliga rymden och takhöjden på imponerande fyra meter. Tittar man rakt fram möts man också av ett stort fyrkantigt fönster och utsikten över ett gäng öländska trädtoppar. Det är som att vi är ett med naturen men faktum är att vi befinner oss mitt i ett av Färjestadens nya villakvarter. Runt omkring har det de senaste åren ploppat upp nya hus i alla möjliga modeller. Lisa och Philips är ett av dem, men också ett väldigt speciellt. Lisa har nämligen ritat det helt själv, med hjälp av en konstruktör.

–Vi letade hus i två år och tittade på många renoveringsobjekt innan vi köpte den här tomten. Med tanke på vår målbild kom vi fram till att det nog både skulle bli bättre och billigare att bygga nytt. Och eftersom ingen av oss är speciellt händig så tänker vi att det också är väldigt praktiskt, säger Lisa.

Under hennes tonår köpte Lisas föräldrar ett 60-talshus och hennes hjärta klappar lite extra för den tidens arkitektur. När hon fick möjligheten att rita sitt eget hus ville hon gärna få in den känslan.

–Jag gillar moderna hus men med en liten flirt av 60-tal. Det är fint när det är avskalat men jag vill att det ska finnas en varm känsla, gärna med mycket trä och andra naturmaterial, säger Lisa.

Och att hon gillar trä går inte att ta miste på. Både väggar, tak och kök är täckta med plywood som är behandlat med vaxolja i två lager. Att det blev just plywood var dock inte bestämt från början, utan var något som dök upp längs resans gång.

–När vi var på besök på bygget så insåg vi att huset var mycket större än vi föreställt oss och det kändes som att gå in i en lagerlokal. Då kom vi på att vi kunde sätta plywood i taket och det var faktiskt inte dyrare än att måla och spackla, säger Lisa.

Att köket skulle vara i trä var självklart och efter att ha kikat på flera olika varianter föll valet slutligen på Ikea-köksstommar och specialtillverkade fronter, också de i plywood. Till sin hjälp tog paret den lokala möbelsnickaren Johannes Lindgren i Mörbylånga och han har även byggt hyllor, sängbord och platsbyggda sittbänkar av spillmaterial från taket.

–I ett sånt här hus blir köket väldigt centralt så vi ville att det skulle ta för sig. Vi älskar att bjuda hem folk så vi har satsat mycket på de sociala ytorna. Vår förhoppning är att vårt hus ska bli en samlingspunkt för vänner och familj, säger Lisa.

Köket är verkligen husets hjärta och det första man möts av när man passerat hallen. Det är en öppen planlösning mellan kök och vardagsrum men ändå en tydlig uppdelning av kök, matplats och soffhörna. I anslutning till de sociala ytorna finns tre sovrum, ett kontor, två badrum och en tvättstuga. Det är Lisa som ritat planlösningen och också hon som varit drivande i hela byggprocessen och tagit alla beslut. Själva bygget lämnade de dock över åt hantverkare på totalentreprenad.

–Vår deal var att ”om vi ska bygga hus så är det mitt ansvar”. Det är också ett tips och något jag rekommenderar andra par. Jag tycker det är skönt att kunna styra utan att Philip ska gå in och peta i allting, men alla snickare trodde jag var ensamstående, skrattar Lisa.

Medan hon har ett intresse för hus, hem och inredning har Philip istället ett brinnande intresse för sport, i synnerhet fotboll. Det finns dock en hel del likheter där emellan menar Philip.

–När jag håller på att planera en laguppställning kan Lisa planera bokhyllan och vilka saker som ska stå var för att det ska funka bra. Egentligen har vi samma tänk men med helt olika intressen. Och båda frågar varandra ”hur svårt kan det vara?”, säger Philip.

Fakta
Huset: 156 kvm nybyggd villa i Färjestaden på Öland.
Vi bor här: Lisa Petterström, 28 år och Philip Rosqvist, 32 år tillsammans med dottern Signe som föddes i september 2022.
Gör: Lisa är fotograf och stylist på Pontuz Löfgren AB. Philip är idrottskonsulent på RF-SISU Småland.
Intressen: Lisa gillar inredning, mat och dryck. Philip gillar ”fotboll i första hand och idrott i andra hand”. Båda har ett gemensamt intresse för middagar med vänner.
Vad är ni mest nöjda med i huset: Rymden och planlösningen. Varje gång man öppnar dörren så tänker man ”vad trevligt att komma hem”.
Favoritmöbel: Lisa är svag för belysning och två favoriter är ”PH-lampan” av Louis Poulsen och bordslampan ”Pukeberg” från Zero. Philips favorit är ”Y-stolarna”, formgivna av Hans J Wegner.
Tre saker som alltid finns i kylskåpet: Mjölk, smör och en flaska cava.
Kommer inte över tröskeln: En lila orkidé i kruka.

Lisas bästa husbyggartips!

Text: Emilia Thor
Foto: Emmi Roosling

Written by

Richard Grönlund

Previous Vindsvåningen i Växjö
Next Möbelkungen Kalle