• Nytt Boende
  • Våra Mässor
  • Annonsera
  • Sociala Medier & Event
  • Läs Nytt Boende online
  • Om oss
  • Kontakt
Emilia Thor, June 30 2020

Sommarfest på Ängsbacken

Jenny Eskång som driver Ängsbackens Handelsträdgård bjuder in till en härlig sommarfest i sitt orangeri. Rustika möbler, vackra textilier och massor av blommor skapar en romantisk sommarkänsla.

Hej Jenny! Hur skapar man den perfekta sommarbuketten?
–Jag tycker att man ska blanda olika former, då gifter de sig bättre med varandra. Plocka in något stråigt, något bulligt, stort och smått. Unna dig en enkel bas från blomsteraffären och komplettera med blommor från vägkanten, ängsblommor, blad eller gräs från trädgården. Jag tycker det är jättefint att plocka in det vilda i det perfekta för att göra det mer busigt. En kvist från björnbärsbusken, frökapslar och tistlar kan exempelvis bli superfint i en bukett!

Och hur får man den att hålla länge i vas?
–Har man blommor med hårda stjälkar, till exempel syren eller en kvist från en buske, så kan man banka lite på stjälken med en hammare. Då spräcks den och suger lättare upp vatten. Köper du blommor där du får med blomsternäring är det bra att använda. Sen gäller det alltid använda rena vaser och byta vatten varannan dag. Och plocka bort bladen från stjälken så de inte hamnar i vattnet och bildar bakterier.

Från ängen. En vildvuxen bukett gör sig utmärkt i vasen "Kolonn" från Skrufs glasbruk.

Det har ju blivit väldigt populärt att odla snittblommor. Vilka är dina bästa tips för att lyckas?
–Det bästa är att börja tidigt på säsongen, då slipper du vänta på att det ska blomma. Till nästa år tycker jag du ska börja så sommarblomsfröer i februari-mars. Toppa gärna plantorna så de blir kraftiga. Plantera ut dem på våren och skörda egna snittblommor hela sensommaren och hösten. Ett annat tips är att hela tiden plocka blommor. Det är samma sak som med sallad och kryddor, ju mer du plockar desto mer växer det. Och så får man inte glömma att gödsla. En vårgödsling och en omgång runt midsommar så brukar blommorna klara sig hela sommaren!

Vilken är din favoritblomma?
–Det måste vara pion. Jag har säkert 50 pionbuskar här hemma i trädgården!

Blommig detalj. Några ängsblommor runt tygservetterna blir en fin detalj. Blanda gärna olika färger och mönster men låt det gå ton-i-ton. Handtryckt duk från Chamois, Inrednings-Shopen. Tygservetter och bricka är loppisfynd.

Har du några tips på hur man kan använda sina snittblommor?
–Förutom att göra buketter och använda i dukningar kan man frysa in blommor i isbitar eller använda i en sallad. Det funkar med exempelvis rosenblad, gurkört, ringblomma, violer, lavendel och alla blommor som kryddväxterna har. Jag plockar även mycket blommor till te såsom rosor, lavendel, violer och ringblommor. Det är fint att lägga blommor i en skål med vatten eller att knyta en liten bukett runt servetten. Men det ska man helst göra precis innan gästerna kommer. Ett annat tips är att göra ringblomssalva. Jag har aldrig gjort det själv, men har fått av en kompis och den är jättebra. Man kan också baka lavendelskorpor, sockerkaka med pelargon, kandera violer och lägga rosorna i drinken.

Dukning i orangeriet. Tallrikar och skålar ur serien ”Alvaret” från öländska Kookon. Vinglas och vattenglas ur serien ”Gino” från Skrufs Glasbruk. Småvaser och oljelampor från Ängsbackens Handelsträdgård.

Ängsbackens Handelsträdgård

Ligger cirka en kvart norr om Kalmar, vid Förlösa kyrka. En mysig handelsträdgård med allt för trädgården. Här finns även butik med krukor och inredning samt ett litet kafé med kaffe och glass. Ett utflyktsmål för hela familjen och en oas där man kan strosa omkring och hitta inspiration.
Sittplats i det gröna. Kudde från Designers Guild och pläd från Klippan Yllefabrik, båda från Inrednings-Shopen.
Fördrink i växthuset. Duk från Chamois, Inrednings-Shopen. Martiniglas, Skrufs Glasbruk. Ostkupor, Ängsbackens Handelsträdgård. Liten skål ur serien ”Alvaret” från Kookon.
Sommarsäng. Blommiga påslakan från Designers Guild och matta från Horredsmattan, Inrednings-Shopen. Grå och grön kudde från Kookon. Vas ”Kolonn” från Skrufs Glasbruk. Oljelampor från Ängsbackens Handelsträdgård.


Text: Emilia Thor
Foto: Ludvig Gropp

Written by

Emilia Thor

Previous Henrik Schyffert - Om livet, långfilmsdebuten och kärleken till Öland
Next Paul Svensson – Så minskar du matsvinnet