• Nytt Boende
  • Hemma hos
  • Inredning
  • Hus & Hem
  • Trädgård
  • Våra Mässor
  • Annonsera
  • Kontakt
  • Arkiv
Maja Olsson, October 13 2023

Lantligt längs Byvägen

I en kohage utanför Fågelfors har Clara Ingvarssons familj slagit sig till ro. Här har de byggt sina drömmars hus som de fyllt med loppisfynd, arvegods och blommor från trädgården.

Vägen till Kängsebo utanför Fågelfors är kringelikrokig och vi passerar allt från ståtliga ekar till gamla stenmurar och bördiga åkrar. Naturen är enastående vacker, samtidigt är det lätt att ställa frågan hur man hamnar här och särskilt hur det kommer sig att man bygger ett nytt hus ”mitt ute i skogen”. Svaret på frågan är ganska enkel. Clara Ingvarsson är nämligen uppväxt i byn och bara en bit bort finns hennes barndomshem, där pappa fortfarande bor kvar. Det var också han som gjorde det möjligt för familjen att skaffa en tomt här, genom att stycka av en kohage när längtan att flytta hem igen blev stor.

–Viktor och jag bodde några år i Malmö, samtidigt som vi pluggade, och då insåg jag att det passade mig bättre att bo på landet än i stan. Jag är uppväxt precis så här och gillar lugnet och tryggheten man får på landet. Dessutom vill jag ha nära till min familj, och både min bror och syster bor här i närheten, säger Clara.

Hon och sambon Viktor hyrde under några år ett hus i Fågelfors, samtidigt som de letade efter något eget. Drömmen var att hitta ett större och lantligt hus, men då utbudet vid den tiden inte var så stort började planerna på att bygga ett eget hus växa fram. Viktor, som är utbildad civilingenjör och intresserad av att konstruera och duktig på att göra ritningar, började rita drömhuset och stommen kunde sedan levereras av Komponent (tidigare Fogelforshus), som bara ligger bara några kilometer bort. Därefter tog det cirka 1,5 år innan huset var helt klart. Familjen har nämligen själva fixat huset invändigt, allt från att bygga innerväggar och lägga golv till att färdigställa kök och badrum. Och när de gäller stilen hade de en tydlig bild av hur deras framtida hem skulle se ut.

–Vi ville att huset skulle se gammalt ut med högt i tak, stora fönster och vackra pardörrar. Som att det har stått här i 100 år. För tio år sedan fanns inte sociala medier på samma sätt så jag letade massa inspiration i tidningar, klippte och klistrade, berättar Clara.

Mot Byvägen på husets framsida stoltserar en vacker punschveranda i två plan och trots att huset är nybyggt finns gott om gammaldags detaljer såsom vackra spröjsade fönster och charmig snickarglädje. Invändigt har man lagt in gedigna trägolv och på väggarna varvas pärlspont med blommiga medaljongtapeter. Köket går i lantlig stil och för att skapa en platsbyggd känsla har man låtit skåpen gå ända upp i taket och adderat höga socklar och taklister. I köket finns även en mysig sittbänk och ett skafferi man kan gå in i. I ett av vitrinskåpen står farmor och farfars gamla servis som Clara plockar fram och dukar med vid festligare tillfällen.

–De använde servisen på sina kalas och nu har jag den på mina, det känns fint, säger Clara.

Hon älskar att blanda gammalt och nytt och mycket av inredningen har hon köpt på loppis, auktion eller ärvt, bland annat ett vackert skåp som tidigare stått hos mormor och morfar. En särskild förkärlek har hon för snirkliga Rokoko-soffor och fåtöljer som finns lite överallt i hemmet.

–Jag har alltid gillat att fixa och dona, och redan som liten brukade jag möblera om hemma hos mamma och pappa. Intresset för gamla möbler har dock växt fram med åren. Det jag gillar är att man kan möblera ett rum och få en helt unik känsla – man vet att det inte är tio till som har det likadant, säger Clara.

I takt med att barnen blivit större har dock tiden för olika hemmaprojekt blivit allt mindre. Istället för att måla om en byrå eller rensa i trädgårdslandet läggs nu en stor del av fritiden på att skjutsa eller följa med barnen på olika aktiviteter, vilket är en av följderna med att bo ute på landet. I övrigt stortrivs familjen och skulle inte kunna tänka sig att bo någon annanstans än just här, med naturen som närmsta granne. Här kan barnen springa ut och leka året om – om somrarna finns massor av skog och mark att upptäcka och på vintern finns en pulkabacke direkt på tomten.

–Hade det inte varit så att jag var uppväxt här hade man kanske inte sökt upp en tomt och byggt hus här. Det är inte en investering vi får tillbaka i pengar men för oss handlar det om andra värden och vi ser det som vårt livsprojekt. Vi vill bo här för alltid, säger Clara.

 Vi bor här
Namn: Clara Ingvarsson, 38 år och Viktor Larsson, 40 år, med barnen Vilhelm, 13 år, Sigrid, 10 år och Selma, 5 år.
Gör: Clara är privatrådgivare på Högsby Sparbank. Viktor är civilingenjör, jobbar på CA Fastigheter i Kalmar. Barnen går på förskola och skola i Fågelfors och Högsby.
Huset: Nybyggt hus på cirka 240 kvadratmeter, stod klart 2011. Ligger i Kängsebo utanför Fågelfors.
Intressen: Hus, hem och trädgård. Sedan är vi en sportig familj som bland annat gillar hockey och gärna kollar på IK Oskarshamn. Alla barnen spelar fotboll så det blir mycket träningar och matcher att följa med på.
Favoritplats i hemmet: Det nybyggda uterummet som ligger i anslutning till köket. Det är inte vinterbonat men vi sitter gärna här om ruggiga sommarkvällar och framåt hösten.
Kommer inte över tröskeln: Färgglada retroprylar är inte riktigt min stil.
Överst på önskelistan: Jag och barnen önskar oss en pool!
Instagram: @clarashempabyvagen

3 inredningstips från Clara!

Blanda gammalt och nytt. För att skapa din egen stil och känsla. Dessutom är det både ekonomiskt och hållbart att handla second hand.

Gruppera mera. Gör gärna små stilleben med saker såsom ljuslyktor, vaser och dekorationer. Jag tycker det skapar ett mer harmoniskt uttryck. Om man vill kan man använda en bricka som bas.

Blommor på borden. En bukett blommor gör att man blir glad och det behöver inte vara så avancerat. Handla med dig hem från affären eller plocka i trädgården. En enkel gren från naturen är också vackert.


Text: Emilia Thor
Foto: Lovisa "Furubo" Andersson

 

Written by

Maja Olsson

Previous Utställare Bomässan Oskarshamn
Next Hemma hos Michael Sjöholm