• Nytt Boende
  • Hemma hos
  • Inredning
  • Hus & Hem
  • Trädgård
  • Våra Mässor
  • Annonsera
  • Kontakt
  • Arkiv
Richard Grönlund, June 2 2023

Ölandsgården har fått nytt liv

I Störlinge på Öland har Sara Nilsson Ekström och Johan Ekström gett nytt liv i den gamla släktgården. Här har de byggt sina drömmars hus och inrett med saker de tycker om och som vittnar om gårdens historia.

Sara Nilsson Ekström och Johan Ekström är ölänningar sedan flera generationer och i Störlinge på östra sidan har Saras släkt huserat sedan 1600-talet. När Saras mammas morbror gick bort för några år sedan stod den gamla släktgården tom och paret fick frågan om att ta över – något som kändes självklart. Sara är uppväxt på andra sidan gatan, där hennes föräldrar och ena syster med familj fortfarande bor kvar, och var ofta här och sprang runt på ängarna på baksidan.

–Jag har alltid älskat att vara här och tycker det är fantastiskt att vi fått möjligheten att ge gården nytt liv. Det är många som åker förbi och säger att det har blivit fint, och det värmer. Man känner ju ändå ett visst ansvar, säger Sara.

När de tog över gården var boningshuset i dåligt skick. Hantverkare gjorde därför bedömningen att det både skulle bli enklare och billigare att riva träkonstruktionen och bygga nytt, istället för att renovera. Ett beslut som kom att bli emotionellt, men samtidigt väldigt bra i slutändan.

–När vi rev huset grät jag och var tvungen att gå ifrån en stund. Mina gamla släktingar emigrerade till Amerika och åkte sedan hem för att bygga huset, så jag vet hur mycket de har kämpat. Samtidigt går det ju inte att bevara allting bara för att, och nästan alla fina gamla detaljer var redan borta. Förhoppningsvis kommer kommande generationer uppskatta att vi har byggt ett hus i bra skick och med bra energilösningar, säger Sara.

 Det nya huset har Sara och Johan ritat själva med hjälp av en arkitekt och för att behålla den gamla känslan valde de att bygga det ovanpå det gamla källarplanet. Invändigt har de även bevarat detaljer som gamla spegeldörrar och kakelugn – så pass att många faktiskt tror att de har renoverat ett äldre hus.

–Många tycker nog att vi gjorde det lätt för oss när vi valde att bygga ett nytt hus. Men att bygga ett hus på en källargrund från 1904 som är byggd av Ölandssten var en pärs. Det var inte så jämt direkt, säger Johan.

 De flesta av möblerna i huset är också gamla, både arvegods och möbler som paret köpt in på loppis och auktion. De gillar den rustika känslan men också att det finns en historia bakom.

–Jag tycker det är kul att veta att någon har suttit och ätit vid detta köksbord i över 100 år – det ger det en helt annan själ. Jag sitter mycket på online-auktioner och har säkert 20 grejer på bevakning, säger Sara.

Särskilt letar hon efter lite udda och unika grejer, allt från utsmyckade Majolikakrukor till roliga keramikfigurer, gärna ugglor som hon samlar på. Hon har en förkärlek för färg och mönster och redan innan de hade bygglov hade hon fixat tapetprover med både blommor och medaljongmönster.

–Jag har nog ingen riktig stil utan blandar saker som jag blir glad av. En favorit är en den bruna urnan jag har i verandan. Den kostade 100 kronor, men jag tycker den är värd så himla mycket mer trots skavanker, säger Sara.

 Det är många som inspireras av Sara och Johans härliga stil och på Instagram är det över tiotusen som följer deras husresa som går under namnet ”Klingagården”. Klingagården är dock inte gårdens officiella namn utan något de själva har hittat på.

–Klinga kommer från en hund som bodde här för länge sen och vi tyckte det var lite kul att hedra henne. Alla visste vem Klinga var för hon gick runt mellan gårdarna och åkte på släpet bakom traktorn, med en äggkorg i munnen. Vi tror det är Klingas gamla hundkoja som står kvar här på gården och planen är att göra i ordning den, säger Johan.

 Det är onekligen en plats som bär på mycket historia och Sara och Johan är glada att vara en del av den. Här har de skapat ett riktigt drömhem, både för sig och kommande generationer, fullt av själ och personlighet.

–Det spelar ingen roll om man har haft en skitdag, så fort man kommer hem så känns det bra och man blir alldeles lugn i kroppen. Vi är väldigt tacksamma att allting blev som det blev och vi är glada att min gammelmorbror fick veta att vi skulle ta över innan han gick bort. Han var väldigt mån om att gården skulle leva vidare, säger Sara.

 Vi bor här
Namn: Sara Nilsson Ekström, 32 år och Johan Ekström, 34 år tillsammans med katten Nemo.
Gör: Sara är grafisk formgivare på ADT Digitaltryck. Johan är elektriker och delägare i RF Elservice.
Huset: Boningshuset är cirka 250 kvm stort, plus 100 kvm källare. Ligger på en gård med ladugård, svinhus och brygghus i Störlinge på Öland.
Intressen: Vi är båda intresserade av Formel 1 och gillar att gå ut och äta. Sara gillar även att måla tavlor och Johan att köra motorcykel.
Favoritmöbel: Det gamla vitrinskåpet i uterummet som vi köpte på auktion för 780 kr. Det är lite udda och det känns som att det fattas lite delar, men vi gillar att det är stort och att det har många fina detaljer.
Instagram: @Klingagarden

Text: Emilia Thor
Foto: Lovisa "Furubo" Andersson 

 

 

 

Written by

Richard Grönlund

Previous Gårdsgastronomi i Kastlösa
Next Konsertkungens krypin