Hej Jenny! Hur skapar
man den perfekta sommarbuketten?
–Jag tycker att man ska blanda olika former, då gifter de
sig bättre med varandra. Plocka in något stråigt, något bulligt, stort och
smått. Unna dig en enkel bas från blomsteraffären och komplettera med blommor
från vägkanten, ängsblommor, blad eller gräs från trädgården. Jag tycker det är
jättefint att plocka in det vilda i det perfekta för att göra det mer busigt.
En kvist från björnbärsbusken, frökapslar och tistlar kan exempelvis bli
superfint i en bukett!
Och hur får man den
att hålla länge i vas?
–Har man blommor med hårda stjälkar, till exempel syren
eller en kvist från en buske, så kan man banka lite på stjälken med en hammare.
Då spräcks den och suger lättare upp vatten. Köper du blommor där du får med
blomsternäring är det bra att använda. Sen gäller det alltid använda rena vaser
och byta vatten varannan dag. Och plocka bort bladen från stjälken så de inte
hamnar i vattnet och bildar bakterier.
Det har ju blivit
väldigt populärt att odla snittblommor. Vilka är dina bästa tips för att
lyckas?
–Det bästa är att börja tidigt på säsongen, då slipper du
vänta på att det ska blomma. Till nästa år tycker jag du ska börja så
sommarblomsfröer i februari-mars. Toppa gärna plantorna så de blir kraftiga.
Plantera ut dem på våren och skörda egna snittblommor hela sensommaren och
hösten. Ett annat tips är att hela tiden plocka blommor. Det är samma sak som
med sallad och kryddor, ju mer du plockar desto mer växer det. Och så får man
inte glömma att gödsla. En vårgödsling och en omgång runt midsommar så brukar
blommorna klara sig hela sommaren!
Vilken är din
favoritblomma?
–Det måste vara pion. Jag har säkert 50 pionbuskar här hemma
i trädgården!
Har du några tips på
hur man kan använda sina snittblommor?
–Förutom att göra buketter och använda i dukningar kan
man frysa in blommor i isbitar eller använda i en sallad. Det funkar med
exempelvis rosenblad, gurkört, ringblomma, violer, lavendel och alla blommor
som kryddväxterna har. Jag plockar även mycket blommor till te såsom rosor,
lavendel, violer och ringblommor. Det är fint att lägga blommor i en skål med
vatten eller att knyta en liten bukett runt servetten. Men det ska man helst
göra precis innan gästerna kommer. Ett annat tips är att göra ringblomssalva.
Jag har aldrig gjort det själv, men har fått av en kompis och den är jättebra.
Man kan också baka lavendelskorpor, sockerkaka med pelargon, kandera violer och
lägga rosorna i drinken.
Text: Emilia Thor
Foto: Ludvig Gropp