• Nytt Boende
  • Hemma hos
  • Inredning
  • Hus & Hem
  • Trädgård
  • Våra Mässor
  • Annonsera
  • Kontakt
  • Arkiv
Nytt Boende, February 20 2023

Möbelkungen Kalle

Som fjärde generationen möbelhandlare är Kalle Nilsson praktiskt taget uppväxt bland stolar, bord och byråer, men det var först lite senare i livet som intresset för design växte fram på riktigt. Efter ett händelserikt år är nu familjeföretaget redo att designas om och blir under 2023 en del av Svenska Hem.

Det som Kalmarborna i folkmun kallar för ”Severins” är ett anrikt familjeföretag som grundandes redan 1913 av Kalle Nilssons farfars far, Severin Nilsson. Då låg butiken inne på Kvarnholmen där den kom att ha flera olika adresser innan den flyttade till Fabriksgatan. Någon gång på 1990-talet flyttade Kalles pappa Mats Nilsson verksamheten till lokalerna där man huserar idag. Det var också under den här perioden som företaget utvecklades ordentligt och kom att bli en av södra Sveriges största möbelbutiker med sina 5 500 kvadratmeter. Under många år jobbade Kalle och pappa Mats sida vid sida, och de senaste tio åren har Kalle blivit mer och mer ansvarig för driften. Det var dock inte förrän i höstas som ägarskapet togs över på pappret, i samband med att Mats gick bort efter en tids sjukdom.

–Den senaste tiden har varit väldigt tuff och gått upp och ner, men det känns bra att vi tog vara på tiden han hade kvar och spenderade mycket tid tillsammans. Det är dock först nu när han inte är här som jag förstår hur mycket han verkligen gjorde, för det dyker hela tiden upp nya saker i mitt knä. Det har varit en intensiv period men jag har också blivit mycket tryggare i mig själv på väldigt kort tid, säger Kalle.

Man kan säga att han och systern Sofie växte upp i möbelvärlden och de fick ofta följa med föräldrarna på diverse jobbresor. Så småningom började Kalle även sommarjobba på lagret och när han blev lite äldre började han som säljare i butiken.

–Pappa har alltid varit noga med att vi själva får välja vad vi vill syssla med, men jag har aldrig jobbat med något annat och kan inget annat, så det var nog rätt naturligt att jag skulle stanna kvar. Eftersom både min syster och min fasters barn valde bort det så tror jag också att jag kände ett visst ansvar.

Han berättar att han ett tag var lite sugen på att bli journalist eftersom han tycker om att skriva, men valde istället att plugga marknadsföring och ekonomi, och så småningom kommunikation. Under en period skrev han dock lite krönikor och recenserande musik för lite olika tidningar.

–Då tyckte jag mest att det var gött att få hem ett gäng skivor eller gå på gratiskonserter och skriva recensioner som betalning. Musik är fortfarande ett stort intresse men det blir inte lika mycket konserter längre eftersom jag fick tinnitus efter en spelning för många år sedan.

Ett intresse som blivit större med åren är design och Kalle är idag väldigt kunnig när det gäller olika varumärken, formgivare och möbelproduktion, särskilt när det gäller skandinavisk design. Det märks inte minst i de krönikor och spaningar som han regelbundet skriver för Nytt Boende.

–Jag har aldrig läst en roman i hela mitt liv men jag har läst boken om Bruno Mathsson. Jag tycker det är jätteroligt att grotta ner mig i historier bakom olika möbler och ju mer man lär sig desto större blir intresset.

Precis som man kan ana är hans eget hem fyllt av noga utvalda möbler och designklassiker, däribland Arne Jacobsens ”Sjuan”-stolar och Asplunds byrå ”Snö”. Hans absoluta favoritmöbel står dock fortfarande på önskelistan.

–Fåtöljen ”Karin 73” från Dux. Du sitter väldigt bra i den och den smälter bra in i olika hem.

Severins har under många år tillhört kedjan EM Home, men inom en snar framtid blir de istället en del av möbelkedjan Svenska Hem, då Svenska Hem nyligen köpte upp EM Home från Elon-koncernen. Det blir första gången i företagets 110-åriga historia som de byter kedja och just nu är de i full gång med att fasa ut en stor del av sortimentet och lyfta in nyheter från Svenska Hem.

–Det har hänt väldigt mycket det senaste året och detta besked kom väldigt plötsligt, som toppen på allting, men ju längre tiden går desto bättre känns det. Svenska Hem har ett lite exklusivare sortiment så det kommer bli lite skillnad, men de flesta kommer nog att känna igen sig i butiken.

Lågkonjunkturen med höjda räntor och rekordhöga elräkningar har satt sina spår – både för butiken och kunderna. Det märks tydligt att folk är mer försiktiga och inte springer och köper en ny soffa i första taget. Kalle är beredd på ett par utmanande år men ser ändå positivt på framtiden. Han har också stark tro på de fysiska butikerna men säger att en del kanske behöver hitta nya grepp för att kunna konkurrera med exempelvis e-handeln, så även de själva.

–Vi tror mycket på att göra butiken till en social mötesplats, inte bara en plats där produkter lyfts fram. Därför kommer vi bland annat jobba med att ta fram kreativa studios där man på ett tydligare sätt ska kunna känna på olika material och göra det enklare att visualisera ett rum med exempelvis färg, golv och kök, och där plockar vi gärna in olika samarbetspartners.

Mycket spännande väntar alltså framöver för Kalmars möbelkung, men han hoppas också få njuta av lite ledig tid. Kalle och sambon Gabriella älskar att åka iväg på små resor, gärna till favoritstaden Köpenhamn där de är flera gånger om året. Här strosar de omkring längs mysiga smågator, inspireras av danskarnas goda designsmak och upptäcker nya restauranger.

–Både Gabbi och jag älskar Köpenhamn och har pratat om att vi skulle kunna tänka oss att bo där eller någon annanstans i Danmark i framtiden. Men det blir isåfall lite senare i livet, jag trivs väldigt bra i Kalmar också, säger Kalle.

Kalle Nilsson
Ålder: 40 år.
Bor: Lägenhet på Ängö, Kalmar.
Familj: Sambon Gabriella.
Gör: Driver möbelbutiken Em Home som snart byter namn till Svenska Hem. I företaget ingår designbutiken Magasin Severin.
Intressen: Mat och dryck, musik och att resa, gärna till Köpenhamn.
Beskriv dig själv med tre ord: Rastlös, ambitiös och lätt förvirrad.
Äter helst: Pasta eller tapas.
Lyssnar på: Thomas Andersson Wij är nog den jag lyssnar mest på.
Favoritmöbel hemma: Våra byråer ”Snö” från Asplund. Vi har även ett skåp som vi har köpt på Blocket och sedan lackerat om i en mörkblå färg.

Kalle spanar – 3 möbeltrender


Text: Emilia Thor
Foto: Lovisa "Furubo" Andersson

 

Written by

Nytt Boende

Previous Ta i trä!
Next Vårens trender 2023