• Nytt Boende
  • Hemma hos
  • Inredning
  • Hus & Hem
  • Trädgård
  • Våra Mässor
  • Annonsera
  • Kontakt
  • Arkiv
Emilia Thor, June 26 2020

Socialministerns sommaroas

Efter en hektisk vår ser Lena Hallengren fram emot sommaren och några dagars ledighet. Kopplar av gör hon helst i familjens sommarhus på Öland –gärna med brödbak, bad och bus med hunden Tage.

Möten, strategier och tuffa beslut. Intervjuer och presskonferenser varje dag. Ständigt uppkopplad och tillgänglig. Som ansvarig för den svenska sjukvården har det minst sagt varit en hektisk vår för socialminister Lena Hallengren – Kalmarpolitikern som hamnat mitt i Coronastormens öga.

–Det har varit en vår inte lik någon annan, både vad gäller arbetsbelastning och känslor. Hela samhället har varit lamslaget och människor har varit oroliga och rädda. För sina liv, för sina familjer och jobb. Det har varit väldigt tufft och är det fortfarande, säger Lena.

På promenad nere vid badviken och sjöbodarna.

 Vi träffar henne och maken Jonas Hellberg i familjens sommarhus på norra Öland. Lena är ledig över helgen, men har hela tiden mobilen nära till hands. Hon berättar att hon är trött, men att hon får energi av att byta miljö, även fast det bara är för någon dag.

–Vi har inte hunnit vara här så mycket i vår, men hoppas kunna få lite ledighet i sommar. Det här är verkligen vår oas och en plats där man kan koppla av. Varje gång man är här förstummas man över hur fint det är på Öland, säger Lena.

Paret köpte fritidshuset 2003, efter att de hade varit tillsammans i drygt ett år. Då bodde de i Stockholm och ville ha något eget nära Lenas familj och släkt i Kalmar. Efter att ha gått på några olika visningar föll de direkt för den lilla stugan från 1990-talet, framförallt för dess rofyllda läge.

–Vi blev helt förälskade i platsen, med huset lite avskilt och omgärdat av vackra strandängar. Som en bonus visade det sig att det fanns en massa barn i området vilket passade oss perfekt. Några av våra närmsta vänner skaffade dessutom hus här intill, säger Jonas.

Några år senare bestämde man sig för att bygga ut. Dels för att barnen skulle få varsitt rum, men också för att kunna ha gäster på besök. Efter att ha ritat lite själva, men inte fått ihop det, valde man att ta hjälp av arkitekten Linda Camara. En väl värd investering.

–En annan bra grej vi gjorde var att låta en oberoende byggnadsingenjör räkna på vad materialet skulle kosta. Det gjorde att vi hade benkoll på priserna när vi tog in offerter från olika snickare. Det rekommenderar jag verkligen, säger Jonas.

Vardagsrummet har en härlig loungehörna och utsikt från tre olika håll vilket ger ett magiskt ljusinsläpp.

Inredningen skulle man kunna beskriva som skandinavisk och ljus. Här blandas moderna designklassiker med arvegods, auktionsfynd och konst. I vardagsrummet står bland annat ett soffbord från en lokal möbelsnickare i Källa, ett par gamla Ikea-fåtöljer från Lenas föräldrar och en Carl Malmsten-lampa med blommig skärm. Ingmar Bergman var väldigt förtjust i just Carl Malmsten berättar Jonas, som är ett stort fan av Bergman.

–Vi tror inte på att skapa ett hem vid ett tillfälle. Särskilt jag gillar att samla på mig saker under åren, då blir det mer personligt, säger Jonas.

För Lena har det framförallt varit viktigt med ett ordentligt kök. Hon älskar nämligen att baka och ser det som en slags avkoppling. Ibland händer det till och med att hon bakar och tar med sig till sina medarbetare på departementet.

–Jag är väldigt bra på att baka bullar faktiskt, och bröd. Sedan tycker jag att det är gott med fröknäcken. De kan man nästan ha som snacks, säger Lena.

–Lena gör också väldigt god müsli. Och på sommaren brukar hon göra fläderblomsglass och saft, fyller Jonas i.

För något år sedan köpte familjen en sjöbod i närheten av huset. På väggen hänger en liten mini-utställning med gamla fiskare. Bilderna kommer från Kalmar läns museum.

Annars försöker familjen göra så lite som möjligt på semestern. Ligga i hängmattan, bada, umgås, spela spel eller ta en tur med båten. Några gånger per år brukar de lägga nät och har de tur får de flundror som räcker till en middag.

–När vi byggde ut huset bestämde vi att vi ville ha ett hus med minsta möjliga underhåll, en lättstädad planlösning och lättskött trädgård. Från början hade vi en massa tallar på tomten men det slutade med att vi fick gå och kratta kottar hela dagarna, så vi tog ner dem, säger Lena.

För drygt ett år sedan utökades även familjen med hunden Tage. En lurvig liten sötnos av rasen Bichon Havanais, bland annat döpt efter den tidigare statsministern Tage Erlander.

–Jag hade inte riktigt förstått hur härligt det skulle vara med hund, men det är det verkligen. Han sprider mycket kärlek och håller ihop familjen. Jag ser fram emot många långa promenader här i sommar, säger Lena.

 Familjen Hallengren Hellberg

Består av: Lena Hallengren, 46 år, Jonas Hellberg, 41 år, barnen Olle, 12 år och Klara 16 år.
Gör: Lena är socialminister, Jonas är regionpolitiker.
Bor: Hyreslägenhet på Malmen i Kalmar, fritidshus på norra Öland och övernattningslägenhet i Stockholm.
Intressen: Lena gillar att umgås med familj och vänner. Jonas gillar kultur, teater och är engagerad i Kalmar läns museum.
Favoritplats i fritidshuset: Stranden och sjöboden.
Lägger helst på grillen: Vi brukar göra egen pizza på en pizzasten. Det tar lite tid men blir väldigt bra. Vi gillar även att grilla halloumi.

Våra smultronställen på Öland

Jordhamn. En liten vik längs kustvägen mellan Sandvik och Byrum. Vi tar gärna med oss en picknickkorg och sätter oss där någonstans.

Sandvik. Det är verkligen en pärla med sin småbåtshamn, badplats, hamnkrog och fiskrökeri.

Trollskogen. Vi var där mycket när barnen var små och nu har de fått ett nytt Naturum som är väldigt fint.

Text: Emilia Thor
Foto: Mårten Ekblad

Written by

Emilia Thor

Previous Keramikern Lotta
Next Snickaren som bygger sin egen framtid