• Nytt Boende
  • Våra Mässor
  • Annonsera
  • Sociala Medier & Event
  • Läs Nytt Boende online
  • Om oss
  • Kontakt
Emilia Thor, December 8 2020

Matkärlek från Småland

Stephanie Verstift har förverkligat drömmen om en egen kokbok. I ”Mundekulla Cooks” har hon samlat sina bästa vegetariska och veganska recept – lagade med bra råvaror och massor av kärlek, mitt i de småländska skogarna.

Stephanie Verstift kommer ursprungligen från Nederländerna och första gången hon besökte Sverige var 2012, i samband med en kurs på BTH i Karlskrona. Hon förälskade sig snabbt i den vackra naturen, människorna och återvände därför till Sverige flera gånger. För några år sedan kom hon i kontakt med Mundekulla Retreatcenter – en kursgård strax utanför Emmaboda, mitt i de småländska skogarna. De letade efter någon som kunde laga mat och Stephanie nappade. Nu har hon varit deras huvudkock i tre år. 

 –Jag har alltid varit intresserad av olika smaker och matkulturer från olika länder, men det var först när jag kom till Sverige som jag började laga vegetariskt. Det är väldigt intressant och har gjort att jag har hittat ett helt nytt sätt att se på matlagning, säger Stephanie.

 Mundekulla har ett stort hälso- och miljötänk och all mat som serveras här är vegetarisk eller vegansk. De flesta råvarorna är dessutom ekologiska och kommer från lokala producenter. Under åren har Stephanie lagat mat till över 5000 gäster och inspirerat även de mest inbitna köttätarna med sina gröna bufféer, fyllda med olika grönsaker, smaker och texturer.

 –En del gäster som kommer hit är oroliga över att de ska äta vegetarisk mat i en hel vecka och har med sig egen korv. Men efteråt brukar de komma fram och säga att det var så gott och att de är mätta. Och det är det som är mitt mål, att göra både vegetarianer och köttätare nöjda, säger Stephanie.

Mundekulla ligger strax utanför Emmaboda och är en retreat- och kursgård med fokus på personlig utveckling, yoga, mindfulness, musik och kreativitet. De har ett stort ekotänk och i matsalen serveras vegetarisk mat, till stor del av närproducerade och ekologiska råvaror.

Under åren har hon samlat på sig en stor receptbank och flera av gästerna har frågat när hon ska ge ut en kokbok. Förra året gjorde hon slag i saken och när hon väl bestämt sig så gick allting jättesnabbt. Hon samlade ihop ett gäng kreativa själar, alla med ett brinnande intresse för mat, miljö och konst, och på bara dagar lagade de all mat, stylade och fotograferade. Därefter tog det ungefär ett halvår att skriva och designa boken, och i somras kom äntligen första lasset av ”Mundekulla Cooks” från tryckeriet.

 –Det har verkligen varit ett teamwork och boken hade inte gått att genomföra utan Irena Krajnc som är stylist och grafisk designer, Elaine Lilje som är fotograf, Lana Gorenc som är illustratör, Lovisa Wendt på Fiddekulla Trädgård och Emma Ljung som driver LjungBYljung keramik, säger Stephanie. 

I kokboken finns även flera lokala gårdar representerade såsom Solmarka Gård, Hällasjömåla Gård, Fiddekulla Trädgård och Sibbahults honung. Förutom cirka 70 recept innehåller ”Mundekulla Cooks” massor av inspiration kring hur du kombinerar en buffé eller hur du kan leka med olika variabler såsom färger, smaker, strukturer och tillagningsmetoder. Boken är också full av kärleksfulla historier och tankar kring hållbarhet.

 –Vi har även ett kapitel som heter ”Learn from our mistakes”. Här berättar jag till exempel hur du behåller färgen på dina gröna grönsaker och tipsar om att använda timer när du ska rosta frön och nötter. Efter att ha bränt sesamfrön några gånger är timern nu min bästa vän, säger Stephanie.

 När det gäller recepten är inspirationen hämtad från hela världen – från Skandinavien där råvaror som rotfrukter, kål och dill är i fokus till mellanöstern med smaker som tomat, aubergine, persilja och koriander. Här finns både vardags- och festrätter, soppor, sallader och massor av tillbehör. Ett av Stephanies favoritrecept är en potatissoppa med senap – toppad med purjolök, körvel och chips gjorda på potatisskalet. 

 –Jag försöker göra så enkel mat som möjligt, sedan kan man göra den festlig med enkla medel och utan att det blir för dyrt. Det finns till exempel massor av saker du kan lägga på toppen för att det ska kännas som något extra, exempelvis färska kryddor, kokosflakes, salladslök eller sesamfrön, säger Stephanie. 

–Jag försöker göra så enkel mat som möjligt, sedan kan man göra den festlig med enkla medel och utan att det blir för dyrt. Det finns till exempel massor av saker du kan lägga på toppen för att det ska kännas som något extra, exempelvis färska kryddor, kokosflakes, salladslök eller sesamfrön, säger Stephanie. 

 Till den som vill börja äta mer vegetariskt, men tycker det kan vara lite knepigt är Stephanies bästa tips att testa sig fram. Gör dina favoriträtter men byt ut köttet mot ett vegetariskt substitut, exempelvis bönor, ärtor, ost, ägg, tofu eller tempeh. 

 –Jag tycker också man kan experimentera med tillagningen. Många gillar till exempel inte tofu, men jag tror det är på grund av konsistensen. Jag gör min tofu väldigt crunchy och sedan har jag en god sås till. Då blir det något helt annat, säger Stephanie. 

 För att ha råd trycka kokboken skapade man en så kallad crowdfunding-kampanj. Folk fick helt enkelt köpa boken innan den var tryckt, i hopp om att projektet skulle gå i lås. Och redan efter första dagen hade man fått ihop tryckkostnaden. Nu har boken sålts i nästan 500 exemplar och till över 15 länder, bland annat Japan, Thailand, Italien och Brasilien.

 –Responsen har varit helt fantastisk och projektet har varit så kul. Jag hoppas att boken kan inspirera till att prova nya saker, men också att den kan bidra till nya minnen. Matlagning handlar inte bara om mat utan också om gemenskap och kärlek, säger Stephanie.

TIPS! Så kan du bli mer klimatsmart i köket

2. Försök att använda hela grönsaken. Sådant som blir över kan du använda till exempelvis en gryta eller burgare. Och måste du slänga så använd kompost.

3. Handla lokalt och upptäck vad som finns i din närhet. Det är svårt att tjäna pengar som bonde idag, så det är fint att stötta de lokala producenterna. Ett tips är att spana in REKO-ring.


Text: Emilia Thor, Foto: Elaine Lilje

Written by

Emilia Thor

Previous Paul Svensson – Så minskar du matsvinnet
Next Harmoniskt vid havet